П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

З практики сімейної медицини

Група моя студентська

 

З практики сімейної медицини


ВІД РЕДАКЦІЇ. Сьогодні в світі дуже популярні сімейні медики – це коли один лікар позбавляє від хвороб усю родину, а в стінах альма матер на медичному факультеті популярні цілі родини медиків, які об’єднані не тільки спільною справою, а й щирими дружніми почуттями. Я про найкращу на медичному факультеті за підсумками факультетського конкурсу академічних груп групу ВІ-51.

Їх усього п’ятеро, вони дуже різні, але є те, що їх поєднує – бажання стати гарними лікарями, чому дуже сприяє дружня атмосфера в групі. Знайомтеся: староста – Ірина КАБАЧНА, невропатолог; Сергій КУЛЯВЕЦЬ, хірург; Катерина ЛІНСЬКА, психіатр; Сюзанна БЄЛАЛ, кардіолог; Мехмет БІНЕДЖИ, гастроентеролог. До кожної із спеціальностей, можливо, треба було додати слово «майбутній», але після спілкування із колективом я зрозуміла, що кожен із них вже певен у своєму виборі та робить дуже багато для становлення себе в цій професії, подекуди працюючи на рівні із своїми вчителями.

Ірина Кабачна: «Якось так вийшло, що наша група стала кращою на факультеті за багатьма критеріями: ми вже другий рік поспіль виграємо факультетський конкурс на кращу групу, також наша група є лідером за успішністю, виходячи з результатів зимової сесії, середній бал – 4,8, майже всі студенти у групі відмінники».

Крім того, що студенти групи ВІ-51 успішно проявляють себе у навчанні, вони також щиро дружать між собою, часто їздять разом на природу, відзначають дні народження і всіляко один одному допомагають. Цей веселий колектив встигає і навчатися, і відпочивати, навіть не зважаючи на дуже напружений розклад занять, який починається із восьмої години ранку і аж до п’ятої, а інколи, до шостої вечора. Пари проходять на різних навчальних базах, які розкидані містом.

Ірина Кабачна: «Також ми всі займаємося науковою діяльністю, беремо участь у конференціях. Я, наприклад, у березні минулого року отримала диплом першого ступеня за доповідь «Heliopalntum® – напрямок эфективної терапiї пароксизмальних станiв», а також диплом другого ступеня за доповідь «Сучасні підходи до діагностики та лікуванню хвороби Паркінсона» на міжнародній конференції студентів та молодих науковців «Актуальні питання сучасної медицини», що проходила в Харкові.

Сергій Кулявець: «А я у березні цього року брав участь у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Клінічна медицина», що проходив у Києві. Представив свою роботу в секції хірургії та отримав III місце».

Сюзанна Бєлал: «Моя особиста тема – біологічний зворотній зв’язок в контурах метрономізированого дихання та параметрів варіабельності серцевого ритму в профілактичних та лікувальних практиках». Нещодавно я представила результати своєї роботи на конференції «Молодь – медицині майбутнього», що проходила в Одесі, та посіла 2 місце. Також отримала друге місце за презентацію стендової доповіді в інституті терапії імені Л. Т. Малої АМН України на конференції молодих науковців».

Катерина ЛІНСЬКА: «Я також брала участь у багатьох конференціях, остання з них – «Молодь – медицині майбутнього», де посіла друге місце».
Мехмет Бініджи: «Я зараз готуюся до участі в конференції «Актуальні питання сучасної медицини», яка пройде в Харкові із темою «Клініко-епідеміологічна характеристика ботулізму в Харківському районі».

За словами куратора групи ВІ-51 доц. О. Л. Говаленкової та асистента кафедри педіатрії Г. В. Летяго, група ця не зовсім звичайна. Основний склад цього інтернаціонального колективу сформувався і прийшов дотепер незмінним з першого курсу. У кожній академічній групі є студенти із різною успішністю, проте більшість студентів групи ВІ-51 бажає навчатися і навчається лише на «відмінно».
Доц. О. Л. Говаленкова та асистент кафедри педіатрії Г. В. Летяго: «Зі студентами групи ВІ-51 як викладачі ми познайомилися 2 роки тому, коли вивчали з ними дисципліни «Сестринська практика» та «Пропедевтика педіатрії» на клінічній базі кафедри педіатрії ДУ «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків АМН України». Уже тоді вони демонстрували свою цілеспрямованість, бажання отримувати нові теоретичні знання та вдосконалювати практичні навички. Протягом наступних двох років студенти старших курсів на кафедрі педіатрії вивчали різні патології у дітей і підлітків; відпрацьовували етичні та деонтологічні аспекти роботи з хворими дітьми та їх родичами; у них формувалися особисті уявлення, враження, погляди на ту чи іншу проблему».

Як і кожна наука, медицина має свої невирішені питання: нерозкриті дотепер ланки розвитку патогенезу захворювань, недосконалі методи діагностики і лікування багатьох хвороб. Тому, розглядаючи на заняттях перебіг тієї чи іншої патології, викладачі факультету акцентують увагу на тому, що багато чого ще слід досліджувати і вивчати, ставлять проблемні питання, які студенти намагаються розкрити шляхом аналізу сучасної наукової літератури, та своїх вже набутих спостережень і знань. Студентів групи ВІ-51 активно залучаються до наукових досліджень кафедри та демонструють гарні результати.

Доц. О. Л. Говаленкова та асистент кафедри педіатрії Г. В. Летяго: «Кожен студент цієї групи займається у студентських наукових гуртках. Ірина – голова гуртка з неврології, Сергій – з хірургії, Сюзанна – голова СНТ та голова кружка з педіатрії та терапії, Катерина – голова гуртка з психіатрії. На позаурочних заняттях майбутні лікарі та науковці знайомляться з складними клінічними випадками. Поряд із клінічною роботою, вони займаються і науковою роботою. Так, Катерина досліджує перебіг шизофренії, Ірина цікавиться проблемами лікування ішемічного інсульту, Сергій проводить дослідження в кардіохірургічній галузі, Сюзанна вивчає аспекти варіабельності серцевого ритму, а Мехмет досліджує питання патогенезу виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки. Протягом останніх двох років студенти групи ВІ-51 також виконують гуманітарну місію: допомагають хворим на ДЦП дітям з дитячого будинку № 8. Вони організовують концерти на свята для хворих дітей, проводять вільний від навчання час, відпочивають на природі, мандрують, знайомлять своїх іноземних друзів з містами і мальовничими куточками України. Дружба, яка притаманна цьому колективу, допомагає їм долати труднощі у навчанні, надихає на нові звершення, дарує радість від спілкування».

Зараз ця дружня команда студентів-медиків готується до літньої сесії, а також, на відміну від інших п’ятикурсників, які цього року прощатимуться з університетом, медики готуються до навчання на шостому курсі.


А. ЧАЛА, наш спецкор.