П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Університетський Змій Горинич

Університетський Змій Горинич


Володимир Миколайович СУХОВ народився за східним календарем у рік дракона. Раз. По-друге, наш герой – триголовий: учений секретар науково-дослідної частини, доцент кафедри експериментальної фізики та завідувач науково-дослідної лабораторії фізики тонких плівок. Але й це ще не все: три голови має Володимир Миколайович і вдома – люблячий чоловік, батько і дідусь.
Минулий рік дракона приходив разом із новим тисячоліттям –  у 2000 році із цілою купою надій, сумнівів і переживань. Володимир Миколайович же не піддавався загальній розгубленості: «Наступу нового тисячоліття я чекав із надією на краще. Новий 2000-й рік як завжди зустрічав у теплому родинному колі, зустрів його пречудово, адже Новий рік – найчарівніше свято. Дванадцять років для короткого віку людини – це доволі солідний строк. Життя бурхливе та динамічне. Кожна мить – це якась зміна. За ці дванадцять років змінилося багато чого. І в особистому житті, і в плані суспільних перетворень, і в управлінні наукою та її фінансуванні. Університет став дослідницьким національним ВНЗ.  Та не можна сказати, що всі зміни на краще. Так, через реформування наукової галузі, сьогодні дуже мало коштів виділяється на обладнання та вдосконалення матеріальної бази, рівень зарплатні вчених залишається доволі низьким. Але ми живемо, ми працюємо. Учені університету за роки незалежності здобули 22 Держпремії, щорічно виходять десятки цінних монографій, а 200-250 університетських робіт щорічно поповнюють такі наукометричні бази, як SCOPUS, ISI та інші.
За ці дванадцять років і за моєї участі вийшла колективна монографія «Поверхневі явища та фазові перетворення в конденсованих плівках». Крім того, вдосконалюється робота лабораторії фізики тонких плівок. Сьогодні вона працює ефективно та добре саме завдяки своїм співробітникам О. П. КРИШТАЛЮ, С. В. ДУКАРОВУ, О. Л. САМСОНИКУ, С. І. БОГАТИРЕНКУ, І. Г. ЧУРІЛОВУ, В. І. ЛАЗАРЕВУ. Лабораторія оснащена відносно новим обладнанням – вакуумними установками, електронними мікроскопами та рентгенівським дифрактометром. Сьогодні наша лабораторія фізики тонких плівок – це ледь не єдиний у Харкові центр електронної мікроскопії.
Захистила кандидатську дисертацію з біологічних наук донька Христина та подарувала нам онука Максима. 2011 рік приніс мені цілий стос сюрпризів: у квітні кандидатом фізико-математичних наук став мій син Руслан, в сім'ї якого народився другий онук Олексій (у вересні). Я ж за цей рік маю більше десяти публікацій. Університет же за результатами незалежної рейтингової оцінки міжнародними організаціями відносно діяльності вищих навчальних закладів у сфері наукової роботи щорічно посідає найвищі позиції не лише серед ВНЗ, а й серед НДІ НАН України.
Мрію, щоб у 2012-му  наука отримала гідне фінансування, а науковці – гарну зарплатню та нове обладнання. Щоб усі люди менше хворіли, а ми, українці, могли вільно пересуватися Європою».

 


А. КУТАС.