Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Гармонійна жінка

Викладач очима студента

 

Гармонійна жінка


Такою є Алла Наумівна НЕКОС – завідуюча кафедрою екологічної безпеки та екологічної освіти, кандидат географічних наук, професор, член Міжнародної Академії екології та безпеки життєдіяльності і просто дивовижна жінка.

Її головний принцип у роботі зі студентами – це вимогливість. Проте цю якість вона застосовує в першу чергу до себе. Основним науковим напрямком, який розробляє Алла Наумівна є трофогеографія – дослідження якості рослинної продукції. Уже написано чимало статей, проведено десятки досліджень, готується докторська дисертація з цієї тематики. Однак на досягнутому заступник декана зі студентської наукової роботи не зупиняється. Сьогодні разом з колегами та студентами Алла Наумівна розвиває науковий напрямок екологічної освіти, відео-екологічних проблем, досліджує пірогенні фактори впливу на навколишнє середовище, хімічний склад пилу у містах, поверхневі води, малі міста, культурні ландшафти… До всього цього викладач долучається із великим ентузіазмом. Дивує ця захопленість Алли Наумівни своєю роботою.

А. Н. Некос:

– Люблю свою роботу і працювати зі студентами.

Алла Наумівна – сучасний науковець європейського рівня. Вона є учасником міжнародного проекту «Tempus», який має назву «Удосконалення освіти в галузі екологічного менеджменту», співпрацює з Інститутом ґрунтознавства і агрохімії імені О. Н. Соколовського.

Робота з аспірантами займає вагоме місце у діяльності викладача. Зараз їх троє – Яна МОЛОДАН , Вадим МИРОШНИЧЕНКО та Олександра КРАВЧЕНКО. Талановита Яна Молодан перемогла у бюджетній програмі Міністерства і невдовзі продовжить навчання в Німеччині.

Багато років Алла Наумівна є членом журі ІІ етапу Всеукраїнської олімпіади та конкурсу студентських наукових робіт з напряму екологія. А в цьому році вперше стала членом журі конкурсу студентських наукових робіт «Економіка природокористування».

Доц. А. Н. Некос – автор майже десяти підручників та навчальних посібників з грифом Міністерства освіти і науки України. А в цьому році має вийти  «Термінологічний україно-російсько-англо-китайський словник-довідник».

Алла Наумівна часто подорожує. Здебільшого поїздки пов’язані з роботою. Нещодавно науковець повернулася з Луганська, куди її запросили як експерта в галузі екологічного аудиту на конференцію в Облдержадміністрації.

Свою фізичну та душевну енергію ця сильна жінка відновлює щоранку в тренажерному залі. Займається горно-лижним спортом. А ще обожнює власне авто, в якому любить слухати радіостанцію «Ретро FM». На моє запитання, якою є щаслива жінка, Алла Наумівна відповіла так: «Вона – гармонійна».


Т. ВАСИЛЕЦЬ.