Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Доленосна промова

210 років Промові В.Н. Каразіна

 

Доленосна промова


ВІД РЕДАКЦІЇ. 210 років тому, 1 вересня 1802 р., В. Н. Каразін виголосив промову перед дворянством Харківської губернії про свою ідею щодо відкриття у Харкові університету. Видатний український учений і просвітитель Василь Назарович Каразін став фундатором третього у Російській імперії Унверситету – Харківського. Один із найосвіченіших людей першої половини 19 ст. Каразін увійшов у науку як різнобічний учений, автор ряду демократичних концепцій. Сучасники і нащадки порівнюють діяльність В. Н. Каразіна в Україні з діяльністю Михайла Ломоносова в Росії і Бенджаміна  Франкліна в Америці. В 1999 р. ім'я Каразіна присвоєно Харківському національному університету.

…Блажен уже стократно, оскільки випадок поставив мене у можливість зробити найменше добро люб'язній моїй Україні, якої користі так тісно спряжені з користями велетенської Росії…

В. Н. КАРАЗІН

Всеосяжна, прогресивна ідея…


Олексій ЗІМОВІН, голова СНТ університету:


– У Василя Назаровича Каразіна була геніальна, всеосяжна, прогресивна ідея... Про це свідчить реалізація цієї ідеї, її корисність для розвитку міста Харкова в цілому. Однак, на момент виступу це була лише гарна ідея, його думка, для її втілення в життя він, безумовно, шукав засоби її реалізації. Таким засобом і стала фінансова допомога жителів міста. Значимість цієї події колосальна! Дякую Василю Назаровичу Каразіну за те, що він міг не тільки продукувати хороші ідеї, але і знаходити способи і засоби для їх реалізації!    

Думав про майбутнє


Доц. М. О. МАКАРОВСЬКИЙ, кафедра фізичної оптики фізичного факультету:


– Першого вересня 1802 року Василь Назарович виголосив чудову, патріотичну промову. Але Промова – це лише формальність. Ключовим моментом є те, що доля подарувала Василю Назаровичу Каразіну можливість здійснити велике діяння. І він використав його по максимуму. Каразін – дуже далекоглядна людина. Він думав про майбутнє нашого краю. І на це людина поклала власне життя. Василь Назарович був справжньою університетською людиною. На щастя, і сьогодні в нашому університеті працюють такі ж самовіддані люди.

Розмовляли А. ЧАЛА, А. КАНТ.