Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Філологічний

Філологічний факультет – один із найстаріших в університеті. Він існує з 1804 року - з часу заснування університету.

Протягом 205-літньої історії факультету на ньому працювали видатні вчені, які зробили значний внесок у розвиток вітчизняної філології – І. Срезневський, О. Потебня, Д. Овсянико-Куликовський, М. Сумцов, О. Білецький, Л. Булаxовській, Ю. Шевельов та багато інших.

Сьогодні факультет готує фахівців за п'ятьма спеціальностями: «Українська мова та література», «Мова та література (російська)», «Прикладна лінгвістика», «Мова та література (латинська, давньогрецька)», «Журналістика».

Випускники спеціальності «Мова та література (латинська, давньогрецька)» також проходять спеціалізацію за фахом «англійська мова та література», а випускники спеціальності «Мова та література (російська)» спеціалізацію за фахом – «літературний редактор».

Випускники спеціальності «Українська мова та література» мають можливість отримати спеціалізацію «українська як іноземна» або «польська мова». Для них також планується відкрити спеціалізації «сербо-хорватська мова». Залежно від отриманої кваліфікації випускники факультету можуть працювати викладачами вищих або середніх спеціальних навчальних закладів, учителями шкіл, гімназій, ліцеїв, перекладачами, літературними редакторами, коректорами у видавництвах, кореспондентами на радіо, телебаченні, друкованих та електронних засобах масової інформації.

Випускники відділення прикладної лінгвістики можуть працювати перекладачами, програмістами, викладачами інформатики та англійської мови.

Той, хто виявив здібності до наукової праці, має можливість продовжити своє навчання в аспірантурі і здобути науковий ступінь. На факультеті активно працює студентське наукове товариство, регулярно відбуваються студентські наукові конференції, у тому числі Всеукраїнські. Факультет має два комп'ютерні класи, обладнані сучасною технікою, навчальну телестудію, мультимедійні комплекси.

Студенти факультету створили студентський театр, вистави якого користуються великою популярністю, а також беруть участь у різноманітних поза навчальних заходах - олімпіадах, конкурсах, спортивних змаганнях

Проф. Ю. БЕЗХУТРИЙ, декан філологічного факультету