Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Профспілка діє!

Лише цифри і факти

ВІД РЕДАКЦІЇ. Днями первинна профспілкова організація (ППО) університету звітувала про свою роботу за період: 17 лютого 2010 року – 22 березня 2011 року. Детальніше про результати роботи у зазначений період та про плани на майбутнє нашим кореспондентам розказав голова ППО університету Олег Федорович ТИРНОВ.

Тільки цифри і факти: За звітний період проведено 11 засідань профкому, на яких заслухано 37 питань з різних аспектів життя організації. Відбулося 8 засідань президії, де розглянуто 15 питань. Проведено два засідання спільно з профкомом студентів, аспірантів, докторантів та два засідання – з комісією соціального страхування. За підсумками виконання «Комплексних заходів з охорони праці в 2010 році» замість запланованої суми в 320 тис. грн. вкладено 431,5 тис. грн., тобто на 35% більше. Витрати профбюджета в 2010 р. за основними напрямками роботи: на культурно-масову роботу – близько 171 тис. грн., дотація на путівки на море склала близько 90 тис. грн., на дитячі оздоровчі табори – 30 тис. грн., на спортивну роботу – 23 тис. грн., грошова допомога - 194 тис. грн. Робота звітної конференції почалася з приємних моментів: вручили дипломи переможцям щорічного конкурсу «Антивіст профспілкового руху»: В. В. НЄМЦЕВА, голова профбюро філологічного факультету, І. С. МАНОЙЛО, голова профбюро факультету психології, Г. О. КОНИК, голова профбюро кафедри фізичного виховання та спорту.

О. Ф. ТИРНОВ, голова ППО університету: «У 2010 році профспілковий комітет напружено працював там, де пріоритети для профспілкової роботи. Свої завдання ми бачимо в захисті трудових і соціальних прав співробітників університету, допомоги співробітникам в організації відпочинку та культурного дозвілля, надання матеріальної допомоги, захист інтересів освіти і науки вищої школи, розвиток міжнародного співробітництва між профспілковими організаціями. Минулого році комісія з охорони праці спільно з відділом охорони праці контролювала створення адміністрацією безпечних умов праці, забезпечення працівників засобами колективного та індивідуального захисту. За підсумками виконання «Комплексних заходів з охорони праці в 2010 р.» замість запланованої суми в 320 тис. грн. вкладено 431,5 тис. грн., тобто на 35% більше. Всі 20 пунктів «Комплексних заходів» виконані, з них 11 пунктів перевиконані. У 2,5 рази більше запланованих коштів витрачено на придбання засобів пожежогасіння і проведення заходів для посилення пожежної безпеки в приміщеннях університету; утричі більше - на придбання спецодягу, медичних препаратів та аптечок. Окремі пункти плану недовиконані: замість 65 було витрачено 37 тис. грн. на забезпечення молоком співробітників, що працюють з токсичними хімічними речовинами. Число співробітників, що одержують молоко, скоротилася протягом року з 180 до 80 осіб. Це стало реакцією на зауваження, висловлені контрольно-ревізійною комісією, яка працювала навесні 2010 р. На конференції трудового колективу 24 грудня затверджені «Комплексні заходи з охорони праці» на 2011 рік. На всі види робіт планується вкласти 368 тис. грн., що на 15% більше в порівнянні з 2010 роком. Крім традиційних заходів, в плані є і нові: придбати на 15 тис. грн. протигази для співробітників, що працюють з хімічними речовинами; провести атестацію робочих місць, де є небезпека підвищеного електромагнітного випромінювання (5 тис. грн.); обладнати пункт зберігання хімічних реактивів протипожежною сигналізацією (15 тис. грн.); виконати перший етап робіт з обладнання входу в Північний корпус турнікетами (20 тис. грн.); встановити металеві грати на вікнах у приміщеннях ЦНБ на першому поверсі головного корпусу (20 тис. грн.). У 2010 р. комісія спільно з відділом охорони праці провела огляд-конкурс з охорони праці в номінації «Стан охорони праці в науково-дослідних інститутах та музеях в 2010 р.». Визнано переможцями двох учасників конкурсу: НДІ біології (директор – проф.. А. І. Божков) та Музей Природи (директор – Р. Е. Лунячек). Громадські інспектори з охорони праці О. І. Попов і Ю. В. Ільюхіна отримали грошову премію з коштів профкому. За звітний період була надана матеріальна допомога 685 членам профспілки на суму 194 тис. грн.

