П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

22 червня 1941 року


«Так мають чинити люди…»


22 червня… Саме в цей день 70 років тому почалася Велика Вітчизняна війна… Харківський університет імені В. Н. Каразіна традиційно розпочав день жалоби з покладання квітів до пам'ятника студбатівцям. Університет  ушановував пам'ять загиблих своїх синів і дочок. Розмови про масштаб трагедії: «У  лісах на моїй батьківщині й досі окопи не заросли, – розповідає проф.. В. І. ЛАРІН, директор НДІ хімії . – Навіть земля не забуває…» Кілька слів про трагедію сказав і ректор університету проф..В. С. БАКІРОВ і сам себе перервав: «Навіщо потрібні слова в такий день? Давайте краще вшануємо пам'ять загиблих хвилиною мовчання». Тиша…
Біля Астрономічної обсерваторії за кілька хвилин - відкриття пам'ятного знаку на честь університетських астрономів, що загинули під час гітлерівської окупації в 1941-1943 рр. Розпочинає церемонію директор НДІ астрономії проф. Ю. Г. ШКУРАТОВ. Він наголошує на тому, що цей пам'ятний знак не шедевр зодчества, але створений він із душею. руками співробітників інституту астрономії, а не професійними майстрами! Концептуально пам'ятний знак досконалий: він складається з трьох частин – астрономічного телескопу, власне пам'ятної дошки та уламка ракети, який прилетів на землю з космосу. А інформація на пам'ятній дошці достовірна на 100 %, адже вона складена за матеріалами щоденника співробітника астрономічної обсерваторії В. А. МИХАЙЛОВА, який він вів у період окупації. Якщо ви ще не бачили цього пам'ятного знаку – зробіть кілька десятків кроків та вшануйте пам'ять загиблих астрономів.
Завершив Ю. Г. ШКУРАТОВ свою промову словами, які слід закарбувати у своїй пам'яті кожному: «Так мають чинити люди…»

А.КАНТ