Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Мить. Березень 2012

Мить. Березень 2012

 

Інтернет долає кордони


На кафедрі соціально-економічної географії і регіонознавства в режимі он-лайн (за допомогою програми Skype з мультимедійним супроводом) відбулася лекція співробітника географічного інституту Угорської АН в Будапешті Давіда Карачоні. Для кафедри такі лекції уже стають традиційними: першу з них проводив професор Київського університету імені Тараса Шевченка К. В. Мезенцев. Робочими мовами лекції були англійська та російська.


Коло наукових інтересів вченого становлять проблеми географії сільської місцевості, сільські території у Східній і Центральній Європі. Лекція складалася з двох блоків – теоретичного та практичного. Спочатку доктор Карачоні на основі своїх досліджень пояснив різницю між поняттями «сільська» і «міська територія» та основні відмінності між поняттями «сільськогосподарська територія» і «сільська територія». Далі вчений розповів про авторське вдосконалення моделі «центр-периферія», де виділив окремо внутрішню периферію (передмістя) та зовнішню периферію (віддалену сільську місцевість). Наступна частина лекції була присвячена практичним доробкам вченого, а саме розвитку сільських територій України, Угорщини та Білорусі. Всі бажаючі мали змогу поставити запитання лектору та отримали на них змістовні відповіді.


О. ЯНОВСЬКА, аспірантка.

 

Зі смаком шоколаду


З вітрин на вас споглядають жінки неймовірної краси, щасливі діти, неперевершені пейзажі. Усе це зображено на етикетках від солодкої продукції з фабрик Бормана та Кромського. Таку захоплюючу експозицію під назвою «Жінки, діти, квіти: світ краси на етикетці від солодощів ХІХ-ХХ ст.» підготували  співробітники Музею історії Харківського університету. Відвідувачі ловлять кожне слово Ірини Василівни Калініченко, старшого наукового співробітника музею: «Нова експозиція колекційних етикеток відображає епохи, які харків’яни пройшли разом з фабрикою».


…Роздивляємося етикетки – маленькі шедеври живопису. Сьогодні таких етикеток ви не зустрінете. Найбільше мене вражають три обгортки шоколаду «Студентський», які разом утворюють зображення головного корпусу Харківського університету. Олена Сергіївна Марченко, молодший науковий співробітник музею, відповідальна за виставку: «Етикетки не лише приваблювали, але й несли певну інформацію: на обгортках писали казки, приказки, інструкції до складання орігамі або ж як влаштувати театр тіней»…


Про успіх виставки свідчать і враження відвідувачів. Дівчата з групи ІС-11, Таня Бородіна та Олександра Кірьян: «Виставка нам дуже сподобалась. Ми отримала чудову нагоду відчути смак епохи, дізнатись більше з історії шоколаду».


Етикетки чекатимуть на вас у вітринах Музею історії до початку квітня.

 

Подих поетичної Греції


Не кожного дня дається можливість доторкнутись до культури, життя, історії Греції. У студентів-каразінців така можливість з’явилась: у виставковій залі ЦНБ діяла експозиція, присвячена 100-річчю від дня народження новогрецького поета, лауреата Нобелівської премії з літератури 1979 р. Одіссеаса Елітіса.

На урочистому відкритті експозиції, представленої Одеською Філією Грецького Фонду Культури, людей багато. Все починається із пентозалісу –  критського народного танку, який виконують дівчата у грецьких національних костюмах. Елітіс народився саме на острові Крит.

Сучасний послідовник фіалкоокої Сапфо. 56 його творів покладено на пісні. Поки відвідувачам пропонують послухати одну з них, я роздивляюсь виставку документів про життя і творчість лауреата, а також його живописні роботи.

Ось зображення Елітіса, зроблене на албанському фронті. Поряд знімок, на якому сотні грецьких солдат прямують на фронт. Серед експонатів –  фотографія родини поета. Найбільше мені сподобалось фото під назвою «Мобілізація», зроблене в 1940 році в Афінах: старенька бабуся простягає солдату маленьку іконку, благословляючи його.


К. АЛІНІНА

 

Виклики англійською


На кафедрі англійської мови відбулася Міжвузівська студентська наукова конференція «Академічні та наукові виклики в ХХІ столітті».


«85 студентів та аспірантів з нашого університету, ХАДІ та Академії імені Я. Мудрого взяли у ній участь, –  розповідає голова оргкомітету, завідувач кафедри англійської мови доц. О. О. Чорновол-Ткаченко. –  Ми готуємо кваліфіковані наукові кадри, яких неможливо сформувати без подібних репетицій. Конференція англійською мовою для студентів з різних напрямів навчання у нас проводиться вперше. Під керівництвом наукових наставників студенти подали роботи досить високого рівня. Протягом двох місяців викладачі нашої кафедри редагували та рецензували понад 100 поданих робіт. До участі були допущені 85. Сподіваємось, що конференція стане традиційною».


О. НОСКО.