Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

За дипломом до Інтернету

Інтерв'ю в номер

 

За дипломом до Інтернету


ВІД РЕДАКЦІЇ. На початку цього навчального року у Північному корпусі відрився новий підрозділ університету – Центр електронної освіти, голова – Віктор Георгійович ЛЕВЧУК. Наші кореспонденти завітали в гості до новоствореного Центру.

На п’ятому поверсі Північного корпусу (ауд. 503-506) ще триває ремонт, але це не заважає робітникам центру працювати не покладаючи рук.

–  Вікторе Георгійовичу, коли було створено Центр?

– Центр було створено у вересні цього року. Враховуючи тенденції розвитку світової системи освіти, пов’язані з використанням сучасних комунікаційних технологій, керівництво університету поставило завдання щодо створення такого Центру. Маємо приміщення, завершуємо ремонт.

– Які основні завдання Центру?

– Головне завдання центру – розвиток та сприяння функціонуванню системи дистанційного навчання. Завдяки цій системі отримати базову вищу освіту в нашому університеті може людина, наприклад, з Австралії та Богодухова, Латинської Америки та Мерефи. Єдина умова навчання – наявність Інтернету. Подібна система освіти допоможе по-перше, розширити географію студентів, а по-друге, також дозволить навчатися в нашому університеті людям абсолютно різного соціального стану. Я маю на увазі те, що багато людей працюють і прагнуть отримати якісну освіту, то можна обирати в такому випадку заочне навчання. Але система дистанційної освіти значно дешевша. Немає необхідності витрачати гроші на переїзди, оренду житла, людина може самотужки розподіляти навантаження. Для ВНЗ – це теж економія. Зараз основне питання за фінансуванням цього проекту, адже необхідно забезпечити потрібні для реалізації дистанційного навчання програми та системи зв’язку. Крім того, система дистанційного навчання передбачає підготовку якісних методичних матеріалів, у цій системі навчання методичні матеріали дуже важливі, адже не буде можливості щось виправити чи доповнити, як під час очних лекцій, методики – це єдине джерело інформації для студента про конкретну дисципліну. Ці методичні матеріали повинні містити інноваційні системи контролю, самоконтролю, подібні курси мають бути дуже виваженими. Університет має все для того, щоб подібні методичні курси готували провідні науковці.

– Розкажіть про колектив Центру.

– Колектив Центру тільки формується. Це складно, бо ми маємо досить високі вимоги до претендентів: володіння ПК, уявлення про освітній процес та його особливості.

– Який план роботи Центру до кінця цього навчального року?

– Основне наше завдання на найближчий час – створення сайту Центру, ми плануємо, що він почне роботу десь із січня 2012. Викладемо там детальну інформацію про наш Центр, його можливості, перспективи, ціни, особливості вступу на дистанційне навчання. Також з першого вересня 2012 року запланована реалізація пілотного проекту дистанційних магістерських програм на 3-4 кафедрах університету: кафедрі медіа-комунікації, кафедрі прикладної економіки та кібернетики, кафедрі міжнародної економіки, кафедрі фінансів та кредиту. Тепер справа за викладачами кафедр. Необхідно підготувати курси дистанційного навчання, які б відповідали всім сучасним вимогам. Основний плюс інтеграції до навчального процесу університету подібних програм у тому, що за їх нормального функціонування якісну освіту через Інтернет зможуть отримувати ті студенти, які знаходяться за десятки та сотні кілометрів від ВНЗ. Упровадження системи дистанційного навчання дає змогу нашому університету ввійти в світовий інформаційний простір і бути там активно представленим. А ще університет отримує змогу конкурувати на світовій арені з відомими та престижними ВНЗ.


Розмовляла А. ЧАЛА, наш спецкор.