Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Видатний архівіст

Видатний архівіст


Виповнилося 70 років видатному архівісту, вихованцю Харківського університету, Руслану Яковичу Пирогу.
Руслан Якович Пиріг народився у переддень війни – 16 червня 1941 року. Війна  і закарбувалася трагічною сторінкою в житті його родини: у перші дні від розриву бомби загинула дворічна сестра Руслана, восени 1943 - на фронті упав смертю хоробрих батько Яків. Матері вдалося дістатися до рідних на Полтавщину. Саме у с. Супротивна Балка пройшли дитячі та шкільні роки хлопчика.
Батьки Руслана Яковича за фахом історики. А шлях самого проф. Р. Я. Пирога до професії був непростим: спочатку було навчання у медичному училищі, праця сільського фельдшера, служба в десантних військах, спроба вступу до медичного інституту. Нарешті в 1965 р. Р. Я. Пиріг став студентом історичного факультету Харківського державного університету імені О. М. Горького.
Як зізнається Руслан Якович йому пощастило слухати лекції відомих учених В. І. Астахова, А. П. Ковалевського, С. М. Королівського, І. К. Рибалки, К. К. Шияна, Б. А. Шрамка та ін. Саме в ті роки він зацікавився науковою роботою: брав активну участь у роботі студентського наукового гуртка, підготував працю про українську партію боротьбистів, яка виборола перше місце на республіканському конкурсі. В університеті, на історичному факультеті  пам»ятають блискучого студента-активіста громадського життя Руслана  Пирога .У залікові – одні п»ятірки, успішно поєднував відмінне навчання з активною громадською роботою: секретар комітету комсомолу, заступник секретаря парткому університету, активний студентський кореспондент газети «Харківський університет».
По закінченні університету з Червоним дипломом був рекомендований до аспірантури. Далі - успішний захист кандидатської дисертації, робота у Харківському університеті старшим викладачем, деканом по роботі з іноземними студентами. Цей досвід став підґрунтям для рекомендації в 1976 році Р. Я. Пирога на посаду інструктора відділу науки і навчальних закладів ЦК Компартії України. В 1983 р. він стає консультантом сектора суспільних наук.
Новий етап у житті Руслана Яковича розпочинається в 1989 р., після призначення його заступником директора Інституту історії партії при ЦК Компартії України – завідувачем партійного архіву. Подальша діяльність Р. Я. Пирога була тісно пов’язана з архівною справою. Після здобуття Україною незалежності він займався передачею архівів Компартії на державне зберігання, у жовтні 1991 р. обійняв посаду директора Центрального державного архіву громадських об’єднань України (колишній архів ЦК КП України), згодом став членом колегії Головархіву, головою Ради директорів центральних державних архівів, був одним із фундаторів Спілки архівістів України. У березні 1998 Указом Президента України Р. Я. Пирога, доктора наук, профессора, було призначено начальником Головного архівного управління України. Майже п’ять років він очолював архівну державну службу. Завдяки його зусиллям Головархів у 1999 р. здобув статус державного комітету. У досить складних умовах було розпочато процес перебудови архівної справи, відбулось розширення доступу до закритих раніше фондів, почалась комп’ютеризація архівної справи, налагоджувалось міжнародне співробітництво. Під керівництвом Р.Я. Пирога був підготовлений проект нової редакції закону «Про національний архівний фонд та архівні установи», прийнятий Верховною Радою України у грудні 2001 р.
У 2002 р. Р.Я. Пиріг переходить на роботу до Інституту історії України, працює головним науковим співробітником відділу історії Української революції, а з 2008 по 2011 рр. виконує обов’язки його завідувача. На сьогоднішній день Руслан Якович є автором понад трьохсот публікацій, належить до числа піонерів вітчизняного грушевськознавства. Він першим серед сучасних українських істориків захистив докторську дисертацію, присвячену останньому, найбільш драматичному періоду життя М. С. Грушевського. Ще наприкінці 1980-х рр. Р. Я. Пиріг долучився до вивчення теми голодомору 1932 – 1933 рр. в Україні. Результатом тривалої праці з виявлення тематичних джерел в архівосховищах України і Росії стала публікація в 2007 р. фундаментального збірника документів «Голодомор 1932 – 1933 років в Україні». В останні роки Р. Я. Пиріг зосередив головні дослідницькі зусилля на історії Української революції початку ХХ ст., зокрема одного з найскладніших її етапів – гетьманату Павла Скоропадського.
За вагомий внесок у розвиток історичної науки, сумлінну працю та професіоналізм держава нагородила Р. Я. Пирога високими державними нагородами та відзнаками: «Заслужений діяч науки і техніки України», орденом «За заслуги» ІІІ ст., Почесною грамотою Кабінету міністрів України, Подякою Президента України, Подякою Кабінету Міністрів України, Почесною грамотою Верховної Ради України.
І найголовніше - Р. Я. Пиріг ніколи не поривав зв’язків із alma mater. Харківський університет пишається своїм вихованцем. Викладачі та співробітники зичать ювіляру творчої наснаги та нових звершень! Руслан Якович із тих вихованців Харківського університету, яким пишатиметься університет завжди.

Проф. С.ПОСОХОВ, В.ІВАЩЕНКО