П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Грип повертається…

Грип повертається…


Грип звичайно починається з різкого підвищення температури, інтоксикації і різкого погіршення стану організму. Захворювання грипом у багато разів агресивніше будь-якої респіраторної вірусної інфекції і після нього можуть виникнути важкі ускладнення (запалення головного мозку, нервів, суглобів, поразки нирок, серця, судин). Тому необхідно дотримуватись постільного режиму, а призначення лікаря – виконувати.
Молода людина, перехворівши, має шанс відновитися, а літній людині поразки серця і судин загрожують інфарктом. Ще вірус небезпечний тим, що якщо десь в організмі зародилась пухлина, то інфекція може спровокувати її зростання.
Як уберегтися від грипу: дуже гарний ефект дає щеплення від грипу (страждаючим хронічними захворюваннями, дітям, літнім людям), але по розвитку епідемії ми вже спізнилися; загартування організму (сонце, повітря і вода), але це треба робити постійно, а не від випадку до випадку, провітрювання приміщень (службової кімнати, лекторії, навчальні класи, лабораторії, майстерні); прогулянки на свіжому повітрі – краще пройтися пішки замість того, щоб штовхатися  у забитому транспорті; настойка ехінацеї 10 – 12 днів по 15 крапель (чайна ложка) 3 рази в день на склянку чаю (при нормальному артеріальному тиску); цибулю, часник, морквяно-капустяні салати, фрукти можна вживати без обмежень. Дуже корисний гранат і сік з нього. Його потрібно пити протягом 4 – 7 днів; промивання ніздрів мильної піною господарського мила вранці і ввечері (академік Н. Гамалея користувався цим методом і прожив не хворіючи близько 90 років); змазування ніздрів носа 0,25 % оксолиновою маззю ранком і ввечері.
Якщо ви занедужали на грип, відразу необхідно звернутися до лікаря або викликати його додому. Для студентів виклик лікаря додому або в гуртожиток робиться за телефоном 706-15-14. Не починайте лікування з антибіотиків – вони будуть потрібні в тому випадку, якщо у вас знайдуть запалення легенів. Лікар може порадити приймати вітаміни й індуктори інтерферону – вони захистять від ускладнення. На перешкодить молоко й інше тепле питво, засоби для відхаркування, гірчичники. А от алкоголем лікуватися не рекомендується – буде тільки гірше.

Р. Шабалтас, завідувач здоров пунктом.