П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Вони штурмували вершину знань


Спадкова психологія


У цьому році її мати закінчила з червоним дипломом факультет  психології Харківського університету. Сьогодні Наталія ОГУРЦОВА – абітурієнтка цього ж факультету!
Наталія через маму ознайомилася з азами психології і закохалась у цю професію: «Багато факторів вплинуло на мій вибір. По-перше, у Харківському університеті дуже сильна школа психології. По-друге, мені хотілося пізнати себе та інших. Я бачу себе у спілкуванні з людьми: може це будуть тренінги, можливо приватна практика».
Наталія розповіла, що навіть у метро можна застосувати здібності психолога, поспілкувавшись із тим, хто стоїть поруч.
Абітурієнтка має цікаве хобі – масаж. Розповідає, що масаж – це спосіб розслабити тіло, психологія – спосіб розслабити душу. У кожної людини є душа, якій потрібна інша допомога, допомога кваліфікованих психологів.

 

Джу ні хао!


Катерина ШЕВЧЕНКО завжди хотіла вивчати іноземні мови. Але вагалася між туристичним бізнесом і роботою перекладача. Та серце підказало обрати факультет іноземних мов.
«Моя мрія – перекладати усно, – розповідає Катерина, – тобто розмовляти з людьми, які не знають мови, допомагати їм або хочеться займатися технічним перекладом».
Катя подає документи на два відділення: англійська мова та китайська мова. Абітурієнтка два роки вивчала китайську мову на приватних курсах. «Джу ні хао» – це побажання усього доброго.
Від університету вона очікує набагато цікавішого життя, бо не буде вивчати всі предмети, як у школі. До речі, Катерина закінчила Харківську гімназію №47 та дуже гарно написала ЗНО: українська мова та література на 197,5 балів, історія на 195,5 бали та англійська мова на 193 бали.
Катя: «Після такого важкого року підготовки до вступу хочеться звісно розслабитися, але не хочеться погано навчатися, бо це відіб’ється й на роботі у майбутньому».

 

 

Математик чи програміст


Дмитро ЧЕРКАСОВ закінчив звичайну школу, але саме там він закохався у математику. Але обрав професію програміста і подав документи на факультет комп’ютерних наук.
У рідній харківській школі № 90 інформатику викладали на шкільному рівні, але його захопила можливість вивчити більше, дізнатися, як створюються програми, як працюють програмісти. Багато друзів Дмитра вступатимуть на факультет комп’ютерних наук.
«Мені хочеться оцінити свої здібності та отримати нові знання у цій галузі», – каже Дмитро.
Із математикою Дмитро виборював призові місця на олімпіадах. Минулого року на районній олімпіаді з математики, що проходила у Харківському університетському ліцеї при Харківській обласній раді, абітурієнт посів третє місце. На жаль, на обласному етапі йому не вистачило усього трьох балів до бронзи. Ще Дмитро брав участь у олімпіадах з фізики, але у трійку переможців не потрапляв.
Після закінчення Харківського університету, Дмитро планує стажуватися закордоном.





Із думкою про рідний край



Дмитро ГОЛУБЄВ, абітурієнт із мальовничої Балаклеї, де на берегах Сіверського Дінця зеленіють хвойні ліси. І хлопець мріє стати екологом:
- Я дуже люблю свій рідний край, його природу. Тому боляче бачити купи сміття на берегах річки, сухі ліси, відчувати неприємні запахи, як результат роботи місцевих заводів. Хочеться все це змінити, посприяти вирішенню екологічних проблем. Гадаю, мені це під силу. Мрію працювати у своєму районі, взяти участь у програмі з оздоровлення річки Сіверський Донець.
Любов до природи та до географії Дмитрові прищепила Олена Федорівна Полієнко, учитель географії рідної школи № 5. Саме цей викладач, із 60-річним педагогічним стажем, готувала хлопця до олімпіад. Юнак має дуже цікаве захоплення -  досліджує  павуків. Він власноруч створив умови для життя хижаків, годував їх мухами, спостерігав за поведінкою.
На ЗНО Дмитро складав п’ять тестів:  географію, математику, історію, біологію, українську мову та  літературу. Середній бал атестата -  9.1.
Та Дмитра головним чином характеризують не оцінки, а інтерес та палке бажання стати студентом екологічного. На Дні відкритих дверей його вразив екологічний факультет: новий комп’ютерний клас, бібліотека, лабораторії. Чув він і про славнозвісні літні практики. Усе це ще більше розпалило його жагу до навчання.
Для справжнього еколога любов до природи – визначальна риса,  і Дмитро Голубєв її має.



Із  золотої десятки!


