Четвер, квітня 25, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Ось вона – справжня…

Ось вона – справжня…


Тетяна та Сергій РУБАЩЕНКИ – молода студентська сім’я радіофізиків. Їх історія кохання схожа на казку: зустріти один одного допомогла сама Фізика…
Вони познайомилися п’ять років тому в гуртожитку. Вона вчилася на  першому курсі радіофаку, він – на третьому цього ж факультету. Обидва не місцеві: Сергій з с. Миронівка Первомайського району Харківської області, Тетяна – з м. Нікополь на Дніпропетровщині. Це була любов з першого погляду: якось відразу все склалося. Вони стали зустрічатися, а в 2009 р., коли він закінчив навчання, одружилися. На їхньому весіллі був ще один фізик – свідок Віктор Остапко, який навчався з Сергієм на потоці та був сусідом Тетяни у гуртожитку.
На початку січня цього року у подружжя народилася донечка. Тетяна продовжила сімейну традицію, адже вона також народилася, коли її батьки вчилися на третьому курсі та жили в гуртожитку. На пари вона ходила практично до пологів, сесію екстерном складала, і, як народила, то відразу повернулася в студентське русло.
Поява маленької не завадила завершенню навчання дівчини, хоча, як зізналася Тетяна, поєднувати, звісно, важко. Вдень – дитина, вночі – диплом на тему «Методи ультразвукової діагностики остеопорозу», звіт про практику, різні контрольні. Навіть вагітною вона брала участь у конференціях, друкувала статті і вела досить активне наукове життя студента. На захист диплому доводилося готуватися разом з дівчинкою, бо чоловік працює строго з 8-00 до 17-00 години. Спасибі викладачі все розуміли, співчували молодій мамі. На вихідних Сергій та Тетяна вже разом пораються з Мирославою.
Їм ніхто не допомагає: все тягнуть удвох. Батьки живуть далеченько, до того ж і Сергій, і Тетяна не єдині діти в своїх сім’ях, а тому їм важко виділити копійчину. Лише хрещена мати Валентина КУЗНЄЦОВА іноді змінить куму на посту.
Тетяна стверджує, що зовсім не важко поєднувати любов до дитини і зацікавлення фізикою, яке в неї з сьомого класу. Чимось, звісно, доводиться жертвувати.
Я спочатку задумувалась: може спершу влаштуватися в житті, а потім народити? Але так сталося, що з’явилася Мірочка, і тепер, коли це диво будить мене о шостій ранку, - ні про що не шкодую, - ділиться молода мама Тетяна РУБАЩЕНКО.
Єдина трудність у житті цієї родини – відсутність власного житла. Після того, як Сергій завершив навчання в Університеті, їм довелося виїхати з гуртожитку та знімати квартиру. Живуть на невелику зарплату Сергія, який працює в дослідницькому інституті, щоб заробити стаж, та на стипендію. Молоді Рубащенки планують залишитися в Харкові, бо вдома мало перспектив для розвитку за їх спеціальностями.
Валентина КУЗНЄЦОВА, подруга та кума Тетяни:
— Таня – не тільки молода мама, любляча дружина, хороший друг, але і відмінниця у навчанні. На останньому місяці вагітності вона відвідувала пари і складала сесію, як і всі студенти. Після народження Мирослави писала диплом, хоча це складно поєднувати. Сергій працює за фахом, але це поки що приносить малі доходи. Але сім’я в них дуже дружна і весела. У подружжя багато клопотів, але найголовніше – це виховання маленької донечки Мирослави.


Д. ЗЕЛЕНСЬКА, другокурсниця відділення «журналістики».