Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

«Ні!» порушенням пожежної безпеки

Будьмо відповідальними!

 

«Ні!» порушенням пожежної безпеки


До Євро-2012 готуються всі служби безпеки держави. Підрахунки МНС Харківської області за попередній рік не дуже втішні. Харківський університет теж відповідально готується до перевірок.
Парк Харківського гарнізону МНС поповнився новим технічним обладнанням: 10 автоцистерн, автосходи, автопідйомник і машина першої допомоги. Завершується спорудження нового пожежного депо у районі стадіону «Металіст». За 2011 рік службами МНС у Харківській області врятовано понад 300 осіб. Але упродовж минулого року під час пожеж було травмовано близько 100 чоловік і ще 150 загинули. Такі трагедії трапляються через безвідповідальне ставлення людей, необачне користування нагрівними приладами, через куріння у ліжку та зловживання алкоголем.
Харківський університет має чотири науково-дослідні інститути, 20 факультетів. Керівники всіх структурних підрозділів університету повинні кожні півроку проводити протипожежний інструктаж. Харківський університет має статус об’єкта з підвищеною небезпекою. Будівлі висотні, розташовані у центрі міста, що створює відповідні складнощі для під’їзду аварійної спеціальної техніки. Будівля Харківського університету має специфічну архітектуру з розміщенням приміщень на різноманітних рівнях. Також деякі елементи будівлі, перекриття, стіни, дахи виконані з горючих матеріалів. Довжина коридорів університету складає десятки кілометрів. А здорова людина, яка перебуває у задимленому приміщенні може пройти усього від 20 до 100 метрів. Зашкодять пересуванню в будівлі й численні ліфти, через які дим швидше розповсюджуватиметься поверхами. До речі, звичайна пожежна машина може евакуювати людей максимум з дев’ятого поверху, якщо він 2,5 метри заввишки. Зважаючи на те, що поверхи університету сягають чотирьох метрів, пожежники зможуть дістатись лише шостого поверху. Тому всім студентам і працівникам університету важливо знати, як себе поводити під час пожежної небезпеки.
З метою профілактики пожежі у листопаді цього навчального року співробітники ППЧ-41 проводили пожежно-технічні обстеження протипожежного стану університету. Вони встановили, що вимоги «Правил пожежної безпеки в Україні» в повному обсязі не виконуються. В Харківському університеті одночасно перебуває 18 тисяч студентів і п’ять тисяч співробітників. Більшість працівників не знають досконало правила пожежної безпеки. В ході перевірок було виявлено велику кількість побутових електроприладів, які часто включені одночасно. Минулого року навіть виникало задимлення електропроводки через перевантаження електромережі. Також деякі вентиляції забиті швидко займистими речовинами. Помітили працівники ППЧ-41 й курців, які палять в приміщеннях.
Велика робота була проведена із забезпечення пожежної безпеки в Центральній науковій бібліотеці по вул. Університетській, 23. Тут встановили сучасне обладнання, технічні засоби захисту. Взявши до уваги такий непростий момент, що споруда ЦНБ має архітектурну цінність і велике пожежне завантаження, вдалося, не змінюючи планування приміщення, зберегти культурну та історичну цінність Харкова та витримати пожежну безпеку.
Редакція газети домовилася із пожежниками університету на чолі із начальником ППЧ-41 В. І. СИТНІКОМ спільно провести рейд по університету на дотримання правил пожежної безпеки. Отож, шановні читачі, маємо надію порадувати вам найближчим часом непересічним та цінним репортажем.
Нагадуємо, що служба екстреного виклику «112» вже працює, до літа її обіцяють удосконалити. Також можна зателефонувати за номером «101», якщо потрібні пожежники. Нагадуємо телефон пожежної частини №41 по охороні університету: 707-54-11, 707-50-83, де ви зможете отримати консультації, вирішити будь-яке питання в межах компетентності МНС.


В. СИТНІК, начальник ППЧ-41, М. ШАЛІМОВА, наш спецкор