Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Аналіз зимових жнив

Аналіз зимових жнив

 

Все пройшло організовано


Олег Валерійович ШЕХОВЦОВ, заступник декана з навчальної роботи фізичного факультету: «Зимову сесію на нашому факультеті складало 283 студенти. 193 студенти склали її на стипендію (70%), 34 – на «відмінно». 16 мали академічні заборгованості. Четверо з них – відраховані (по двоє з першого та п'ятого курсів). Щодо п'ятого курсу, то тут одна студентка перестала відвідувати заняття через власні особисті обставини, і був відрахований п'ятикурсник-контрактник, якому єдиному не вистачило місця держзамовлення ні в магістературі, ні серед спеціалістів. Названий п'ятикурсник не складав сесію, а балів, які він набрав протягом семестру, не вистачило, аби втриматися в університеті. «Картина» ж зимової сесії на п'ятому курсі виглядає пристойно: складало 69 студентів, 46 склали на звичайну стипендію, 13 – на підвищену.

На першому курсі складав сесію 31 студент (з них – 5 іноземців), 12 склали на звичайну стипендію, 3 – на підвищену. Двох першокурсників було відраховано за академічну неуспішність. Хоча набір цього року був доволі складним, якісні показники зимової сесії не змінилися. Є студенти з високим рівнем підготовки: це люди зацікавлені, випускники фізмат шкіл, із якими велася профорієнтаційна робота. Є з невисоким рівнем підготовки, двоє відрахованих – саме з них.

Троє підтвердили свої особливі іменні стипендії: четвертокурсник Андрій БОЖКО – Президентська, другокурсник Олексій МАЙСТРЕНКО – ім. М. П. Барабашова, четвертокурсник Сергій АНУФРІЄВ – ім. І. М. Ліфшиця.

Останніми роками загальна успішність на фізичному коливається на рівні 90%. На «4»-«5» навчаються приблизно 50% студентів. Це також стабільна цифра. І цей рік виключенням не став. Загальне враження від зимової сесії на фізичному факультеті – пройшла організовано».

Найслабший − перший курс


Микола Іванович БІЛЕЦЬКИЙ, заступник декана з навчальної роботи радіофізичного факультету: «Сесію на радіофізичному факультеті складало 416 студентів. На стипендію її склали 264, тобто 61,4 %, що є гірше за минулорічний показник (70 %). Причину такого становища бачимо в тому, що цього року ми набрали на перший курс всього 45 людей, замість звичайних 90. Причому, як показала робота, набрали студентів зі слабким рівнем підготовки.

За результатами зимової сесії відраховано 13 студентів: з першого курсу – шестеро, з другого – двоє, з третього – четверо, з четвертого – один. На підвищену стипендію екзамени склали 45 осіб, причому, 35 з них − на четвертому і п′ятому курсах.

Найсильніший − п'ятий курс, успішність на якому дорівнює 70 %, далі − третій (68,2 %), другий (65,5 %) і четвертий (60,2 %). Найслабший, як уже відзначали, перший курс, успішність на якому складає всього 43%. І причина, на мій погляд, одна: студенти вступають на певний факультет нецілеспрямовано, не знають куди і для чого вони йдуть. Таких студентів сьогодні приблизно половина від загальної кількості. Адже сучасні правила вступу дозволяють абітурієнтам подавати документи аж до п'яти вузів. Це розбещує людей, і вони самі роблять серйозні життєві помилки».

 

Пишаємось відмінниками


Людмила Вікторівна КУЛАЧОК-ТІТОВА, заступник декана з навчальної роботи юридичного факультету: «Якщо говорити про бюджетників, то їх у нас на факультеті всього 156. За результатами зимової сесії 106 із них будуть отримувати стипендію. 63 студенти – це хорошисти, які за кожен іспит отримали оцінки не нижче четвірки, а відмінників на юридичному – 21. Що ж до студентів-контрактників, то там лише 1 відмінник і 25 хорошистів. На жаль, 11 студентів були відраховані за неуспішність.

Найбільше відмінників виявилось на ІV курсі, тому що до цього часу відсіялися ті, хто «випадково» потрапив на юридичний, не уявляючи цю професію. А студенти, які залишились, змінили ставлення до навчання та стали більш дисциплінованими. Не менш старанні й п’ятикурсники, бо на цьому етапі залишаються тільки ті, хто справді визначився з професійним напрямом. Серед них можна виділити Олександра Зозулю, Юлю Гребенюк, Ірину Сергєєнкову, до речі, остання – інвалід за зором, але, незважаючи на це, вона всі п’ять років навчається на відмінно. Найяскравішими четверокурсниками стали Людмила Войтович, Олена Плешань, Юлія Чупріна, Юлія Веркаса. Дівчата не лише відмінно навчаються, а й беруть активну участь у роботі наукового товариства.

