Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Мить-2011. Березень

Повернулись із відрядження

До Белгородського державного університету представники профспілки . У рамках зустрічі було підписано Договір про співробітництво між первинними профспілковими організаціями українського та російського університетів.

С. С. МАХНОВСЬКИЙ, голова первинної профспілкової організації студентів, аспірантів і докторантів університету: «У складі делегації від університету були сім представників профорганізації співробітників університету на чолі з І. К. ЖУРАВЛЬОВОЮ, заступником голови профорганізації, та три представники від профспілки студентів, аспірантів та докторантів. Договір укладено з метою культурно-освітнього та спортивного обміну, соціального захисту членів профспілки, а також обміну досвідом між організаціями, набуття нових напрямів в роботі та покращення ефективності діяльності профспілок. У ході візиту ми познайомилися з базою Белгородського університету, з роботою колег. Найближчим часом чекаємо на відповідний візит наших белгородських колег».

В. ЖЕДЕНКО.

Асоціація випускників

, викладачів і друзів університету провела звітно-виборчу конференцію. Її робота розпочалася із доповіді виконавчого директора Асоціації проф. Ю. В. Холіна про діяльність організації за трирічний період.

За цей час виконано багато: видавався журнал «UNIVERSITATES», опікувалися виплатою стипендій імені проф. І. Є. Тарапова, підтримувалися проведення наукових та методичних конференцій, відзначалися дні випускника Харківського університету… Після звіту ревізійної комісії почалося обговорення. В ній взяли участь ректор Харківського гуманітарного університету «Народна українська академія» проф. В. І. АСТАХОВА, проф. Ю. В. ГАНДЕЛЬ, головний бібліограф Н. М. БЕРЕЗЮК, член правління Асоціації І. В. КОЗАК, заступник голови ХОДА В. А. ЛАНДСМАН, перший проректор з наукової роботи проф. І. І. ЗАЛЮБОВСЬКИЙ, директор Центру сучасного мистецтва «Єрмилів Центр» Н. В. ІВАНОВА. Присутні ухвалили звіт про діяльність Асоціації, затвердили звіт ревізійної комісії, обрали членів Ради, правління та ревізійної комісії. Президентом Асоціації й надалі доручили бути академіку НАН України, голові Державного агентства з питань науки, інновацій та інформації України В. П. СЕМИНОЖЕНКО.

Завершилася конференція урочистою частиною на честь 10-річчя Асоціації. За активну діяльність в організації були відзначені подяками ряд учасників Асоціації…

Т. ВАСИЛЕЦЬ.

«Міс Профком»

З 15 лютого до 8 березня на сайті профкому студентів проходило он-лайн голосування за учасниць конкурсу «Міс профком». Усього у конкурсі взяли участь 56 студенток університету. 15 березня відбулося урочисте нагородження переможниць конкурсу. Всі учасниці отримали заохочувальні, а дівчата, які посіли призові місця були нагороджені грошовими винагородами та квітами. У завзятій боротьбі перемогли: перше місце - Анна КОВАЛЮХ, ММФ, друге місце - Дарина ІВАНОВА – історичний, третє - Ганна ВЕСЕЛОВСЬКА - радіофізичний.

Анна КОВАЛЮХ:
- Я отримала приблизно 720 голосів, знаю, що мене підтримало багато моїх одногрупників, багато мехматівців, за що я дуже їм вдячна. Приємно, що тепер на голову звалилася справжня популярність …

А. НАСТЕНА, наш спецкор.

Із перших вуст

Лекція провідного журналіста газети «Times», найстарішого видання Великої Британії, Майкла Бініона зібрала всіх бажаючих послухати розповідь про специфіку професії у цій країні з перших вуст. Не став перешкодою і мовний бар’єр.

