П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Євро-2012



Його ім'я «Kharkiv Palace»


Біля північного корпусу Харківського університету імені В. Н. Каразіна як у казці триває будівництво готелю «Kharkiv Palace». У Харкові подібного п'ятизіркового готелю ще не було. Це буде перший готель дійсно побудований з нуля, в центрі міста, що стане саме нашою родзинкою до Євро-2012. У будівництво споруди група DCH інвестує 100 мільйонів доларів. Основа майбутньої будівлі - готель і торгівля (торгово-розважальний центр. Він стане доступний пішоходам - територія готелю не закриватиметься. У майбутньому готелі буде 11 поверхів. На другому поверсі розміститьсяе ресторан з панорамою на перехрестя вул. Тринклера і пр. Правди. Також там побудують зал-трансформер, який може ділитися на дві або три частини, обладнаний за останніми технологіями, для проведення конференцій та виставок будь-якого типу. На останньому поверсі – скай-бар, тобто відкритий ресторан, з якого можна оглядати центр міста з висоти. Працюватимуть фітнес-бар і SPA-центр. За планом у готелі - 180 номерів.
«Там буде все, що є в готелях такого класу Європи і світу», - говорить директор департаменту з питань Євро-2012 Віктор Христоєв.
Відомо також, що саме тут, в Kharkiv Palace, розташовуватиметься харківська штаб-квартира УЄФА, про що був підписаний відповідний договір з Маркіяном Лубківським. За словами Лубківського, Харків - це перше українське місто, в якому МОК (Міжнародний Олімпійський Комітет) визначився з штаб-квартирою УЄФА. «Новий готель повинен бути єдиним цілим. Як перлина, яка ніби випала з намиста», - ділиться Олександр Ярославський.
Ця будівля повинна бути унікальною. Перед готелем вирішили розбити парк, який буде доповнювати існуючий сквер за пам'ятником Леніну. За задумом архітекторів, завдяки такому розташуванню готель не стане домінуючим спорудженням на пл. Свободи. Архітектори обіцяють два панорамних ліфта всередині будівлі, виставковий зал заввишки 8 метрів і підземний паркінг на 54 місця. Фасад за проектом буде з блакитного скла і граніту світлих тонів. Зараз потрібний для облицювання камінь шукають у Греції та Індії. Бренд, під яким буде працювати готель, замовники поки тримають в секреті. Відомо, що інтер'єр готелю проектують фахівці з Лондона і Дубаї. Цілком можливо, що в Англії чи Саудівської Аравії знайшли і оператора для харківського готелю.
За словами ректора Харківського державного технічного університету будівництва і архітектури Юрія Шкодовського, полеміка про забудову території скверу на площі Свободи велася ще з 30-х років. Нарешті з'явився затребуваний проект, який до того ж не буде перекреслювати існуючий стиль сусідніх будівель.
«Якщо подивитися на висотну розгортку, то новий готель не сильно випадає з контексту історичної спадщини архітектури конструктивізму, і є спроби в якійсь мірі наслідувати... Але інтерес сам полягає в тому, що вона буде побудована абсолютно за новим принципом, у Харкові таких готелів ще немає. За допомогою організації простору тіла готелю навколо атріуму... Простір площі буде заходити всередину дворика... Споруда досить коректно вписалася в містобудівну структуру і не викликає ніяких протестів», - зазначив Шкодовський.
Готель буде стояти прямо над станцією метрополітену, однак, за словами Шкодовського, це ніяким чином не завадить підземці. «Опорний конструктив готелю виконаний якраз з технічною умовою метрополітену. Я думаю, що готель потрібно захищати від впливу функціонування станції метро, а не навпаки», - підсумував архітектор. За планом готелю фасад «Держпрому» відремонтують, зроблять декілька невеличких алей від готелю до площі Свободи, по боках яких будуть зелені насадження, клумби й невеличкі дерева.
За офіційними даними, готель будується на 100% за рахунок приватних інвестицій О. Ярославського. Загальний обсяг інвестицій у будівництво «Kharkiv Palace» перевищить 100 млн. доларів. «Хочу сказати, що готель будується не тільки до Євро-2012, але і для харків'ян, і буде зданий до листопада-грудня цього року», - сказав О. Ярославський. Коментуючи подію, директор УЄФА М. Каллен відзначив динаміку будівництва одного з ключових для Євро-2012 в Харкові об'єктів. «Мені дуже приємно побачити прекрасний прогрес будівництва готелю, - сказав він. - Я в Харкові буваю практично кожні два місяці, і ще недавно бачив фундамент, а тепер бачу, як готель з кожним днем зростає, і мені дуже приємно це відзначити».
На сьогоднішній день в Харкові вже здані в експлуатацію більшість об'єктів до Євро 2012 - стадіон «Металіст», який прийме матчі Євро-2012, тренувальна база в селищі Високий, новий термінал аеропорту «Харків». Реконструкція стадіону та аеропорту здійснювалися у форматі приватно-державного партнерства. Інвестором виступив бізнесмен, голова групи DCH Олександр Ярославський. У цілому компанія бізнесмена вкладе у підготовку Харкова до Чемпіонату $ 251 млн.


В. ДЕНИСЕНКО, М. ШАЛІМОВА, студентки «Творчої майстерні» О.НЕРУХ.