Важкими видались іспити для ІІІ курсу, бо саме в тут студенти вивчають найбільш складний перелік дисциплін. Важко, звичайно, і першокурсникам, адже вони перейшли від системи шкільної до системи університетської, від 12-бальної – до 5-бальної. Це їхнє «бойове хрещення».

Усі іспити проходили в письмовій формі й містили в собі як тестові, так і відкриті запитання. Форма іспиту залежить від кафедри й навіть від окремої дисципліни, але кожен викладач повідомляє студентів про форму іспиту та інші вимоги ще на початку семестру. Ми ввели шифрування екзаменаційних робіт. Екзаменатор не знає, чию роботу оцінює, і оцінки виставляються більш об’єктивно. Але є люди, які краще говорять, інші – краще пишуть. Що ж до юристів, то для них важливо вміти логічно і переконливо говорити, тому викладачі багатьох дисциплін надали б перевагу живому спілкуванню зі студентами під час складання іспиту.

 

Студенти йдуть самі


Лариса Валентинівна ВАСИЛЬЄВА, заступник декана з навчально-методичної роботи факультету комп’ютерних наук: «Цього року складно з першим курсом. Знаємо ситуацію: абітурієнтів було мало, і вступили учні не з найвищими балами. Після зимової сесії залишилось багато «хвостистів», відраховано шістьох із 50 першокурсників. Є такі студенти, які не склали жодного іспиту та заліку. Переважно це пільговики, які скористатись своїм правом на навчання за кошти держави, але не змогли реалізуватись. Але і на першому курсі є ті, ким можна пишатись: Павло Розумовський та Дмитро Яцина отримуватимуть підвищену стипендію, адже склали усі іспити на «відмінно». Зазвичай відмінників у нас більше, а відрахованих майже не було. Факультет робив усе можливе і неможливе, щоб допомогти, врятувати ситуацію: кожен студент був під контролем, рятували кожного, кого ще можна «врятувати», надавали можливість перескласти, проводили додаткові заняття. Деякі студенти самі йдуть, пояснюючи: я зрозумів, що не маю достатньої базової підготовки, щоб тут навчатись.

З іншими курсами сесія пройшла вдаліше за попередню: більше стипендій, гарних результатів З усіх курсів разом, окрім першого, відраховано всього шістьох. Всього на факультеті понад 20 відмінників.

Подорослішали третьокурсники, зрозуміли, що треба отримувати стипендію, з’явилось зацікавлення. На жаль, і тут довелось відрахувати Романова та Гаранжу. Але і відмінників-третьокурсників у нас багато: Марина Єсіна, Роман Кудінов, Дар’я Мішньова, Сергій Тимохін та ін.

Навчатися на 4 курсі важко: курсові, початок роботи над дипломною, державні іспити, складніші предмети. Четверо відрахованих. Дехто з них іде на молодший курс за власні кошти. До четвертого і п’ятого курсів висуваються підвищені вимоги, адже ми маємо переконатися, що випускаємо якісного спеціаліста, який уміє робити усе, що вимагається відповідно до освітньо-кваліфікаційної характеристики та освітньо-професійної програми.

На п'ятий курс вступили ті, хто дійсно хотів навчатися, стати професіоналом своєї справи, тому відраховані відсутні».

 

Найвища якісна успішність в університеті – на біологічному


Віра Володимирівна МАРТИНЕНКО, заступник декана біологічного: «На першому курсі серед 73 студентів на відмінно із сесією впоралися четверо. Першокурсники складали іспити з історії України, неорганічної хімії, основ вищої математики, гістології, загальної цитології. На жаль, є двоє відрахованих. Абсолютна успішність складає 71 %, якісна – 29 %. Для того, щоб допомогти першокурсникам, на факультеті організували шефство п’ятого курсу над першим. У другокурсників маємо восьмеро відмінників із 79 студентів. На другому курсі зібралися активні студенти, колективісти, що досить рідко зустрічається сьогодні. Вони навіть беруть участь у різноманітних інтелектуальних змаганнях, організували літературний гурток. З цього курсу не відраховано жодного студента. Абсолютна серед усіх курсів у другокурсників – найвища, вона складає 96%, якісна – 71%. Третьокурсники мали складну сесію, але і тут із 76 студентів троє відмінників. І абсолютна та якісна успішність цього курсу також достатньо висока. Порадував четвертий курс: на 86 студентів – 25 відмінників. Саме на четвертому курсі студенти підбивають підсумки своєї роботи за чотири роки. Абсолютна та якісна успішність у бакалаврів відповідно 94 та 76%. Високі показники у п’яткурсників: майже половина відмінників Уже другий рік поспіль наш факультет має найвищу в університеті якісну успішність за підсумками зимової сесії».

