П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Ювіляри

Ювіляри

 

Віддана справі людина


Квітень приніс 70-річний ювілей і Миколі Миколайовичу КОЛЧИГІНУ, доктору фізико-математичних наук, професору, лауреату Державної Премії України в галузі науки та техніки, почесному члену IEEE, віце-президенту Харківського відділення IEEE, голові міжнародних конференцій ICATT (International Conference on Antenna Theory and Techniques), UWBUSIS (UltrawideBand and Ultra Short Impulse Signals).

Він радіофізик, хоча почалося все з математики, яка  найбільше подобалася у школі. Професію 17-річний Микола обирав самостійно. У Харківський університет імені М. Горького вступив у 1959 році. …Студентство, аспірантура, кафедра теоретичної радіофізики, на якій почав працювати з 1972 р. Через рік захищає кандидатську, а у 1996 – докторську дисертацію.

Викладати студентам почав із 1992 року. Микола Миколайович зізнається: ніколи не думав, що буде викладачем. Йому подобається працювати з молоддю. Серед його учнів – С. М. Півненко, Н. П. Егорова, О. В. Казанський, І. І. Васильченко, В. В. Глєбов, О. Ю. Бутрим, М. М. Легенький. А Дмитро Дмитрович Іванченко – нині колега і завідувач кафедри з наукової діяльності. Професор М. М. Колчигін підготував сімох кандидатів наук. Двоє його аспірантів успішно захистилися минулої осені. На рахунку вченого –  близько 200 робіт, зокрема, 25 авторських свідоцтв та патентів.

Чотирнадцять років очолює рідну кафедру. Працює самовіддано, це одностайно стверджують колеги і студенти. М. М. Колчигін: «Я займаюся тим, що люблю і що мені цікаво. Зі мною працює чудовий колектив. Університет для мене – це і улюблена професія, і відпочинок, і, взагалі, все життя».

У планах професора – проведення міжнародної наукової конференції з радіофізики UWBUSIS – 2012, і їй – основна увага нашого ювіляра. Удачі Вам, успіхів, здоров’я, шановний професоре.


Т. ВАСИЛЕЦЬ.

 


 

 


Море тендітних пролісків!

 

Квітневі дні дарують море тендітних пролісків всім шанованим університетським іменинникам. 15 квітня загадувати бажання перед святковим тортом буде кандидат біологічних наук, професор, завідувач кафедри генетики та цитології, декан біологічного факультету Людмила Іванівна ВОРОБЙОВА.



З днем народження, Людмило Іванівно! Всі, хто вас шанує і любить, ваші студенти, вихованці, колеги, і ми в редакції «кращої в світі газети» даруємо вам у цей день море тендітних пролісків! Ви як високопрофесійний біолог прекрасно знаєте, що біологічний вік нічого не може вдіяти проти душі – вічно молодої, амбітної, сповненої планів на майбутнє. Секрет, який ви нам трішечки відкрили: «Я почуваю себе таким чином, що у мене попереду ще багато-багато років. І я багато встигну зробити, а тому берусь за безліч справ», – ми збережемо. А ще як найдорожчий подарунок бажаємо стрімкого розвитку рідного факультету.

 


Ми все про Людмилу Іванівну знаємо, адже в попередньому номері за 6 березня 2012 року їй був присвячений матеріал «Зробити більше», надрукований у рубриці «А який у Вас декан». Тоді наш кореспондент розповідав про переобрання Людмили Іванівни на посаду декана біологічного.  Іменинниці – щирих привітань, здоров'я, щастя й невичерпної енергії для здійснення задумів!

 


А. КАЛІНІНА.