П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Планета 10685 «Kharkivuniver»

Honoris cаusа

 

Планета 10685 «Kharkivuniver»

ВІД РЕДАКЦІЇ. На замовлення читачів починаємо розповіді про Почесних докторів Харківського університету. Едвард БОУЕЛЛ, один із найвідоміших у світі американський астроном, спеціаліст з виявлення і вивчення астероїдів, до 200-річчя Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна назвав відкриту ним малу планету на честь нашої альма матер Планета 10685 «Kharkivuniver». Тоді у ювілейних торжествах 2005 р. серед гостей був присутній і давній друг каразінського астронома проф. Д. Ф. ЛУПІШКО американський астроном. 29 січня Едвард Боуелл прочитав університетському загалу лекцію «Удари астероїдів, що наближаються до Землі. Чи чекає нас доля динозаврів?» і вручив офіційне свідоцтво про назву малої планети.

І ось уже «Харківський університет» сьомий рік поспіль бороздить космічні простори. Його постійне місце дислокації – головний пояс астероїдів. Отож, наш навчальний заклад має космічного брата-близнюка, а вдячні каразінці присвоїли Едварду БОУЕЛЛУ, найвище звання Почесного доктора Харківського університету. Едвард Боуелл: «Моє перше знайомство з Харківським університетом відбулося у 1987 році. Саме тоді я назвав один із своїх астероїдів ім’ям каразінського науковця Дмитра Федоровича ЛУПІШКО. Астероїд же, названий ім'ям Харківського університету, знаходиться між орбітами Марса та Юпітера і обертається навколо Сонця по відносно стабільній орбіті. Мала планета 10685 «Kharkivuniver» є досить «мирним» об'єктом Сонячної системи і не загрожує нам, землянам, можливим зіткненням. На нічному небі планета з'являється кожні півтора року. А сам «Космічний університет» має розмір близька 10 км у діаметрі.

Д. Ф. ЛУПІШКО:

– Наша перша зустріч відбулася у 1988 році. З тих пір ми добрі друзі, я неодноразово гостював у Едварда вдома. Це дійсно дуже цікава і визначна особистість.  А вдруге Едвард Боуелл приїхав до Харкова вже з подарунком до 200-річчя університету. За три дні до ювілею Каразінського університету, комісія Міжнародного астрономічного союзу затвердила назву нового астероїда «10685 Kharkivuniver», запропоновану його першовідкривачем Е. Боуеллом. За ініціативою проф. Ю.Г. Шкуратова, директора нашої астрономічної обсерваторії,  Едвард Боуелл приєднався до наукової спільноти нашого університету, отримавши звання Почесного доктора Харківського університету імені В. Н. Каразіна.

Едвард БОУЕЛЛ: «Група наших вчених відкрила понад 5000 малих планет. На моєму ж рахунку їх понад 600. Відкриття малих планет можливе завдяки автоматичному телескопу. Чи романтична професія астронома? Насправді, ні. Спостерігати астероїди слід на свіжому повітрі, часто буває дуже холодно. Робота важка, копітка і витратна. Коли був молодим, відкривав по два астероїди за ніч. Сьогодні за небом стежить моя група. Зоряне небо – річ загадкова. Ученим треба його досліджувати, а молодим – особливо закоханим – милуватися. А всім студентам різних поколінь Харківського університету – кожні півроку шукати на небі зоряний подарунок до 200-річчя альма матер».


Т. ВАСИЛЬ.