Каразінський університет має понад 200-літню історію, уславлені наукові школи і традиції, 20 факультетів, 125 кафедр, які готують фахівців за 61 спеціальностями. Це звичайно не може не приваблювати абітурієнтів. Кращих!
Моя рідна Харківська гімназія №47 співпрацює з університетом імені В. Н. Каразіна вже дуже давно. І цього року вона випустила 47 випускників, серед яких 10 -золоті медалісти. Людвіг ГОРОНДІ – саме з тієї золотої десятки. Він заслужив золоту медаль своєю чесною працею. А ще і перше місце на обласній Малій Академії Наук з історії України, і перемоги на турнірах з математики, фізики та історії, і олімпіади  з математики та історії. Юнак відрізняється працелюбством, здатністю до навчання, раціональністю, логічністю.  І  твердо вирішив навчатися на фізико-технічному факультеті. Перевагу віддав Каразінському, бо з його дипломом відкриваються двері усюди. Чекає на гарну освіту, сучасний підхід до викладання, різноманітні конференції, виїзд за кордон, цікаве наукове оточення, доступ до новітніх документів у різних сферах. І збирається стати відомим професором ядерної фізики. Гарна ціль.
Людвіг Горонді: «Нема меж нашим можливостям. Головне, щоб було бажання чогось досягти, і я вірю, що університет дасть мені відмінну можливість розкрити себе з найкращих сторін».

 

 

 

Стану призером


Яна ГЕРАСИМЕНКО, абітурієнтка факультету МЕВ і ТБ:
-Я закінчила середню школу у місті Куп'янську. ЗНО склала досить непогано: українська мова 164 бали, математика – 169, англійська мова – 178, Мені легко даються іноземні мови, економіка, тому вирішила пов’язати свою майбутню професію саме з цим. Гадаю, факультет міжнародних економічних відносин і туристичного бізнесу дасть мені все те, про що я мрію: знання, нових друзів, можливість працювати за кордоном. Люблю грати в шахи. Ось візьму і стану призером студентських турнірів!

 

 

 

 

 

Майбутній економіст


Даша КОНОНЕНКО, випускниця  із золотою медаллю Криворізького гуманітарного ліцею № 129:
- Моя мама – економіст. Я вирішила продовжувати її справу.  Окрім обов’язкових предметів (українська мова та література (177 балів),  історія України –  (169 ), складала ЗНО з німецької мови (168 б.) та математики (173 б). Бали непогані, але очікувала на кращий результат. Переконана, що студентські роки стануть найважливішими.

 

 

 

 

 

Буду першою


Оля ОБУХОВСЬКА, абітурієнтка юрфаку:
-Мені завжди подобалося вирішувати різні конфліктні ситуації, які виникали в  шкільному колективі. У суперечці народжується істина, а я завжди хотіла знайти її. Володію загостреним почуттям справедливості! У моїй сім'ї юристів ще не було. Буду першою! Окрім юридичного, спробую свої сили на філфаці та інязі. ЗНО склала добре: українська мова і література – 195,0; англійська мова – 165,5; історія України – 178,5; математика – 175,5.
Захоплююся туристизмом, займаюся баскетболом, танцями, брала участь у районних і обласних олімпіадах із багатьох предметів, конференціях, писала наукову роботу в МАН з географії. Була капітаном  команди туристів-краєзнавців «Компас». У 2009 р. представляли Харківську область на Всеукраїнських змаганнях з туризму і краєзнавству в Закарпатті. Посіли друге місце.  Я – призер районних олімпіад з української мови та літератури, фізики, хімії, географії. Пишу вірші. Від студентського життя чекаю всього найважливішого у дорослому житті.

 

 

Головний пріоритет


Ганна НОВІКОВА, випускниця Харківського ліцею № 107, абітурієнтка фізичного факультету: «Я вступаю до Харківського університету імені В. Н. Каразіна, тому що престиж – це мій головний пріоритет. А хіба є престижніший ВНЗ у Харкові, аніж Каразінський університет?! Планую вступати на фізичний факультет. Цього року я писала МАНівську роботу «Оцінка розмірів кратерів від падіння потенційно небезпечних астероїдів» під керівництвом доцента кафедри астрономії В. Г. Шевченка. Мені сподобалося займатися наукою, мене глибоко зацікавила обрана тема.
Середній бал мого шкільного атестату – 10,8; на ЗНО з української мови й літератури я отримала 174,5 балів, з математики – 168, з фізики – 176. Цього року я доволі непогано витупила на районних олімпіадах із географії (І місце), права (І), біології (ІІІ) та історії. Крім того, я чула, що конкурс на фізичний факультет не найвищий в університеті. Через сукупність цих факторів, я оцінюю власні шанси на вступ доволі високо, близько 80%. Від студентства чекаю труднощів, адже це вже період дорослого життя. Дитинство та легкість залишились у школі».



Спочатку – навчання


В'ячеслав ТІМОНОВ, випускник Савинської ЗОШ № 1, абітурієнт радіофізичного факультету: «Я планував вступати в один з найкращих університетів в Україні: у Харкові – це Каразінський. Чому радіофак? Так я завжди був любителем фізики, а останнім часом дуже захопився наукою, що розвивається, – наноелектронікою. Закортіло зробити свій внесок у цю галузь.
У школі я завсідником олімпіад не був, але доволі непогано виступив у цьому році на районній з математики. Середній бал мого атестату – 10; на ЗНО з української мови й літератури я отримав 185 балів, з математики – 170, 5, з фізики – 165, 5. Тому оцінюю власні шанси на вступ доволі високо – приблизно 85%. Від студентства я очікую для початку навчання і загального розвитку, а на другому плані вже друзі й веселощі, адже студентські роки – найкращі в житті».

