Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Людина в космосі

Радянська людина

12 квітня 1961 р. – знаковий день для землян. Минає 50 років, як на космодромі «Байконур» корабель «Восток» здійснив політ на космічну орбіту вперше з людиною на борту. Радянський космонавт Юрій Гагарін за 108 хвилин перевернув увесь світ, здійснив подвиг, якому виповнюється півстоліття. Якою залишилася ця подія у пам'яті каразінців?

Проф. Є.П. ПУГАЧ , директор музейного комплексу:
-Дуже добре пам’ятаю цей день. Я працював тоді першим секретарем Дзержинського райкому комсомолу. І у нас 12 квітня тривала нарада в обкомі комсомолу. Раптом заходить секретарка з проханням увімкнути радіо. А там галас, веселі оклики «…перша людина в космосі!..». Звичайно, нараду ми припинили. Роз’їхалися по своїх районах. Проходили усюди мітинги, зустрічі. Було ще дивовиж ніше за той день, як полетів перший супутник! Навіть шукали його у нічному небі. Пощастило мені зустрічатися з Юрієм Гагаріним та Германом Титовим. Я був делегатом ХІV з’їзду ВЛКСМ, який проходив у Кремлівському палаці. Космонавти також були на ньому. Вдалося навіть сфотографуватися з героями та отримати їх автографи. Юрій Гагарін був веселої вдачі й запам’ятовувався своєю осяйною усмішкою.

Проф. В.С.КАЛАШНИК, завідувач кафедри української мови:
- Тоді я саме третій рік працював учителем у школі. Пам’ятаю той лемент, який зчинився на перерві. Новина про перший політ людини збудила всіх, принесла радість і звичайно гордість. Гордість за нас, за свій народ. А найголовніше, подарувала надію на подальші наукові звершення нашої країни.

Проф. Е.С.ТХОРЖЕВСЬКИЙ, завідувач кафедри геології:
- Цей день приніс найяскравіші враження в житті. Я закінчував школу й готувався вступати до університету. Політ Юрія Гагаріна був дуже резонансною подією. Навіть на іспиті однією з тем вступного твору була тема про Юрія Гагаріна. Ажіотаж був колосальний! Ми ж нічого не знали. А тут раптом людина у космосі! Мабуть, така буря настроїв уже ніколи не повториться, навіть коли людина полетить на Марс. Тоді всі сиділи перед телевізорами, слідкували за новинами. Люди святкували, раділи, обіймалися, щиро пишалися своєю країною.

О.МАРКОВСЬКИЙ, третьокурсник хімічного факультету:
- Для мене Юрій Гагарін справжній герой. У дитинстві я навіть мріяв стати льотчиком. Політ Гагаріна показав грандіозний науковий прогрес у СРСР , неабиякий технічний підйом . Сьогодні ж ми більше приділяємо уваги ринковим відносинам і зовсім не піклуємося про розвиток науки, техніки. Тому незалежна Україна практично не «космічна» держава. Шкода, що наша держава не розвивається у цьому напрямку.

С.В.АНТІПОВА, інженер відділу постачання:
- У 1961 році я навчалася у 7 класі. Пам’ятаю захват, який принесла звістка про політ «Востока». Раділи ми невимовно! Потім святкували цю подію кожний рік. І закінчивши школу, вирішили в цей знаковий день влаштовувати зустріч випускників. Тож кожного 12 квітня ми зустрічаємося з однокласниками, спілкуємося, святкуємо і звичайно згадуємо нашого героя!

М. БОРЕЙКО, група ЛЖ-32:
- Юрій Олексійович Гагарін був найпривабливішим чоловіком у моєму дитячому Букварі. Пам’ятаю, як мама говорила, що у нього була закохана кожна друга жінка Радянського Союзу. До цієї постаті я ставлюся із шаною. Його вчинок багато значить для мене. А ще хочеться поставити поряд із Юрієм Гагаріним Леоніда Каденюка. Гадаю, його ім’я також значуще для нашої країни.

В.В.ЄСЬКОВ, начальник відділу постачання:
- Ця подія була й залишається знаковою для землян. Усі повинні відчувати гордість за цю людину. По суті Юрій Гагарін полетів у нікуди, у безвість. Він не знав, що там чекає на нього. Я як кадровий офіцер добре розумію його. Були польоти собак, але інша справа – політ людини. Юрій Гагарін пожертвував собою і став справжнім героєм!

К. РЄЗНІК, третьокурсниця екологічного факультету:
- Ця подія довела усьому світові, що СРСР спроможна на великі наукові відкриття. Це надзвичайно: людина змогла побачити нашу планету збоку. Це дивує. Як еколог, пам»ятаю слова героя: «Облетівши Землю, я побачив якою прекрасною є наша планета. Люди, бережімо цю красу! »

Проф. Д.Ф.ЛУПІШКО, завідуючий відділом малих тіл Сонячної системи НДІ астрономії:
- Це тріумфальне досягнення! Узагалі, космонавтика без астрономії неможлива, як і астрономія без космонавтики. Політ Юрія Гагаріна мав не лише наукове, але й психологічне значення. Людство зрозуміло, що можна відірватися від Землі, що наша планета не така вже й велика і тому її потрібно оберігати.

Разом раділа Тетяна ВАСИЛЕЦЬ, студентка.