Майкл Бініон розпочав лекцію своєрідною презентацією «Times», у якій пропрацював понад 38 років. А зараз веде тут аналітичну політичну колонку. Не маючи величезних накладів, «Times» має віддану читацьку аудиторію по всьому світу. Випускник Кембріджського університету Майкл Бініон рік викладав англійську мову в Мінську, працював кореспондентом у Москві.

Надзвичайно цікавим Бініон вважає той час, коли писав про життя радянських людей. На цій основі він написав книжку «Життя у Росії». Якими ж принципами керується у професійній діяльності володар двох журналістських премій і кавалер Ордену Британської імперії? Перш за все потрібно гарно виконувати свою роботу, писати правду і намагатись зрозуміти того, про кого пишеш. Свої матеріали треба оцінювати з погляду загальнолюдських цінностей.

Анна СОРОКА, студентка.

Пам’ятаємо!

Я виросла й закінчила середню школу в легендарному і всесвітньовідомому населеному пункті – селі Соколовj – місці, де 8-го березня 1943 року радянські та чехословацькі воїни героїчно відбивали наступ гітлерівських військ, які найкоротшим шляхом прагнули прорватися до Харкова. Ворог тут не пройшов. На честь подвигу мужніх захисників у селі cтворений і діє пантеон Бойового братерства ( чудовий сквер, могили загиблим, обеліск Слави, Музей), який відвідують щорічно тисячі туристів із різних куточків колишнього СРСР й світу.

8 травня 2011 р. мешканці села разом із гостями району, Харкова й представниками посольств Чехії та Словакії вшанували пам'ять загиблих. До могил, серед яких Герої Радянського Союзу чех Отакар Ярош і росіянин Григорій Посохов, лягли живі весняні квіти. А в Музеї ветеранам – учасникам звільнення Чехословаччини – вручені почесні нагороди, учні місцевої школи вітали всіх святковим концертом. 68 років минуло, а пам»ять про героїв живе і нікому її не вбити у наших серцях.

Катерина ГОЛОВАЧЕВА, третьокурсниця філологічного.

УНІВЕРСИТЕТ В ЇЇ ЖИТТІ…

Побачила світ прекрасна книга Міліци Сергіївни ЛАПІНОЇ - «УНИВЕРСИТЕТ В МОЕЙ ЖИЗНИ». Її назва настільки образна, що додавати щось важко. Харківський університет – територія любові Міліци Сергіївни все її свідоме життя, як гарно сказала у передмові до видання головний бібліограф ЦНБ Н.М.Березюк. І смисл життя такого науковця не ділиться на службовий і неслужбовий час, на до і після пенсії, - підкреслює академік АН Вищої школи завідувач кафедри історії зарубіжної літератури і класичної філології проф. О.Д.Міхільов. Такі люди завжди живуть повноцінно, працюючи в науково-дослідній царині.

Кандидат філологічних наук, філолог-класик, вихованка відомого філолога-класика Михайла Октавіановича Юркевича Міла Сергіївна захистила кандидатську дисертацію про Ісократа, давньогрецького основоположника ораторського мистецтва і все життя навчала студентів улюбленого університету латині. Прекрасно навчала. Сотні її вдячних учнів і сьогодні підтримують найтісніші зв»язки із Учителем. Що зовсім нікого не дивує, бо наша героїня – зразок педагога-просвітителя вищої школи, носія класичної традиції, закоханого у її високі гуманістичні ідеали і такого, що прагне передати цю закоханість своїм студентам і всім, хто її оточує.

Міла Сергіївна – незмінний і вірний друг не лише університетської ЦНБ, а й загально університетської газети. З давніх давен і по сьогодні вона – постійний учасник всіх редакційних справ і починань. Її замітки за підписом «Лапіна» ви зустрінете і на пожовтілих шпальтах «За більшовицькі кадри» і на сьогоднішньому комп»ютерному наборі сторінок «Харківського університету». Книга вийшла невеликим накладом, тому щиро радимо поспішити придбати і прочитати неймовірно цікаві рядки творчості і рядки спогадів. Отримати рідкісне в наш час задоволення від справжнього.

