Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Студентська наука в 1969 році…

Нам – 195!


Продовження. Поч. у № 17 за 15 грудня 2011 р., № 1 за 3 січня, № 2 за 24 січня, № 4 за 21 лютого, №5 за 5 березня, №6 за 27 березня 2012 р.
До ювілею загальноуніверситетської газети продовжуємо розповідати Вам, шановні читачі, про життя альма матер у 20 столітті на сторінках «Харківського університету».

 

Студентська наука в 1969 році…


Каразінці сьогодні готуються до традиційної щорічної Каразінської наукової конференції. А у 1969 році це була Ленінська конференція… Наша розповідь присвячена студентській науці на сторінках газети «Харківський університет» № 29-30 за 22 квітня 1969 р. Студенти займалися наукою у всі часи! На першій сторінці відкритого нами номера читаємо, що 16 квітня у великому актовому залі відбулося урочисте відкриття пленарного засідання студентської наукової конференції. Відкрив її ректор університету, член-кореспондент АН УРСР Володимир Гнатович Хоткевич.


На конференцію було подано близько 800 студентських наукових праць з різних галузей наук. Прибуло багато гостей – студенти Литви, Башкирії, Польщі, Німеччини, студенти зі Львова, Одеси, Тбілісі. Дізнаємося, що на пленарному засіданні слухали доповіді п’ятикурсниці філологічного факультету Ірини Шеремет та студента четвертого курсу історичного факультету Євгена Колісника.


Друга сторінка представляє читачам дарунки університету до конференції. Кожен факультет підготував наукові праці, лекції, дисертації, посібники. Так, біологічний видав підручники й навчальні посібники: академіка В. М. Нікітіна «І. І. Мечников і проблеми довголіття», проф. В. І. Махинька «Формування наукового світогляду в системі біологічних знань», проф. Г. К. Самохвалова «Фізіологія живлення і розвиток рослин». А на хімічному вийшов у світ посібник доц. А. А. Бугаєвського «Теорія тонких рівноваг у питаннях і задачах».


Нижче, у публікації «Твої ровесники», А. Кареліна пише про ленінських стипендіатів: п’ятикурсника фізичного Михайла Чекарєва, заступника голови президії СНТ, студента геолого-географічного Юрія Кобченка, хіміка Людмили Слєти. Також Ленінську стипендію отримують четвертокурсник мехмату Олег Уваров та радіофізик Володимир Безродний.


Тим часом студентська наукова конференція триває… На секційних засіданнях студенти слухають та обговорюють доповіді своїх товаришів. Автори найкращих робіт отримають грамоти та цінні подарунки на заключному засіданні 24 квітня.


А час повертає нас у 2012 рік. Читайте наш сьогоднішній номер, присвячений студентській науці. Сподіваємось, що результати цьогорічної конференції будуть якнайкращими. Щоб через декілька десятків років наші нащадки, читаючи підшивки газети «Харківський університет», пишалися історією й досягненнями альма матер.


Колонку ведуть А. КАЛІНІНА, М.КОСАТОВА.