П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Приймальна кампанія 2012: Що? Де? Коли?

Приймальна комісія. Інтерв’ю в номер

 

Приймальна кампанія 2012: Що? Де? Коли?


Що цього року відбувалося у приймальній комісії рідної альма матер? Розповідає відповідальний секретар ПК Ольга Олексіївна АНОЩЕНКО.


- Скільки студентів цього року зараховано на денне та заочне відділення за державним замовленням (1 курс)?


- Кількість зарахованих студентів на денне відділення за державним замовленням (1 курс) — 1478 особи. Крім того, до кінця вересня вакантними залишаються 6 місць державного замовлення згідно із міжнародною квотою Міністерсва освіти, науки, молоді та спорту України. Що ж стосується заочного відділення, то тут 134 зарахованих студенти за державним замовленням.


— Які були нововведення в роботі ПК цього року?


— Найбільш суттєвим нововведенням у роботі ПК стала робота з Єдиною державною електронною базою освітніх послуг. Уперше всі ВНЗ України вводили інформацію про всіх абітурієнтів до цієї бази, за даними у цій базі робили всі накази, з неї ж отримувала інформацію й інформаційно-пошукова система «конкурс». Звичайно, через те, що з такою роботою ми зустрілися вперше, спочатку були певні труднощі у всіх ВНЗ. Університет завжди був у числі тих кращих вишів, які подали до бази найбільшу кількість інформації.


Також на найбільш затребуваних факультетах (економічному, МЕВ та ТБ, юридичному та факультеті іноземних мов) документи в абітурієнтів приймали в два етапи: спочатку в холі університету їх зустрічали, роз’яснювали всі деталі, а потім вони йшли до відбіркової комісії факультету. Завдяки цьому робота була досить організованою і менш напруженою.


Продовжила роботу система «Електронний вступ», яка минулого року була введена як експериментальна. Суть цієї системи полягає у можливості абітурієнта подавати заяву на вступ до ВНЗ через Інтернет. Майже чверть заяв від вступників університет прийняв у такий спосіб.
Крім того, цього року у приймальній комісії продовжила працювати Психологічна служба, співробітники якої допомагали абітурієнтам адаптуватися, визначитися з вибором спеціальності, зберігати спокій у разі несподіванок.


— Який конкурс заяв був цього року в середньому по університету та на різні спеціальності?


Заяв на вступ було дуже багато, адже абітурієнти подавали їх на різні спеціальності та факультети. Заяв отримали 20340. Для порівняння: у минулому році — близько 11000, у позаминулому — 12000.


Найбільша кількість заяв цього року, як і зазвичай, була подана на ті ж популярні факультети: економічний, факультет іноземних мов, соціологічний, факультет комп‘ютерних наук, юридичний, МЕВ і ТБ, медичний. Середній конкурс заяв по університету склав майже 15 осіб на одне місце державного замовлення.


Як би ви в цілому оцінили рівень роботи ПК цього року?


В цілому, прийняття документів, у порівнянні з минулим роком, проходило досить спокійно. Черг було набагато менше. Хоча роботи було значно більше, ніж у минулому році, та й погодні умови були несприятливими, стояла страшна спека. З кожним роком процес прийому документів проходить усі більш організовано, зазвичай складно тільки у перші дні роботи.


Державне замовлення ми виконали в повному обсязі. Але цього року його було складніше виконати на факультетах фізико-математичного профілю. Це, в першу чергу, пов’язано із тим, що Міністерство освіти, науки, молоді та спорту визначило профільним предметом для фізичних факультетів саме фізику, а не математику, як це було в попередні роки. А на складання ЗНО з фізики зарєструвалося дуже мало абітурієнтів по всій Україні, тому кількість абітурієнтів, які могли вступати саме на фізичний профіль, була мізерною.

Розмовляла А. ЧАЛА, наш спецкор.