Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Батько. Менеджер. Заступник декана!

Батько. Менеджер. Заступник декана!


В окремому кабінеті, без напису і без дощечки з 8.30 до 20.00 заступник декана з навчальної роботи Олег Іванович ЮРЧЕНКО підтримує життєздатність хімічного факультету. Факультет - це живий організм. А заступники декана - його артерії. Олега Івановича з впевненістю можна назвати аортою.  Він постачає кров до всіх органів тіла. Кров - це студенти. Через двері приймальної комісії вони течуть в студентські групи, лабораторії, спортзали, наукові конференції, окремі - до аспірантури.
Як підкреслив декан факультету доц. О. М.  КАЛУГІН: «Відсутність на посту заступника декана Олега Івановича була б великою проблемою для нашого колективу. Я б навіть віртуально не хотів розглядати це».
Заступник декана завжди у постійному русі. Кореспонденту зустрітися з ним було не просто. Але це правильно. Адже рух - ознака того, що людина не стоїть на місці, вона прагне вирішити якомога більше питань. А їх ой як багато у заступника декана.
До його обов’язків входять не лише всі студентські проблеми. Він повністю відповідає за навчальний процес: сесії, стипендії, перескладання. Олег Іванович є головою методичної комісії. Під його кабінетом шикуються черги студентів. Всі вони мають проблеми. Всі вони чекають їх вирішення. Всім їм Олег Іванович допомагає і дає раду. Тетяна Бутко, п’ятикурсниця, та Вікторія Шадманова, третьокурсниця, розповіли нам, що так і є, проблеми не залишаються без рішення. Про секрет такого ставлення розповів декан факультету: «Що означає любити студентів? Ставитись до них як до своїх дітей: де слід - сварити, де слід - похвалити. Він – батько. Має онуків, тому тонко відчуває ці моменти»
Із Олегом Івановичем можна домовитись про перескладання. Йому не байдуже, які викладачі читають лекції. Заступник декана турбується про працевлаштування випускників на роботу. Багато випускників після університету поїхали працювати за кордон... Саме для майбутньої роботи на факультеті чотири роки вивчається англійська. Яким би гарним не був президент, у нього повинні бути гарні радники. Теж саме можна сказати і про декана. Коли обрали деканом Калугіна, він запросив Олега Івановича бути його заступником, щоб мати поряд мудру людину, справжнього викладача, вченого. Це повинна бути людина, з якою можна обговорювати проблеми, а іноді і вислуховувати критику на свою адресу. Із вибором декан не помилився.
Наш герой - мудра людина.  Він думає про майбутнє факультету. Живе сьогоднішнім днем, але й турбується про завтрашній. Так, він разом із колегами розробили галузевий стандарт. Вчені поїхали до Києва, взяли столичний стандарт, ознайомились, поклали його в основу, переробили на кращий для себе, і тепер мають фундамент ефективного навчання. Ще одне досягнення - це інформаційний пакет, де є вся потрібна інформація для батьків, що приводять своїх дітей до нашого університету: Сам Олег Іванович  викладає аналітичну хімію. І як сказала нам завідувач кафедри хімічної метрології доктор хімічних наук, професор Лідія Павлівна Логінова: «Олег Іванович скоріше консервативний викладач. Він дотримується устоїв університету. Він чудовий викладач, який враховує можливості аудиторії, включає до своїх лекцій останні досягнення аналітичної хімії. Олег Іванович має свою манеру викладання, свій стиль».
Робота заступника декана - це не лише задоволення від того, що ти робиш щось правильне, вартісне, це і повсякденні складнощі. Олег Іванович розповідав мені про найскладнішу сесію на його практиці. Все через те, що почалось тестування і можна було вибирати між хімією і математикою. Тому багато хто хімію знав на недостатньому високому рівні. Але складнощі минають. Олег Іванович говорить, що робота забирає багато часу, але цей час витрачається із задоволенням.

Карина  ЛИТВИНЕНКО, другокурсниця відділення журналістики.