Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

«Я ніколи не пошкодую про свій вибір»

«Я ніколи не пошкодую про свій вибір», - першокурсник
хімічного факультету Олег БОРОДІН, лауреат стипендії Президента.


ВІД РЕДАКЦІЇ. П’ятеро студентів-першокурсників Харківського університету за перемоги у міжнародних учнівських олімпіадах з базових навчальних предметів отримали стипендії Президента України. Олег БОРОДІН має бронзову медаль за перемоги у царині улюбленої хімії. Ми починаємо розповіді про наших наймолодших, проте вже заслужених членів університетської сім’ї.


Олег закінчив харківську спеціалізовану школу № 114. З першого класу був відмінником. Захоплювався біологією, мовами, літературою. Та все ж перевагу віддавав хімії. На моє запитання, як йому вдається поєднувати такі різні хімію та літературу, – відповів чи-то жартома, чи серйозно: «Ось поставив собі завдання бути схожим на мого видатного однофамільця – геніального композитора і блискучого хіміка Олександра Порфировича Бородіна. Він же поєднував здавалося непоєднуване: подарував людству Другу «Богатирську» симфонію – вершину епічного симфонізму –  і залишився для хіміків автором унікальних теорій з органічної хімії»… Так і відбулося наше знайомство і перша зустріч. Зустріч була не одна. І я дізнавалася про нашого першокурсника-2011 все нові і нові аргументи на його користь.
…В 11-му юнак несподівано для самого себе потрапив на Всеукраїнську олімпіаду з хімії, де виборов друге місце і пройшов відбір на IChO (International Chemistry Olympiad), про що сам говорить: «Мені пощастило на відборах потрапити до четвірки (лише чотири учасники могли поїхати). 43-rd IChO проходила в Туреччині, в Анкарі, на території Middle East Technical University. Тривала олімпіада 10 днів. При цьому на третій день після приїзду ми вирішували завдання теоретичного туру, а ще через день - 5 годин виконували експериментальні завдання. А весь інший час учасників займали культурною програмою. Познайомився з учасниками з інших країн. Враження від тих 10 днів незабутні!»
…А вдома відразу включився у складання ЗНО. Склав їх досить пристойно: українську мову та літературу - на 199, математику – на 187, хімію – на 200, середній бал атестата – 196,2. А куди вступати, довго не роздумував: «Адже саме в рідному Харкові уже понад 200 років Каразінський університет готує молодь для науки і творчості. І я жодного разу не пошкодував про свій вибір університету».
…А у вересні – як грім серед ясного неба – присудження стипендії Президента України. Олег розглядає таку високу відзнаку як аванс і планує багато-багато працювати над собою. А ще – ось він – юнацький максималізм. На запитання, чи прагне юнак слави, Олег відповів стисло: «Щодо прославлення не знаю, але зробити відкриття, провівши перед цим фундаментальні дослідження, звичайно мрію!»


Анна ІВАХНЕНКО,
«Творча майстерня» викладача О. НЕРУХ.