Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Нам – 195!

Новий рік 64 роки тому


Продовження. Поч. № 17 за 15 грудня 2011 р.
І знову повертаємось до життя університету більш ніж півстоліття тому. Цього разу у наших руках підшивка за 1947-48 роки. Тепер газета «Сталінські кадри» виходить приблизно раз на тиждень, двома аркушами А3 формату. Новорічний номер.
1 січня. Минув 30-й рік існування Рад. Газету відкриває святкове привітання від товариша Сталіна. 4 січня університет планує влаштувати ялинку для дітей. Малечу привітає група артистів харківської філармонії. На свято діти поринуть у казку! Праворуч від звертання вождя читаємо побажання СТУДЕНТА філологічного факультету, фронтовика, Героя Радянського Союзу Д. А. Ушакова. Потім він стане доцентом, все життя навчатиме студентів історії…. А сьогодні він студент,що так зголоднів до навчання, так бажає сам вчитися на відмінно і всіх до цього закликає. У минулому номері «Харківського університету» за 2011 р. ми попрощалися із Дмитром Андрійовичем. Якщо хочеш робити життя справжнім – роби його за таким достойним прикладом, як життя справжнього сина свого Університету і України, доц. Д. А. Ушакова. Світлої пам’яті.
А поряд студенти та викладачі діляться своїми планами на наступний 1948 рік. Доц. Д. П. Назаренко планує у 1948 році дослідити закономірності зв’язку між тектонікою та характером рельєфу Північно-українського басейну, про що читаємо у його замітці «Над чим я буду працювати в наступному році». Цілий розворот новорічного номеру присвячений ювілею заслуженого діяча науки професора біологічного факультету Олександра Васильовича Нагорного. Він святкує 60-річчя з дня народження та 35-річчя наукової, педагогічної та громадської діяльності. Свої побажання висловили ректор І. М. Буланкін, міністр вищої освіти СРСР С. Кафтанов, доц. В. М. Петров та ін.
Про шахово-шашечні змагання, що закінчилися 21 грудня 1947 р. перемогою філологічного факультету, пише Н. Савицький. Під ними знаходимо «Сон під Новий рік», написаний В. Чепрушею. У сні до проректора адміністративно-господарчої частини Якубовича приходить Дід Мороз – контроль якості. Виявляється, у більшості гуртожитків немає лампочок, віників, тазів, відсутнє світло. Студенти через такий жарт привертають увагу проректора до своїх побутових проблем. Ось спогади вчорашнього партизана О. Вашева про зустріч Нового 1944-ого року у партизанському загоні, виконуючи бойову операцію –  підірвали залізничну колію.
«Бадьоро, махнувши на прощання рукою, Новий рік переступив поріг життя, –  пише В. Холодков, студент І курсу відділу журналістики. – Старий рік подивився на його тверді кроки і пішов у віки. З Новим Роком!»


К. АЛІНІНА, М. КОСАТОВА