Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

«Учителі - варті звання героїв» - Л. О. ШИТІКОВА, вчитель математики Харківської гімназії №47, Герой України.

«Учителі - варті звання героїв» - Л. О. ШИТІКОВА, вчитель математики Харківської гімназії №47, Герой України.


ВІД РЕДАКЦІЇ. До 20-річчя Незалежності України єдиному вчителю держави присвоєно це високе звання. І цим вчителем стала наша землячка, харків’янка Л. О. ШИТІКОВА, вчитель математики Харківської гімназії № 47. Наш кореспондент Аліна КАЛІНІНА розмовляла із Ларисою Олександрівною…

Від станції метро «23-го серпня» іду до вулиці Космонавтів, де у затишній будівлі  розташувалась гімназія № 47, гімназія, яка з року в рік готує для класичного університету десятки прекрасних абітурієнтів. Наша газета неодноразово розповідала і про директора гімназії-партнера університету, і про випускників школи, студентів альма матер.. Подумки перебираю усі питання, на які хочу дізнатись відповіді. Зустрічаю Ларису Олександрівну  - усі думки миттю вилітають з голови: вона зовсім не така, якою я її уявляла.
Не суворий сухий математик. Сяючі очі, світла посмішка, жваві рухи. Переді мною прекрасна жінка: «Я ніяка не знаменитість, - говорить вона, перш ніж я встигаю вимовити хоч слово, - просто займаюсь улюбленою справою!»
Проте Ларисі Олександрівні є, чим пишатись. Про її здобутки розповіла мені О. В. Інкіна, заступник директора з науково-виховної роботи: «Її учні неодноразові переможці всеукраїнських та міжнародних учнівських олімпіад. Наприклад нинішні студенти мехмату, переможці та учасники міжнародних олімпіад Дмитро та Євген Соболєви,  її вихованці. Вона - «Заслужений учитель України», «Відмінник освіти України», нагороджена Грамотою Міністерства освіти та науки України. І ось – найвища нагорода – присвоєння звання Героя України!».
Прекрасний викладач математики, Л. О. Шитікова встигає брати участь у «Ярмарках педагогічних ідей та технологій», очолювати районне методоб’єднання учителів математики Дзержинського району ( я якраз завітала перед початком засідання). Учителювання для неї не просто робота, а спосіб життя. У кожного учня вчителька вкладає себе, усі свої знання, вміння, навички. Вона давно герой у своїй роботі!
24 роки педагогічного стажу роботи. Як прийшла після до школи після закінчення університету, так і залишилася тут назавжди разом із дітьми. Про те, що учні свою вчительку математики обожнюють, я дізнаюсь від хлопця, якого в буквальному сенсі ловлю на подвір’ї гімназії. «У нас її всі люблять! - розповідає Богдан Наугольний з 10-Г -відмінний викладач! Вона завжди роз’яснює усе до найменших дрібничок! Ми пишаємось тим, що їй присвоєно таке звання!»
Сама ж Лариса Олександрівна героєм себе не вважає, але про специфічність своєї роботи розповідає із задоволенням. Слухаю розповідь ювілярши, затамувавши подих, розглядаю вираз її обличчя, читаю на ньому турботу, хвилювання, тривогу за дітей, проблеми математики і точних наук, долю своїх випускників - за свою роботу. «Не можна бути вчителем лише у стінах школи, - говорить вона, - слід ним залишаєшся й поза цими стінами, бо там на тебе так само чекають «вчительські» питання. Багатьом вчителям не вистачає матеріальної бази (спеціального предметного обладнання, комп’ютерів), бо те, що ці речі є у нашій гімназії, зовсім не говорить про наявність того самого у звичайних школах. Але студентам, які планують стати вчителями, лякатись не варто! А каразінцям, якщо вони люблять дітей, я бажаю сумлінно навчатись й приходити викладати до школи. Головне, щоб було бажання навчатись, а потім працювати, і тоді все у вас вийде!»

А. КАЛІНІНА, наш спецкор.