П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

HONORIS CAUSA

Петро Петрович ТОЛОЧКО: «Я вдячний за високу честь»


На засіданні Вченої ради у березні Петру Петровичу Толочко, археологу, професору, академіку НАН України, директору Інституту археології НАН України, народному депутатові, члену Академії Європи й Міжнародного союзу слов’янської археології, лауреату Державної премії України в галузі науки і техніки було вручено відзнаку Почесного доктора Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.
Якщо це прізвище викликало у вас, шановні читачі, спогади про шкільні уроки історії, підручники, ви не помилитесь, зробивши висновок: це той самий Толочко, за чиїми статтями ми вивчали історію Київської Русі. На засіданні Вченої ради 29 березня Петру Петровичу Толочко, археологу, професору, академіку НАН України, директору Інституту археології НАН України, народному депутатові, члену Академії Європи й Міжнародного союзу слов’янської археології, лауреату Державної премії України в галузі науки і техніки було вручено відзнаку Почесного доктора Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.
Видатний учений-історик, на рахунку якого понад 300 наукових праць, близько 20 монографій. Проректор з наукової роботи проф. І. І. Залюбовський: «Петро Петрович Толочко буває в нашому університеті. Мені подобається дружба і ділові стосунки між нашими істориками. На одному з засідань Вченої ради Харківського університету присутні одностайно обрали Петра Петровича Почесним доктором. Це дуже висока нагорода, яку в свій час отримав сам М. Грушевський. Який у професора Толочко зв'язок з університетом? == Найширний!»
Професору Петру Петровичу Толочко підносять червоно-чорну мантію, диплом про присвоєння звання Почесного доктора й, звісно ж, відзнаку. Бурхливими оплесками присутні вітають хранителя української історії, відтепер і Почесного доктора Каразінського університету, доктора HONORIS CAUSA.
Академік П. П. Толочко: «Харківський університет для мене навіть більш класичний, ніж мій рідний університет ім. Шевченка. Мені подобається, що в цих стінах зберігаються традиції. На жаль, безпосереднього зв’язку з Харківським університетом я не маю, але я тісно співпрацюю з вашими археологами, зустрічаюсь з колегами. Впевнений, що університетська бібліотека має мої підручники, по ним вчаться, тож я, таким чином, завжди з вами. Я дуже вдячний вам за високу честь! Прожив життя, зрозумів, що моя праця корисна, і це звання тому підтвердження. І люди, і вузи потрібні одне одному. В Харківському університеті навчались багато особистостей, якими я займаюсь. Срезневський, Костомаров. Опинитися в цьому колі дуже почесно!»
Після церемонії  П. П. Толочко зустрівся з викладачами та студентами історичного факультету. Під час зустрічі обговорювалися проблеми сучасного розвитку української археології, збереження та реставрації археологічних пам'яток, перспективи та напрями подальших досліджень історії східних слов'ян.
Також П. П. Толочко відвідав виставку, підготовлену за результатами польових археологічних досліджень 2011 року, яку презентували керівники шістьох університетських експедицій та взяв участь в обговоренні проекту нової експозиції Археологічного музею Харківського університету.
Академік Петро Петрович Толочко подарував книги Центральній науковій бібліотеці університету.


А. КАЛІНІНА.