О. НЕРУХ, головний редактор «Харківського університету».

Центр для вас

В аудиторії 388 Північного корпусу відбулося урочисте відкриття Україно-Ізраїльського академічного центру науки і культури в Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна. У рамках відкриття центру пройшла лекція доктора історії Тель-Авівського університету Зеєва Лєвіна «Ізраїльське суспільство - між минулим і сьогоденням».

О.О.Більовська, директор Україно-Ізраїльського академічного центру науки і культури: «Головне наше завдання – ознайомити студентів із державою Ізраїль, її історією, традиціями, культурою, а також навчити івриту. До центру вже записалося понад 20 студентів» Відкрита лекція професораУкраїнського Католицького університету, директора Інституту історичних досліджень Львівського національного університету ім..І.Франка Ярослава ГРИЦАКА Третя Україна» зібрала у Великій хімічній аудиторії численну публіку. Доповідач відповів на численні запитання.

 

«Кубок весни»

З нагоди 8 березня СНТ Харківського університету провело інтелектуальний проект «Жіночий турнір з брейк-рингу «Кубок весни». 16 команд у складі найрозумніших дівчат Харкова виборювали першість у Колонній залі Північного корпусу. А скільки вболівальників зібрали змагання!!!

До правової держави

На базі юридичного факультету відбулася VI Міжнародна практична конференція студентів і молодих учених «Від громадянського суспільства – до правової держави». У конференції взяли участь близько 70 представників провідних профільних вузів України та ближнього зарубіжжя. Робота конференції проходила за п’ятьма напрямками. Були обговорені актуальні проблеми побудови правової держави в Україні і розвитку громадянського суспільства; різноманітні актуальні питання сучасної правової науки, окремі аспекти міжнародної правової співпраці. Особливу роль відіграють питання залучення молоді до розвитку вітчизняної правової науки. За результатами конференції опублікований збірник наукових тез.

Доц. М. ДАНЬШИН, заступник декана з наукової роботи юридичного факультету.

День прав жінок

Закінчився гендерний марафон «Ми рівні, бо ми того гідні!». У його рамках працювала фотовиставка «100 років – 100 історій», присвячена історії свята та сторінкам історії жіноцтва Харківського регіону. Музей історії університету використав понад 200 фотографій з Державного архіву Харківської області, Харківського літературного музею, Музею К. І. Шульженко, Музею історії ХНУ імені В. Н. Каразіна, Музею харківської міліції, матеріалів Обласної станції юних туристів. Фотовиставку відкриває експонат, який розповідає про історію вітальної листівки до Восьмого березня.

Тетяна ІСАЄВА, директорка Харківського обласного гендерного ресурсного центру: «Підписів під фотографіями про те, хто саме на них зображений, на виставці немає: Наше завдання не було в тому, щоб докладно розповісти, що це були за жінки. А в тому, щоб створити образ, збірний портрет. Коли почалися пошуки фотографій, їх виявилося дуже мало. Особливо складно було знайти знімки жінок 1920 - 1930-х рр., воєнних років.

Широко представлені матеріали періоду 1951 - 1971 рр.: знімки жінок на полях, заводах, фермах, будівництвах, демонстраціях, суботниках, фотографії жінок-лікарів і вчителів. У розділі виставки, присвяченому періоду з 1991 р., знову з'явилися порожні місця. В архіві фотографій цього часу ми не знайшли. Коли звернулися до звичайних людей, виявилося, що знімків жінок у повсякденному житті, наприклад, на роботі, або коли вони стояли в чергах, торгували на базарах, майже немає»

Шевченкове слово

Чотири години безперервної кропіткої роботи мозку, 12 написаних сторінок, 1 повністю списана ручка – такі результати для мене останнього етапу І Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Конкурс був започаткований указом Президента України від 30 вересня 2010 року на честь Шевченківських свят. Приємно, що за перемогу у конкурсі 2011 вже змагалися не лише школярі та студенти українських навчальних закладів, а й діти з США, Австралії, Казахстану та інших країн, де є українська діаспора.

