П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Харківська школа гетероциклічної хімії

Харківська школа гетероциклічної хімії


Історія наукового життя Валентина ЧЕБАНОВА, випускника хімічного факультету, розпочалась у 1999 році, коли юнак закінчив аспірантуру, захистив кандидатську дисертацію на тему «Реакції гетероциклізації на основі похідних діамінопіримідинів та -ненасичених карбонільних сполук» під керівництвом доц. Н. М. Колосова. У 2000 році проф. С. М. Десенко запросив юного науковця до нового відділу, який організували в НТК Інституту монокристалів.
«Це був величезний ризик: переходити з університету, де пропонувалося місце доцента, на порожнє місце в НДІ, – розповідає Валентин Анатолійович. – Ризикнув і на сьогоднішній день не шкодую про те, що ухвалив таке рішення. А Харківський університет від цього теж виграв: наш комплекс на сьогодні один з небагатьох в Україні має таку апаратну базу, яка дозволяє всім хімікам міста Харкова і не лише, проводити серйозні дослідження».
Валентин Анатолійович Чебанов – кандидат хімічних наук, завідуючий лабораторією фізико–хімічних процесів відділу хімії гетероциклічних сполук НТК Інституту монокристалів, учений секретар НТК «Інститут монокристалів».
Університетська газета спостерігає за талановитим юнаком давно, ще зі студентських літ. У 1999 році ми розповідали про молодого успішного науковця. Тоді вчорашній аспірант розповідав нашому кореспонденту про свої плани організувати працьовиту групу, набрати у новостворене відділення молодих талановитих спеціалістів, мріяв з’їздити на стажування за кордон, подивитися, як там у лабораторіях працюють вчені. Сьогодні, десять років по тому, усі плани та мрії В. Чебанова здійснилися.
В. А. Чебанов: «По-перше, відділ із трьох чоловік розрісся до тридцяти науковців. Сьогодні наш відділ один з найбільших у всьому НТК. По–друге, мені вдалося побувати на чотирьох стажуваннях, три з яких пройшли в Університеті Карла Франца в м. Грац (Австрія) і одна в університеті м. Констанс (Німеччина), де також працюють колишні студенти Харківського університету. Нещодавно ми розпочали абсолютно нові дослідження в області так званих некласичних методів у хімії з використанням мікрохвильового та ультразвукового випромінювання – наш НТК єдиний в Україні, який систематично займається подібного роду дослідженнями. Скоріше за все, це стало можливим завдяки моєму першому стажуванню в Університеті Карала Франца. Після того, як я повернувся, ми відправили туди ще декілька чоловік на стажування. Вони приїжджали в захопленні від того, які можливості дає вивчення мікрохвильової хімії. Керівництво інституту пішло нам на зустріч і закупило необхідне устаткування. У результаті ми маємо можливість публікуватися у провідних світових журналах, працювати на дуже високому рівні, бути відомими у світі, де нас уже сприймають як Харківську школу гетероциклічної хімії. Це велика честь, значне досягнення. До цієї школи входить не тільки наш інститут, а і кафедра органічної хімії ХНУ під керівництвом проф. В. Д. ОРЛОВА, Харківський Інститут проблем ендокринної патології, Національний фармацевтичний університет. Випускники Харківського університету ефективно працюють у багатьох місцях».
– Ви виросли і в плані адміністративної діяльності та наукових ступенів?
– За цей час я з молодшого наукового співробітника став завідуючим лабораторією фізико–хімічних процесів. Це досить серйозний ріст – я пройшов усі проміжні наукові стадії. В адміністративному плані я вчений секретар НТК Інституту монокристалів, член ради директорів.
– І голова ради молодих учених Харківської області?.
– Так, у квітні цього року на першому засіданні цієї ради мене обрали головою. На сьогоднішній день у Раді молодих учених Харківської області 15 чоловік, які представляють академічні та галузеві інститути, внз міста та області. Є представники і від Харківського університету – Сергій БОГАТИРЕНКО, кандидат фізико-математичних наук. Найближчим часом ми плануємо зробити цю організацію Дорадчим консультативним органом при голові Харківської облдержадміністрації – зараз документи уже в роботі. У результаті цього молоді вчені матимуть змогу впливати на наукову діяльність, ухвалюватимуть певні рішення з приводу молодих науковців.
– Маєте доньку, дружну сім»ю?.
– Насті уже десять з половиною. Навчається у школі. Займається танцями. Дружина Вікторія - випускниця біологічного факультету ХНУ. За спеціальністю вона мікробіолог. Зараз навчається в аспірантурі при Інституті ґрунтознавства та агрохімії імені А. Соколовського, займається мікробіологією ґрунтів. Працює над кандидатською дисертацією.
– І про плани на майбутнє?
– Прагну до нових відкриттів в хімії. На сьогоднішній день під моїм керівництвом уже двоє молодих науковців, випускники Харківського університету Олександр ЗБРУЄВ та Яна САХНО захистили кандидатські дисертації. Зараз, теж випускники університету, В’ячеслав САРАЄВ та Олена МУРАВЙОВА готуються до захисту. Думаю, до літа наступного року подам до захисту і свою докторську, яка присвячена розробці принципів управління селективністю лінійних і багатокомпонентних гетероциклізацій.
. Бажаємо Валентину Анатолійовичу нових успіхів та покорення нових вершин науки.


Розмовляла наш кор. В. ЖЕДЕНКО.