 

«Зламаний» звичайний хід


Поліна Тимофіївна ГУСЄВА, заступник декана з навчальної роботи факультету іноземних мов: «Ця сесія «зламала» звичайний хід речей, бо спочатку студенти отримали можливість відпочити та спокійно повторити матеріал, а вже потім складати іспити. Водночас впритул до завершення сесії мав розпочатися другий семестр, тому, як завжди, у виграші були ті студенти, які наполегливо працювали протягом семестру і відмінники навчання, котрі отримали свою оцінку «автоматом». На нашому факультеті такі студенти теж є. Це  Світлана Свинарьова, Валентина Плохих з першого курсу, Кирило Чубук, Світлана Тарасова з другого, Світлана Кулигіна, Тамара Чаукіна, Марина Штанько з третього курсу, Катерина Шапошнікова, Світлана Дем’янко, Олександр Олешко з четвертого, Олена Надточій з п’ятого та багато інших. Студенти складали сесію за розкладом і вчасно. Більшість поставились до неї серйозно і результати можна назвати гарними: серед студентів першого курсу виявилось 16% відмінників, з другого курсу 7% отримуватимуть підвищену стипендію, з третього – 9 %, на інших – по 10 %.

Мабуть, найскладніша сесія була для першокурсників, бо вони ще не звикли до студентського життя, ще не вміють організовувати свій час. Відрахованих на факультеті шестеро: К. Посохова, К. Сломінцева, Д. Кожемякіна, Т. Хоан, О. Дубров та Є. Педоренко. Це, звісно, оцінка їх роботи у семестрі, результат пропуску занять без поважної причини, невміння організувати себе самого і свій розпорядок дня. Завжди хочеться сподіватися, що такі факти змусять усіх студентів ставитись до навчання серйозно, обґрунтовувати для самого себе необхідність того чи іншого рішення. Щоб зменшити кількість незадовільних результатів, ми намагаємось постійно контролювати відвідуваність занять, адже гарне навчання на нашому факультеті потребує ретельної та регулярної праці»

 

Сесія пройшла чудово


Т. Г. ВІХТИНСЬКА, заступник декана з виховної роботи: "Кожна сесія на фізико-енергетичному факультету проходить по-особливому. Цього року складнощі з’явилися завдяки маленьким перервам між іспитами. Через це студентам було важко як фізично, так і морально, а особливо першокурсникам.

Найкраще із зимовою сесією впорався другий курс. Вони молодці, а дійсно унікальною є група НФ-21, де на двадцятеро студентів усього три трійки. Та незважаючи на це, усі двадцятеро отримують стипендії. НФ-21 – група із 100% успішністю та бездоганним відвідуванням. Це діти, які прийшли дійсно навчатися. Серед них кращими є Олег ЄРМАКОВ та Михайло ГУЛЕВИЧ, яким сесія вже втретє принесла лише п’ятірки.

Цієї сесії активно працювали та складали іспити третій та четвертий курси. Поміж студентів варто відзначити третьокурсника Родіона КОНОНЧУКА, який вже п’яту сесію складає тільки на А. Взагалі, серед 1-5 курсів – 74% студентів отримують стипендію, а дев’ятьом фізенергівцям вдалося заробити підвищену. Тішать своїми успіхами п’ятикурсники: п’ятнадцятеро із сімнадцяти отримують стипендію, п’ятеро – підвищену. Маємо надію, що близько дев’яти з них закінчать навчання з відзнакою. Незважаючи на складнощі, більшість студентів завзято навчалася і чудово впоралася із зимовою сесією. Останньою сесія виявилася для двох другокурсників, їх відраховано".

 

Сесія без іспитів


О. О. ВЛАСЕНКО, заступник декана з навчальної роботи: «На медичному факультеті поняття «сесія» не існує. Навчальний підсумок за перший семестр навчального року був відомий вже 29 грудня, а з 11 січня – ми розпочали новий семестр. Медичний факультет працює чітко за Болонською системою навчання. Протягом семестру студенти на кожному занятті заробляють бали, таким чином формуючи власну оцінку за предмет. Наприкінці – пишуть підсумковий модульний контроль, який складається з комп’ютерного тестування та усної відповіді чи контрольної  роботи. Його можна прирівняти до традиційного іспиту.