Здійснювався контроль системи громадського харчування в університеті, проводився відповідний аналіз. Стан громадського харчування розглядався на спільному засіданні наших двох профкомів в березні 2010 р. , а комісія підготувала матеріали до засідання ректорату. Для забезпечення зворотного зв'язку між відвідувачами і керівництвом підприємств громадського харчування підготовлені та розміщені в пунктах харчування книги скарг і пропозицій, на сайті профкому проводиться анкетування на предмет якості. Оздоровлення співробітників і культурно-масова робота. На це було виділено більше 170 тис. грн., що становить 19% від нашого бюджету. Популярністю серед співробітників користуються путівки на Чорноморське узбережжя Криму. На літній сезон 2010 року профком закупив 131 путівку путівку на бази відпочинку Гурзуф, Алупка, Коктебель, Ялта. Дотація профкому склала близько 90 тис. грн. Дотація на путівки в спортивно-оздоровчий табір «Фігуровка» склала близько 18 тис. грн. Співробітники придбали 70 путівок. Було організовано 5 екскурсій: Слов'яногірськ (2), Шарівки, Гоголівськими місцями і в м. Тростянець Чернігівської області. Профком закупив 640 квитків на суму близько 23 тис. грн. до театрів міста. У дитячому оздоровчому таборі «Ікаренок» в 2010 році відпочило 48 дітей, а в таборах Харківської області – 23 дитини. На оздоровлення дітей у 2010 році профком виділив близько 30 тис. грн. Обком профспілки зі своїх коштів виділив по 250 грн. на кожну путівку. Із спецкоштів університету виділено 45 тис. грн. На придбання новорічних подарунків виділено 60 тис. грн. На виставці дитячої творчості було представлено понад 200 робіт дітей до 15 років. Восени комісія по роботі з дітьми організовувала екскурсії для дітей на хлібозавод «Кулінічі» і в Кінологічний центр в Рогані.

Комісія соціального страхування. За звітний період комісія оформила 1161 лікарняних листи. Було видано 67 санаторних путівок.

Міжнародна діяльність профспілкового комітету. На пострадянському просторі найбільше міжнародне профспілкове співтовариство, що об'єднує близько 70 класичних університетів восьми країн представляє Євразійська асоціація профспілкових організацій університетів. 10 – 12 вересня 2010 року в Криму пройшов XXIII з'їзд цієї асоціації. У роботі з’їзду взяли участь делегати з 25 університетів Азербайджану, Білорусі, Російської Федерації, України та Придністровської Молдавської республіки. Делегатами з’їзду були також О. Ф. Тирнов і А. В. Голтвянський. На з’їзді було відзначено, що склалася добра традиція укладати двосторонні договори про співпрацю між профкомами – учасниками асоціації, обмінюватися делегаціями співробітників і студентів, проводити спільні заходи та реалізовувати спільні проекти. На сьогодні діє договір між нашою організацією і профспілковою організацією КНУ імені Т. Шевченка. Виходячи з Меморандуму «Про створення Прикордонного Російсько-Українського університетського консорціуму», влітку 2010 р. підписано угоду про співробітництво між Харківським і Бєлгородським університетами, і проведено в 2010-2011 рр. ряд консультацій з первинною профспілковою організацією Бєлгородського державного університету. 3 березня цього року підписали договір про співпрацю між нашими первинними профспілковими організаціями.

На звітній конференції працювала А. ЧАЛА, наш спецкор.