Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

У «королівстві» прикладної електродинаміки

У «королівстві» прикладної електродинаміки

 

Іду, щоб познайомитись із «Драконом» –  проф. М. М. ГОРОБЦЕМ, завідуючим кафедрою прикладної електродинаміки. У гороскопи він не вірить, але останній рік дракона, 2000-й, згадує майже до найменших дрібниць. Того року кафедра отримала два патенти з Росії на наукові розробки. Винайшли метод дослідження електромагнітних полів, мікрохвильовий контактний випромінювач. Закінчив роботу над навчальним посібником, створив монографію за космічною системою «Метеор-3М». Його аспірантка А. Шишкова захистила кандидатську дисертацію…

–  За останні 12 років, –  говорить Микола Миколайович, –  на кафедрі захистили докторські дисертації три моїх учні: Ю. Пєнкін, В. Овсянніков, Н. Єлісєєва. У співавторстві з Н. Єлісєєвою я випустив монографію. Отримали замовлення на 7 держбюджетних та 3 держдогорвірних науково-дослідницьких роботи. У Космос запустили апарати «Метеор» і «Січ», у створенні яких я брав найактивнішу участь. Один із наших проектів отримав фінансування від Росії понад мільйон гривень. Плідна співпраця зі студентами, 15 статей та доповідей…»
Почесний професор Харківського університету, ветеран космічної галузі, академік Міжнародної академії наук прикладної радіоелектроніки. Микола Миколайович мріє реалізувати в новому році інноваційний проект на 10-15 років, котрий залишить вагомий слід у наукових досягненнях університету.


О.ОЛІНКА.