 

Завжди подобалися точні науки



Ігор ЧЕРЕМСЬКИЙ, випускник ЗОШ № 168 м. Харкова, абітурієнт механіко-математичного факультету: «Мені завжди подобалися точні науки, тому саме ними я прагну займатися далі. Середній бал атестату в мене 11; на ЗНО з української мови й літератури я заробив 188,5 балів, з математики – 191,5, із фізики – 188. Крім того, я брав участь в обласних олімпіадах із інформатики, фізики та астрономії. Оцінюю власні шанси на вступ як доволі високі.
Від студентства я очікую  концентрації у ВНЗ на тих предметах, які мені подобаються.





 

Турбуюся про майбутнє


Розповідає абітурієнт історичного факультету Павло СИРОВАЦЬКИЙ, випускник Шебелинсткої ЗОШ І-ІІІ ступенів. І, спираючись на вислів Ж. Петана: «Про минуле турбуються історики, про майбутнє – політики, а про сьогодення – журналісти», дісно прагнення займатися історичною наукою можна назвати прагненням наблизитися до тих, хто опікується минулим. Павло з дитинства цікавився історією, саме цей предмет був улюбленим у школі. Перш ніж впевнитися у своєму бажанні вступати на історичний факультет Каразінського, Павло відвідував підготовчі курси на істфаці, де його викладачами були П. Єремєєв, Д. Журавльов.
П. СИРОВАЦЬКИЙ: «Хоч я отримав не ідеально високі бали з ЗНО: географія – 178, українська мова – 174, історія – 183, але всеодно вирішив спробувати вступити саме до каразінського, адже вважаю його ВНЗ найвищого класу, знаю, що університет співпрацює з багатьма закордонними закладами освіти, що вже котрий рік поспіль він посідає третє місце серед кращих університетів України. Я мрію займатися історією України, я впевнений, що університет допоможде мені реалізувати всі прагнення в навчанні та науці».

 

 

Перевага у 50 балів -


таким досить вагомим досягненням в межах вступної кампанії може похвалитися абітурієнтка біологічного факультету Юлія ПОЛШВЕДКІНА, випускниця Харківського ліцею № 161. За свої перемоги: перше місце у Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідних робіт МАН України, друге місце у Всеукраїнській олімпіаді з біології, Юлія до свого рейтингу вступних балів отримує додатково ще п’ятдесят балів, що майже гарантує рекомендацію до вступу в університет. До того ж, Юлія має високі результати ЗНО: українська мова – 186 балів, біологія – 199 балів, фізика – 185 балів.
Ю. ПОЛШВЕДКІНА: «Університет вже встиг стати для мене рідним, тут мені все знайоме, адже моя підготовка до олімпіади та МАН проходила в стінах університету, під керівництвом О. В. Наглова. Та ще і мої батьки обидва закінчували Каразінський, мама Лариса Борисівна – фізичний факультет, а батько Олександр Іванович – механіко-математичний. А я ось вступаю на біологічний, мрію займатися біохімією».

 

Музика і слово



Саме їх мріє поєднати абітурієнтка філологічного факультету Валерія ЛЕОНТЬЄВА, відміниця, випускниця Харківської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату. Вона майже все своє життя, з чотирьох років, займається музикою, грає на фортепіано, також має хист і до «писання». Тому коли прийшов час вирішувати, яким шляхом іти після закінчення школи, Валерія вирішила не відмовлятися ні від занять музикою, ні від захоплення словом. Вона отримала досить високі результати ЗНО: українська мова – 194 бали, історія – 186, тому могла обирати будь-які ВНЗ, але свою увагу вона зупинила на каразінському університеті та на університеті імені І. Котляревського.
В. ЛЕОНТЬЄВА: «Я прагну отримати дві освіти, журналістську та музичну, тому вступатиму одразу в два ВНЗ, в одному з них мені доведеться обрати заочну форму навчання, але я поки не визначилася в якому саме. Каразінський університет мені вже встиг стати рідним, адже взимку я відвідувала підкурси «Творчий конкурс», які викладала редактор газети «Харківський університет» О. О. НЕРУХ. Результатом роботи на підкусах стала моя перша публікація на шпальтах університетської газети, у №4 від люгото місяця 2011 року була надрукована замітка про мого вчителя з російської мови та літератури О. А. Виноградського. Я мрію у майбутньому поєднати у своїй діяльності музику та журналістику, можливо, створити якийсь журналістський проект з музичної тематики».

 

ІЗ АБІТУРІЄНТАМИ СПІЛКУВАЛИСЯ Т. ВАСИЛЕЦЬ,
В.ЖЕДЕНКО, А.КУТАС, О.ПОЛЯКОВА, А.ЧАЛА, М. ШАЛІМОВА.