П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Весна 1959 року

Нам – 195!


Продовження. Поч. у № 17 за 15 грудня 2011 р., № 1 за 3 січня 2012 року, № 2 за 24 січня 2012 р., № 4 за 21 лютого 2012 року. До ювілею загальноуніверситетської газети продовжуємо розповідати Вам, шановні читачі, про життя альма матер у 20 столітті на сторінках «Харківського університету».

 

Весна 1959 року


На майдані Свободи, у парку ім. Шевченка – повсюди хазяйнує весна світла. Теплим промінням вона заглядає в студентські аудиторії, бавиться сонячними зайчиками в університетському вестибюлі й готується до найважливішого весняного свята – 8-го березня! І допоки весна здійснює останні приготування, ми відкриваємо підшивку газет «Харківського університету» на № 9 за 7 березня 1959 року. Як же вітав університет своїх жінок того далекого 59-го року?

Вся увага першої сторінки прикута до передової статті, яка розпочинається із заклику «Щасти тобі, рідна!». Сильна і красива, щаслива і горда, йде по життю Жінка, Учений, Студентка, Мати, Захисник, Будівник… Слово за словом матеріал розповідає про сильних, вольових жінок, якими пишається університет. Дівчата, що добровільно пішли на фронт… Кандидат економічних наук Віра Олександрівна Ковальова, філолог Олександра Кузьмівна Клименко, біологи Катерина Дмитрівна Єрмоленко й Наталя Іванівна Шерстнюк, старший лаборант університету О. О. Долгорукова. Поряд з іменами Зої Космодем’янської та Лізи Чайкіної стоїть прізвище вихованки Харківського університету, Героя Радянського Союзу, останнього передвоєнного комсомольського секретаря Харківського університету, Нескореної Полтавчанки, що прийняла мученицьку смерть від фашистів за незалежну Україну, Лялі Убийвовк.

З цієї ж статті дізнаємося: кращих членів університетського колективу й неповторних представниць прекрасної половини людства висунули до складу місцевих рад. Робимо висновок, що то був найпочесніший подарунок до жіночого свята. Такої честі удостоїлись Г. Г. Горностаєва, О. К. Клименко, Н. М. Шевченко, В. О. Єзерська. Ось «Наші привітання» для Олександри Михайлівни Матвієнко, доцента, співробітниці кафедри нижчих рослин біологічного факультету. Науковець, у якої більше 20 праць, вона веде ще й активну громадську діяльність.

Без авторського підпису надрукована коротенька замітка «Комсомольський ватажок». Її героїня – студентка IV курсу історичного факультету Ніна Сліпець. Вона захоплюється шефською роботою, бере участь у редколегії університету, старанно навчається.

На другій сторінці привітання до 8-го березня отримує дружня четвірка, що здобула вимпел «Найкращій кімнаті ХДУ», мешкаючи в 131 кімнаті гуртожитку на площі Дзержинського, 12 (сьогодні це одна з частин головного корпусу Харківського університету на площі Свободи): Ніна Корж, Тома Замуле, Рая Саприкіна, Лариса Юшанова. А поряд і фото з усміхненими дівчатами в кімнаті.

Спеціально до міжнародного жіночого дня 8-го березня у «Харківському університеті» надруковано літературну сторінку. Такі таємниці відкрив перед нами 9-й випуск «Харківського університету» за 1959 рік, присвячений 8-му березня. А ми, сьогоднішні кореспонденти газети, даруємо жіночій частині альма матер-2012 на честь весняного свята – вірші з глибини років!


* * *
Ты ждешь его
Небритого и строгого,
В седой геологической пыли,
Ушедшего тяжелыми дорогами
К пустым местам нехоженой земли.
Ты ждешь его
Веселого, беспечного,
Ты знаешь –
Без него, как ни взгляни –
В июле ночи будут бесконечными,
А в декабре такими точно дни.
Ты ждешь его,
Мечтой твоей воспетого,
Такого,
Как он явится весной.
Ты ждешь его,
Склоняясь над конспектами
И Блока раскрывая перед сном.
Ты ждешь его,
Не жалуясь, что молодость
Проходит по ненужному пути.
Отличный из него искатель золота,
Коль смог жену
Такую он найти.
Аркадій ФІЛАТОВ.


К. АЛІНІНА, М. КОСАТОВА ведуть колонку «Нам - 195».