Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

150-річчя ХДУ: як це було…

150-річчя ХДУ: як це було…

До 207-ї річниці з Дня народження УНІВЕРСИТЕТУ


Сьогодні ми розкажемо вам, як проходило це свято більше ніж півстоліття тому – у 1955 році. У четвертому номері (за 12 лютого) «Сталінських кадрів» знаходимо статтю, присвячену плануванню 150-річного ювілею ХДУ. А номер за 18 квітня увесь присвячений цій події.


На святкування ювілею до Харкова з»їхалися делегації від Академії наук СРСР і УРСР, з Московського, Ленінградського, Київського, Казанського, Воронезького, Білоруського, Азербайджанського, Вільнюського, Дніпропетровського, Єреванського, Тбіліського та багатьох інших університетів Радянського Союзу. Вони взяли участь у ювілейній науковій квітневій конференції та урочистих заходах.


…Конференція відкрилася 21 квітня, а за два дні до неї, 19 квітня 1955 р. в приміщенні Харківського академічного театру опери і балету імені М. В. Лисенка відбулося урочисте засідання колективу університету за участі керівництва Харкова та області. Наступного дня відбулися урочисті засідання факультетів університету. Урочисті засідання продовжились 22 квітня, коли відзначали 85-річчя від дня народження В. І. Леніна.


На пленарному засіданні Ученої ради університету були заслухані доповіді члена АН УРСР проф.. О. І. Білецького «Українська культура і Харківський університет», проф.. М. А. Ізмайлова «Харківська школа фізико-хіміків», проф.. Н. І. Ахієзера «Харківська школа математиків» і проф.. В. М. Нікітіна «Харківська школа біологів». Працювали секції: політичної економії, марксизму-ленінізму і філософії, радянської економіки, статистики і обліку, секції філологічних, географічних, хімічних, фізико-математичних, біологічних наук, геології, педагогіки, секції історії СРСР і загальної історії.


На честь знаменної дати упродовж березня–квітня видавництво університету випустило ювілейні збірки наукових праць майже всіх факультетів та інші видання загальним обсягом 208 друкованих аркушів. На заводах міста і підшефних колективах науковці історичного факультету прочитали десятки лекцій на теми з історії університету.


Ювілею присвячена комплексна спартакіада 1954-1955 навчального року. 8 травня відбулося урочисте фізкультурне свято. Спортсмени університету спеціально вивчали комплекс вправ, які вони повинні були показати на цьому святі. Пройшли легкоатлетична естафета факультетів, змагання з художньої та спортивної гімнастики, легкоатлетичний масовий крос.


Факультети підготували і показали нову програму художньої самодіяльності. В ювілейні дні відбулися екскурсії в музей образотворчого мистецтва, історичний музей, в музей Природи і лабораторії університету, на фабрики і заводи міста. В університеті відкрилася ювілейна виставка.


На сторінках ювілейного номеру увагу привертають шпальти під назвою «З університетського літопису», які складаються з тез, що охоплюють історію університету від моменту заснування й до 1955 р. За десять років з 1945 по 1955 вихованці університету захистили 150 кандидатських дисертацій.


До відзначення ювілею буди святково оформлені учбові корпуси університету, парк ім. Шевченка і майдан біля Південного вокзалу – усе місто святкувало знаменну дату в історії одного з найстаріших університетів Східної Європи.


К. АЛІНІНА, М. КОСАТОВА ведуть колонку «Нам - 195».