П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Університетська наука

Підтримка й опора


ВІД РЕДАКЦІЇ. 16 січня 2012 року Віктор Олександрович КАТРИЧ, начальник науково-дослідної частини університету, представить на ректораті звіт про внутрішньоуніверситетські гранти. Забігаючи вперед, газета «Харківський університет» вирішила розповісти читачам, що вони собою являють, та поцікавитися у Віктора Олександровича про їх значенням для університету.
Для фінансування внутрішньоуніверситетських грантів у свій час було створено два фонди: Фонд фундаментальних, прикладних та пошукових науково-дослідних робіт Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна (існує з 15 січня 2003 року) та Фонд розвитку і модернізації наукового та навчально-наукового обладнання Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна (існує з 16 січня 2009 року). Мета першого з них – сприяння розвитку, реалізації та впровадження результатів фундаментальних досліджень у галузі природознавчих, економічних та соціально-гуманітарних наук, які проводяться фахівцями нашого університету; другого – сприяння розвитку матеріально-технічної бази університету, модернізація існуючого наукового та навчально-наукового обладнання і доведення його до сучасного рівня, а також розробка нового наукового і навчально-наукового обладнання та приладів.
Спрощено процедуру присудження грантів можна описати так: факультети подають до науково-дослідної частини власні проекти. Для їх розгляду наказом ректора створена експертна комісія (затверджується терміном), яку очолюють провідні фахівці університету. Потім комісія розглядає ці проекти та пропонує до фінансування ті з них, які вважає найважливішими та найперспективнішими. Загальне фінансування кожного з фондів складає 350 тисяч гривень на даний момент.
Віктор Олександрович КАТРИЧ: «Обидва ці фонди є цілком незамінними для природничих факультетів. У свій час, Фонд фундаментальних, прикладних та пошукових науково-дослідних робіт сприяв вирішенню основної задачі – збереженню наукових шкіл та провідних фахівців, а головне – залученню до роботи молоді. Якусь частину грошей із нього вдалося використати для підтримки матеріально-технічної бази, коли інших джерел для купівлі матеріалів і обладнання у багатьох наукових структурах університету практично не було. Згодом було створено Фонд розвитку і модернізації наукового та навчально-наукового обладнання, власне, для цих цілей.
Грошей на придбання наукової апаратури не було й, по суті, немає. Міністерство практично не фінансує витрати на закупівлю сучасного наукового обладнання, програмного продукту, вимірювальної техніки. А для подальшого розвитку як фундаментальних, так і прикладних досліджень, для підтримки їх світового рівня необхідно мати саме сучасне наукове обладнання. Відсутність сучасної матеріально-технічної бази суттєво ускладнює залучення до наукових досліджень талановитої молоді, адже вона в нас розумна й діяльна: їй тільки надай необхідні умови, базу для розвитку –  і вона доб'ється значних результатів. Отже, потрібно вишукувати резерви, адже без нового навчального та наукового обладнання важко взагалі говорити про розвиток наукових досліджень і підготовку сучасних висококваліфікованих кадрів, особливо на природничих факультетах. Цим резервом, власне, і є Фонд розвитку і модернізації наукового та навчально-наукового обладнання.
Призначення і важливість Фонду фундаментальних, прикладних та пошукових науково-дослідних робіт виходить із самої назви. Фонд покликаний також забезпечити пошукові роботи грошима на начальному етапі та підтримати дослідження на етапі його завершення та впровадження. Часто буває так, що результати робіт за грантами з цього фонду стають основою для написання і розробки нових проектів більш високого рівня і пропонування нових уже державних або міжнародних грантів. Фонд перевіряє перспективність того чи іншого дослідження і підтримує його матеріально. За рахунок фонду дослідження або доводяться до конкретного завершеного результату, або перевіряється ефективність дослідження, забезпечується його матеріальна підтримка. Ці фонди є запорукою подальшого розвитку фундаментальних і прикладних досліджень і науково-технічних розробок в університеті, їх впровадження і комерціалізації. Практично всі факультети так чи інакше брали участь у діяльності фондів, а близько 15-20% від їх загального обсягу виділяється безпосередньо на фінансування проектів молодих учених університету. В цілому, без цих фондів, і особливо без фонду розвитку і модернізації наукового та навчально-наукового обладнання, неможливо собі уявити природничі факультети сьогодні».


А. КАНТ.