Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Друге життя «Metalist Student Cup»

Євро-2012

 

Друге життя «Metalist Student Cup»


Футбольний «бум» у Харкові продовжує набирати сили. «Металіст» не забуває про тих, заради кого грає, розділяючи успіхи команди разом із своїми вболівальниками. Роки керівництва Олександра Ярославського та його команди не обмежилися лише успіхами «жовто-синіх» на футбольних полях України та Європи. ФК «Металіст» на сьогоднішній день може похвалитися новою дитячої академією, яка включає десятки футбольних полів. На цих полях мають змогу тренуватися майбутні футболісти. Не забуває клуб і про тих, хто просто вбачає у футболі чудову можливість для відпочинку. Для них організовуються різноманітні футбольні турніри: «Металіст-Ліга», у якій виступають близько 2000 учасників, аматорська ліга, шкільна та студентські ліги та інші. Окрім того, кожен може скористатися програмами лояльності та сервісами, які пропонує ФК «Металіст» («Metalist Сlub», «Metalist Events»).

Створення турніру «Metalist Student Cup», про який піде мова, свого часу планувалося у рамках проекту «Назустріч одне одному». На початку 2010 року «Металіст» серйозно зайнявся залученням харківських студентів до життя клубу. Був створений студентський фан-сектор, у вищих навчальних закладах відкривалися так звані «Куточки «Металіста», проводилися зустрічі гравців і керівників клубу зі студентами. А для хлопців, які не тільки вболівають за улюблену команду, а й самі вміють грати у футбол, було приготовлено сюрприз – турнір під назвою «Metalist Student Cup». «Студентський» турнір мав на меті залучити студентів до заняття футболом, виховання духу переможця і, звичайно ж, надати їм можливість бути ближчими до улюбленого футбольного клубу.

Перший «MSC» стартував 10 квітня 2010 року. У ньому взяли участь 12 команд із 11 навчальних закладів Харкова. Харківський університет представляли дві команди. Але перемогу на тих змаганнях здобули не наші футболісти, а гравці команди ХПІ. «Metalist Student Cup» перш за все виділився умовами проведення та організацією турніру: штучні поля нового покоління, зручні роздягальні, якісне суддівство, можливість грати на відкритому повітрі.

Після першого турніру настала доволі довга пауза і склалося враження, що про «MSC» забули. Але виявилося, що у серцях організаторів цей турнір живе і, схоже, житиме ще довго. Восени команди харківських вищих навчальних закладів знову вийшли на футбольні поля ДФК «Металіст», щоб виявити найсильнішу.

Цікавість «Харківського університету» вгамовував «Event-менеджер» ФК «Металіст» та головний організатор «Metalist Student Cup» Іван ГУЧЕНКО.

– У якому форматі надалі проходитиме «Metalist Student Cup»?

– Одинадцять команд (10 команд-представниць вищих навчальних закладів та одна, складена із працівників ФК «Металіст») грають в одне коло. Після цього дві кращі команди одразу отримують путівки до півфіналу, а 3-6 місця грають ще чвертьфінали.

– Чи є якісь організаційні зміни, порівняно із першим турніром?

– Кожен турнір ставить за мету покращити якість організації змагань. Ми намагаємось надавати якомога кращі умови для учасників: роздягальні, якісні ігрові поля, суддівство. У цьому році ми заборонили грати у бутсах, для більшої безпеки учасників.

– Як щодо фінансової сторони проведення турніру? Хто бере на себе фінансові забов’язання?

– Команди платять по 500 грн., ця сума іде на зарплату суддям і на призовий фонд. ФК «Металіст», у свою чергу, надає ігрові поля і роздягальні.

– Окрім престижу, за що борються учасники?

– Назва турніру, по-перше, передбачає наявність Кубку, як головного трофею. Будуть і сувеніри, медалі – все, що потрібно для подібних заходів. Але головне те, що у студентів є можливість займатися футболом у гарних умовах.

– Чи виправдовує себе проект «Назустріч одне одному»? Інтерес студентів до футболу зростає?

– Безумовно, це помітно. Якщо чесно, ми очікували побачити більше команд на турнірі. Але деякі навчальні заклади беруть участь у інших турнірах. УІПА не змогла зібрати команду. Хотілося б, звичайно, побачити команди ХАІ та Інституту Фізкультури. Футбольний клуб «Металіст» дуже розраховує на студентів, особливо у цей важливий для клубу період, адже студенти складають значну частику вболівальників «Металіста».

– Наскільки ми розуміємо, цей турнір не стане останнім. Чого б хотілося досягти у майбутньому і які недоліки усунути організаторам?

– Так, турнір буде проходити щоосені. Можливо, у майбутньому вийдемо на два рази на рік. Хотілося б мати 16 стабільно виступаючих команд.


М. ІВАНОВ, творча майстерня викладача О. О. Нерух