За перший семестр одного першокурсника та одного другокурсника відраховано. Серед студентів 1-5 курсів – тридцятеро отримують стипендії. Варто відзначити Ірину КАБАЧНУ, студентку групи ВІ-51, студентського декана. Ця дівчина отримує Президентську стипендію.

Студенти-медики дуже старанні, відповідальні та сильні у навчанні. Вони розуміють, що в майбутньому в їхніх руках – здоров’я людей».

 

Сесія «по-екологічному»


Про успіхи екологів – Надія Василівна МАКСИМЕНКО, заступник декана з навчальної роботи: «Пройшли рубіжний контроль з непоганими результатами. Зі 196 студентів-бюджетників на факультеті стипендію будуть отримувати 113. З І курсом – найскладніша ситуація. Вони важче адаптуються, приходять з різною базовою підготовкою й тому отримують низькі результати на зрізах знань. На стипендії залишились 15 першокурсників – і це не поганий результат для першого року навчання. А Денис Охтирський та Юля Івах – відмінники!

Зі збільшенням кількості професійно орієнтованих дисциплін росте й успішність. Так, на другому курсі з 40 осіб 27 склали іспити на стипендію, 4 з них – на підвищену. Можна сказати, що результати були передбачуваними. Варто похвалити Богдана Матвєєва, Володимира Мартича, Сергія Широкоступа, Надію Павловську.

ІІІ курс виявися найсильнішим у всіх відношеннях. Гран-прі на «Альма матер», дружні у навчанні й поза ним. З 40 студентів в цьому семестрі стипендію отримуватимуть 30 чоловік! Третьокурсниці Оксана Мандрика та Аліна Свистунова під час кожної сесії демонструють стабільно високі результати.

На ІV курсі у нас навчаються 47 бюджетників. Достатню кількість балів для отримання стипендії заробили 20 чоловік. Може, в цілому вони й завершили сесію з гіршими результатами, але цьому є пояснення. Четверокурсники більш відповідально ставляться до себе і тому у вільний від навчання час працюють. Це вплинуло на успішність. Інна Змієвська та Катя Рєзнік – відмінниці. Анастасія Клєщ та Інна Різова, які завжди показували високі результати, уперше в житті отримали за деякі іспити четвірки. Варта уваги старанність Костянтина Кузнєцова.

Щодо V курсу, то тут всі бюджетники отримують стипендію! Та це й не дивно, тому що сюди пройшли тільки студенти з високою успішністю.

Усі екологи складають іспити у тестовій формі. Новинка – шифрування робіт. У більшості випадків результати екзаменаційних тестів співпали з показниками проміжного контролю. Шифрування робіт підвищило у студентів старанність. На тижні перескладань 70 % студентів виправили свої двійки.



Впоралися успішно


Володимир Олександрович КУЛІКОВ, заступник декана історичного факультету з навчальної роботи: «Нинішня зимова сесія нічим особливим не відрізнялася від попередньої, пройшла спокійно, студенти впоралися успішно. Якщо аналізувати за курсами, то найскладнішою вона була на першому курсі: складали іспити з історії первісного суспільства, етногеології, історії України (від найдавніших часів), історії Стародавнього Сходу. З 68 першокурсників відраховано двоє. Середній бал успішності першокурсників становить 3,7. Серед першокурсників мало повних відмінників. Другокурсники мали іспити з історії Росії, музеєзнавства, модерної історії України (1800-1861), історії середніх віків. Серед 84 студентів не відраховано жодного. Середній бал – 3,9.

Третьокурсники складали нову історію країн Західної Європи і Північної Америки (І період), новітню історію України ( 1917-1939), історію середньовічного Сходу. Серед 78 відраховано одного. Середній бал - 3,9.

Четвертий курс складав історію західних та південних слов'ян, історію міжнародних відносин, основи історіографії, методику викладання історії в школі. Із 77  відраховано двоє. Середній бал успішності – 3,9.

Традиційно найкращу успішність мають п’ятикурсники, тут і найбільша кількість відмінників, багато червоних дипломів. Спецкурси в принципі є цікавими і не важкими для студентів. Цього року відраховано лише одного студента.

Загальна успішність по факультету – 88%, якісна – 50%.

Уже протягом року працює система електронного навчання, ряд курсів, наприклад, з історії України, історичної інформатики, повністю викладені в Інтернеті: всі документи до курсів, методичні матеріали. Це дуже допомагає студентам. Ми працюємо над тим, щоб для всіх основних курсів створити електронне супроводження».


Результати зимових жнив «пожинали» Т. ВАСИЛЕЦЬ, А. КАЛІНІНА, А. КУТАС, А. ЧАЛА, С. ШКУРАЙ, спеціальні студкори.