Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

90 років

90 років

Виповнилося у червні професору Мойсею Ісааковичу КАГАНОВУ. Довге, плідне життя за плечима. У 1939 р. Мойсей Ісаакович вступив до фізико-математичного факультету Харківського університету, в тому ж році був призваний до армії. Служив на Чорноморському флоті, брав участь у Великій Вітчизняній війні. Нагороджений орденами «Червоної зірки» та «Вітчизняної війни», медалями. До альма матер повернувся по війні в 1946 і успішно закінчив навчання у 1949 р.

З 1949 по 1970 рік Мойсей Ісаакович працював у теоретичному відділі УФТІ. У 1970 році за пропозицією І. М. Ліфшиця й П. Л. Капиці він переїжджає до Москви і займає посаду старшого наукового співробітника теоретичного відділу Інституту фізичних проблем АН СРСР, керівником якого після смерті Л. Д. Ландау став І. М. Ліфшиць. Проте він не втрачає зв'язків з харківськими фізиками, з Харківським університетом. Кожного разу, відвідуючи Харків, він виступав із лекціями в університеті.

Основний напрямок наукової діяльності Мойсея Ісааковича – квантова теорія твердого тіла, зокрема теорія металів і теорія низькотемпературного магнетизму. У його роботах закладені основи сучасної теорії металів, у теорії твердого тіла створена ідеологія, яку зараз називають «ферміологією». Мойсей Ісаакович опублікував понад 200 робіт у престижних вітчизняних і зарубіжних журналах. Він є співавтором монографії «Електронна теорія металів», яка написана разом із І. М. Ліфшицем і М. Я. Азбелем і ось вже декілька десятиліть є настільною книгою фізиків-твердотільників. Проф. М. І. Каганов – блискучий популяризатор фізики. Він автор декількох науково-популярних книг: «Електрони, фонони, магнони», «Квазічастинки. Ідеї та принципи квантової фізики твердого тіла» (в співавторстві з І. М. Ліфшицем) та ін., безлічі популярних статей в журналі «Природа».

Мойсей Ісаакович пройшов шлях від молодшого наукового співробітника й асистента до завідуючого лабораторією і професора. У 1954 р. він захистив кандидатську дисертацію, а всього лише через чотири роки – докторську. У 1998 році Вроцлавський технологічний університет (Польща) присвоїв проф. М. І. Каганову звання почесного доктора. У 1994 р. Мойсей Ісаакович вийшов на пенсію і переїхав до США. Проте пенсіонером його можна вважати лише умовно: він постійно публікує статті, огляди, книги, присвячені різноманітним розділам теоретичної фізики, спогадам про фізиків. Вони так само стимулюють і надихають фізиків, як і його праці, написані у молоді роки. Бажаємо Вам, дорогий ювіляре, доброго здоров'я і творчого довголіття.

Проф. О. ЄРМОЛАЄВ та проф. В. УЛЬЯНОВ, кафедра теоретичної фізики.