П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Березень-2011. Мить.Квітень-2011. Мить.



VІ Барабашовські читання


Цього квітня в Харківському університеті  присвячувалися 50-річчю польоту першої людини в космос.  26 березня  в аудиторії імені Синельникова зібралися не лише учасники конференції, а й численні бажаючі. Серед учасників, доповідачів і присутніх були не лише викладачі і науковці, а й аспіранти, студенти, школярі Харкова і області. Читання  відкрив декан фізичного факультеу доц. А.А. Завгородній. Із  вступним словом виступив професор, доктор фізмат наук, директор НДІ астрономії проф. Ю. Г. Шкуратов. «50 років польоту першої людини в космос» - таку доповідь зробив полковник-інженер Ю.О. Гагарін.



Презентація результатів


Фахівці кафедри експериментальної ядерної фізики взяли участь у презентації наукових результатів на засіданні щорічної наукової сесії Національного дослідного ядерного університету Росії «Московський інженерно-фізичний інститут».  Засідання відбувалося за 42 тематичними секціями, що представляли всі напрямки наукової діяльності НДЯУ МІФІ. Традиційно вчені Харківського університету з фізтеху презентували тут свої досягнення на секції «Актуальні проблеми фізики ядра, частинок, астрофізики і космології». Доповідь про динаміку електронів високих енергій була результатом досліджень на основі експериментальних даних, отриманих за допомогою супутникового приладу СТЕП-Ф виготовлення ХНУ імені Каразіна, що відпрацював у відкритому космосі на борту Російського супутника «Коронас-Фотон» упродовж 2009 р. А одна з усних доповідей так і називалася «Час життя електронів радіаційних поясів Землі за вимірюванням при допомозі приладу «Степ-Ф космічного апарату «Коронас-Фотон».
Тривалу дискусію серед присутніх  викликала друга доповідь  про оригінальну ідею сектору космічних досліджень ФТФ – розробити компактний прилад для вивчення  ефектів одноразових збоїв в електронних мікросхемах під дією зарядженої радіації у навколоземному просторі. Ще одна доповідь була підготовлена спільно з фахівцями Інституту астрофізики НДЯУ МІФІ та вченими Інституту фундаментальних досліджень з м. Мумбай  (Індія), яку представив від імені авторського колективу В.М.Юров – головний конструктор комплексу наукової апаратури космічного експерименту «Сонячний монітор». Зазначений спільний експеримент пропонується для виконання Російському Федеральному космічному агентству «Роскосмос» і Державному космічному агентству України в рамках російського-українського співробітництва у сфері освоєння космосу у мирних цілях.
Ось така традиція щорічно звітувати про свої наукові досягнення на наукових сесіях, конференціях молодих вчених та ін.., існує в НДЯУ МІФІ ще з 1997 р. Вона «тримає» вчених на певному рівні досліджень, сприяє ознайомленню всіх бажаючих (і студентів з аспірантами), запрошених з інших країн із здобутками, знайомить із досягненнями. Дуже привабливим нам здається такий досвід колег із НДЯУ МІФІ. А вам?


О.ДУДНИК, завідувач сектору космічних досліджень ФТФ 




Дипломом І ступеня


ХІ виставки-конкурсу навчальної літератури-2010 нагороджено доц. О. В. ТАГЛІНУ за підручник «Біологія» 10 клас. Підручник видрукували у видавництві «Ранок», він має 255 сторінок, написаний українською мовою, має гриф МОН України. Тираж 200 тис. екземплярів. Підручник виборов перемогу в конкурсі підручників МОН України та отримав державне замовлення на весь тираж, тому найближчим часом підручник потрапить на парти до школярів. Відмінними рисами цього підручника є практична спрямованість і доступність усіх навчальних матеріалів, підручник містить такі цікаві рубрики як «Пригадайте», «Наука – практиці», «Дізнайтеся більше» тощо. А також має приклади тестів після кожного розділу. Ще у підручника є сторінка – видатні вчені України, де можемо знайти прізвища та короткий опис біографії науковців, серед яких вперше є і академік проф.. І. М. БУЛАНКІН, знаковий ректор Харківського університету, про життя і діяльність якого ми розповідали. Видання кольорове, виконане на крейдованому папері. Познайомтеся з підручником, по якому вчитимуться ваші діти і онуки!


А. ЧАЛКО.



На історичному


факультеті пройшов міжнародний симпозіум «Фракійські землі та Північне причорномор’я в античну епоху». Організаторами заходу зібрали близько тридцяти спеціалістів вузів, академічних закладів Харкова, Херсона, Софії, Познані, Москви, Казані, Бєлгорода, Франкфурта-на Майні…
Проф. С. Б. СОРОЧАН:  « Головна мета сипмозіуму – налагодити довгострокові угоди, розширити міжнародні зв’язки. «Фракійські землі…» – це вже другий подібний захід на історичному факультеті. Минулого літа вдало пройшов міжнародний симпозіум «Homo Byrantinnus серед ідей та речей».


Т. ЛІСНЯК