Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Альтернативне телебачення

Альтернативне телебачення


ВІД РЕДАКЦІЇ. Ви втомилися від талант-шоу та політичних ток-шоу, які заполонили весь телевізійний ефір? Ви прагнете дивитися інтелектуальні програми, а не деградувати перед «ящиком»? Намагаєтесь постійно самовдосконалюватись і дізнаватися якомога більше нового? Тоді «Діалоги» саме для Вас!


У жовтні 2011 на «7 каналі» стартував новий телепроект «Діалоги», підготовлений Регіональною телекомпанією «7 канал» (ЗАТ РТК «Тоніс-Центр») спільно з кафедрою медіа-комунікацій Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Про ідею та мету створення проекту, його концепцію, труднощі та перспективи розвитку кореспондент газети «Харківський університет» Анна КУТАС спілкувалася із завідуючою кафедрою медіа-комунікацій соціологічного факультету проф. Л. В. СТАРОДУБЦЕВОЮ.
– Лідіє Володимирівно, розкажіть, будь ласка, про новий проект.
– Це перша в Харкові спроба зробити передачу, яка б репрезентувала класичну університетську науку. Перед авторами програми стоїть кілька надзавдань: по-перше, це спроба надати альтернативу тим, хто втомився від шоу, бізнесу та політики, якими тотально перевантажений телевізійний ефір, це намагання створити образ інтелектуала, образ ученого на харківському телебаченні, це певний інтелектуальний топос – проведення розумних діалогів зі справжніми метрами науки нашого міста. По-друге, надзадача полягає в піднятті престижу науки в суспільстві. «Діалоги» – це живе спілкування, спрямоване на консолідацію різних наукових знань, царин, адже в такій консолідації й полягає основна ідея університетської класичної науки.
– Хто автор ідеї створення подібного проекту?
– Ідея виникла два роки тому і весь цей час просто «висіла в повітрі». Одночасно вона прийшла у голови Олени ГРИГОР'ЄВОЇ, автора та ведучої телепроекту «КультУра» на «7 каналі», та вашій співрозмовниці. Керівництво каналу противилося такій «некомерційній» ідеї довго. Врешті-решт, «7 канал» погодився.
Нам хотілося створити передачу, подібну до таких відомих телепроектів, як радянська програма «Очевидне – неймовірне» акад. С. П. Капиці, російський проект «Нічна бесіда з Олександром Гордоном», київська програма «Остання барикада».
– Із якими труднощами Вам доводиться зіткатися при підготовці програми?
– Багато вчених відмовляються від спілкування перед камерами, мотивуючи це тим, що вони люди не публічні, вони не хочуть нічого спрощувати. Це є певним психологічним бар'єром вузько академічної середи, з якої більшість науковців, яким насправді є що сказати людям, бояться вийти.
– Гостем вашого першого ефіру став директор НДІ астрономії нашого університету, проф. Ю. Г. ШКУРАТОВ, який познайомив глядачів із дослідженнями Марсу. Кого ще збираєтеся запросити найближчим часом?
– У цю суботу вийшла програма за участю видатного спеціаліста в царині ядерної фізики та енергетики С. П. ФОМІНА. Бесіда з ним є надзвичайно актуальною, адже в Харкові розпочато будівництво нового експериментального прискорювача. Підігрівала інтерес до теми програми «Ризики та небезпеки ядерної енергетики» катастрофа в Японії. В наступних програмах заплановані бесіди з проф. Г. М. ЖОЛТКЕВИЧЕМ, деканом механіко-математичного факультету, про квантову інформатику, із деканом філософського факультету проф. І. В. КАРПЕНКОМ про місце філософії в сучасному світі. В нашу програму планує завітати гість із Росії, психоаналітик і філософ Д. О. ОЛЬШАНСЬКИЙ.
– Лідіє Володимирівно, поділіться, будь ласка, планами розвитку проекту.
– Прагнемо долучити до співпраці вчених зі Львова, Одеси, де подібні програми зніматимуться паралельно з нашими, а потім відбуватиметься обмін. Працюємо над тим, аби наші програми демонструвалися не лише на телебаченні, а й в Інтернеті Плануємо й міжнародну співпрацю. Сподіваємося, що «Діалоги» стануть потужним ТБ- та інтернет-проектом, який охоплюватиме надзвичайно широкий спектр наукових розробок та пошуків сучасних вчених. Паралельно готуємо запустити ще один проект про молоду науку. До нового проекту ми запрошуватимемо студентів і аспірантів, які у форматі круглого столу вестимуть наукові дискусії. Наостанок: ми відкриті до співпраці!


А. КУТАС.