Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Випускник-2011

Нарощуємо свою потужність

Відбулося урочисте вручення дипломів про закінчення університету за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр» випускникам ФТФ і ФЕФ. У церемонії взяли участь: генеральний директор ННЦ ХФТІ, академік-секретар відділення ядерної фізики та енергетики НАНУ, почесний доктор Харківського університету І. М. Неклюдов, директор ІПМАШу, науковий керівник ФЕФ, академік Ю. М. Мацевитий, проректори університету, завідувачі кафедр ФТФ члени-кореспонденти НАНУ М. О. Азарєнков та І. І. Залюбовський, перший заступник генерального директора ННЦ ХФТІ, член-кореспондент НАНУ О. М. Єгоров, голови державних екзаменаційних комісій: начальник відділу Інституту фізики твердого тіла, матеріалознавства і технологій ННЦ ХФТІ проф.. С. Д. Лавриненко та заступник директора ІПМАШу з наукової роботи проф.. А.В.Русанов, директор Науково-виробничого комплексу «Відновлювальні джерела енергії та ресурсозберігаючі технології», завідувач кафедри ФЕФ проф.. В. І. Ткаченко, інші завідувачі кафедр.

Церемонія розпочалася о 10-00 в залі засідань Вченої ради університету. Цього року 14 студентів закінчили ФТФ за спеціальністю «експериментальна ядерна фізика та фізика плазми» і 17 – за спеціальністю «прикладна фізика». ФЕФ від року до року нарощує свою потужність: цього року 11 молодих людей здобули дипломи магістрів «прикладної фізики».

Серед випускників ФТФ-2011 неодноразовий переможець Всеукраїнських і університетських олімпіад з фізики, Всеукраїнських студентських турнірів фізиків, а також футбольних турнірів, автор наукових публікацій, зокрема, в поважному журналі «Письма в ЖЭТФ», стипендіат Верховної Ради Сергій Трофименко; капітан команди університету на Всеукраїнському студентському турнірі фізиків, стипендіат Харківського міського добродійного фонду Юрія Сапронова Ксенія Трушина; авторка дев»яти наукових публікацій, включаючи п»ять статей у журналах з переліку ВАКу, учасник трьох міжнародних наукових конференцій, беззмінний капітан жіночих збірних Інституту високих технологій з різних видів спорту Женя Боргун; голова студентської ради гуртожитку ІВТ Сергій Радєв… Цього року ФЕФ закінчили переможниці конкурсу «Зробимо Україну енергоощадною» Інституту стратегічних оцінок та Президентського фонду «Україна» Леоніда Кучми Аня Легенька та Наталія Дудіна.

Майже всі випускники ФТФ і ФЕФ – співавтори наукових публікацій, включаючи статті у міжнародно визнаних журналах з імпакт-фактором, близько половини встигли у студентські роки відвідати міжнародні літні школи з фізики плазми та керованого термоядерного синтезу, фізики високих енергій, нанофізики, 12 випускників ФТФ отримали дипломи з відзнакою…

Десять випускників ФТФ працевлаштовано до ННЦ ХФТІ, двоє – до інших інститутів НАНУ, Женю Боргун – до університету, решту до різних науково-виробничих підприємств: на Запорізьку АЕС, Київський завод підйомно-транспортного устаткування, ТОВ «Компані плазма» тощо.

Очікується, що у липні здобудуть дипломи магістрів ще 9 студентів ФТФ за спеціальністю «медична фізика».

Проф. І.ГІРКА, декан фізико-технічного, директор ІВТ.