Р.С. Сердега, викладач кафедри української мови: «Мовно-літературний конкурс імені Тараса Шевченка розрахований на людей з творчими здібностями, на відміну від конкурсу імені П.Яцика, який проводиться для знавців української мови. Виходячи з результатів перших трьох етапів, можна стверджувати, що конкурс Шевченка має право на існування, до того ж ім’я зобов’язує!»

У фінальному етапі конкурсу брала участь 51 особа, у тому числі 21 школяр, а честь нашого університету захищали студентки філологічного факультету Олександра Чорна (ІV курс) та автор замітки, Аліна Калініна (І курс), які на попередньому, обласному етапі, посіли І й ІІІ місця. Учасниця заходу Евеліна Саргсян, учениця 5-В класу ХСШ №17, розповіла: «У подібному конкурсі я беру участь вперше! На шкільному та районному рівнях посіла І місце, а на обласному – ІІІ. Завдання було виконувати не важко, найбільше мені сподобалось завдання третього етапу - написати твір-опис «Знов зима стукає до мене у віконце». Я бажаю стати освіченою людиною. Ще вивчаю англійську, іспанську, російську, а українська мова - державна, і її повинен знати кожен громадянин!»

Сподіватимемося, що чесне та справедливе журі, на чолі з О.А.Олексенко, професором, завідувачем кафедри української мови ХНПУ імені Г.С.Сковороди, не змусить довго чекати на результати. А палке українське Шевченкове слово яскравою іскрою cяє у наших серцях!

Аліна КАЛИНКА, наш спецкор.

Повертаючись до надрукованого

З»явився «Гірський компас №2». А «Гірський компас» ви маєте можливість бачити і читати на 6 поверсі біля кафедри геології. Газета у геолого-географів стає постійною. Ми це спостерігаємо і радіємо по середах, коли йдемо на практичні.

Така подія, як другий випуск не міг не зацікавити. Тхоржевський Єдуард Станіславович, завідувач кафедри геології, відправив мене до редактора стінгазети - Колосової Ірини, четвертокурсниці із групи ГЗ-41:
-Наша команда творча та запальна. Всім нам дуже подобається створювати стінгазету нашого факультету на добровільних началах, зовсім безкорисно, для душі. У планах – випуск номерів щомісяця. Наступний присвятимо професійному святові геологів до 9 травня. Надалі «прив»язки» до свят не планується, просто освітлюватимемо життя нашого факультету.

Ми прийдемо читати наступний випуск і запрошуємо всіх бажаючих.

Анна СТЕПАНЕНКО, ЛЖ-11.

Обмежена насолода

У північному корпусі Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна 11 березня відбувся концерт, присвячений 8 березню. На цей концерт я потрапила випадково. Мене запросив приятель з фізико –енергетичного факультету. Коли я вже стояла поблизу сцени, мене порадувала гарна підготовка концерту, велика кількість не «дитячої» апаратури, але засмутила незначна кількість людей. Один із організаторів концерту розповів мені, що виступ організовували такі люди: група ART 4 people, Каіматко Даниіл, Ковтеба Дмитрій, Данто Константин, допомогало також наукове товариство і деканат фізико-енергетичного факультету. Були запрошені такі групи: Vanilla Band, Справжні Band, Four Sticks, а також Dj Landao, Mihail Shevchenko. Концерт повинен був стати досить гучним. Він і став би саме таким, та, на жаль, слабкою була реклама заходу. І мало хто був про нього поінформованим. Я ж отримала естетичну насолоду і ще невелика кількость людей. Жаль-жаль.

Г.СТЕПАНЕНКО, ЛЖ-11

Мить зупиняли Т. ВАСИЛЕЦЬ, В. ЖЕДЕНКО, О. НОВИКОВА, А. ЧАЛА, М.ШАЛІМОВА