Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Розмова з абітурієнтом

До співробітництва

Навчатися в Харківському університеті престижно!


Т. П. ВАСИЛЕЦЬ, директор Ворожбянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №3, Відмінник освіти України:
- Своїх учнів ще задовго до закінчення старшої школи ми знайомимо з Харківським університетом та його засновником В. Н. Каразіним. Вивчаючи тему «Культурне життя в українських землях наприкінці ХVІІІ- у першій половині ХІХ ст.» у курсі історії України за 9 клас, як учитель історії наголошую на тому, що Харківський університет - найперший у Наддніпрянській Україні. Саме навколо нього зосереджувалися прогресивні люди того часу.
Харківський університет – це навчальний і науковий заклад, який дав путівку у життя багатьом знаним в Україні та за її межами ученим. Учням старшої школи докладно розповідаємо про можливість здобути обрану професію у цьому вузі. За останні роки кращі наші випускники-медалісти навчаються у стінах Харківського університету. Це такі учні як Т. Василець, Я. Мартиненко, А. Семенюта. Не є винятком і цьогорічні випускники. А. Семенюта, Д. Куценко, А. Потетня, які мають наміри навчатися у престижному університеті.
Під час традиційної зустрічі з випускниками минулих років одинадцятикласники отримали багато корисної інформації про традиції закладу, про те, як студенти навчаються та відпочивають. Цікавилися учні системою оцінювання, переліком дисциплін, які вивчаються, можливістю здобути другу вищу освіту, умовами проживання в гуртожитках, рейтингом факультетів, можливістю займатися спортом, розвивати свої творчі здібності…
Випускники розуміють, що навчатися в такому заслуженому вузі почесно і престижно, а тому наполегливо готуються до ЗНО. Щоправда, більшість сподівається на «везіння». Думають, спрацює фактор малої кількості щорічних випускників, і вони з невисокими балами стануть студентами престижних вузів. Ми ж , їхні вчителі, натомість намагаємося опустити на землю мрійників і «всадовити» за підручники.

 

Ніколи не здаюсь!


Денис Чечельницький – найстарший у своєму класі, йому 18 років. Закінчити школу він мав ще позаторік. Ні, хлопець не двієчник, а навпаки – золотий медаліст і успішний спортсмен. Справа в тому, що минулий рік Денис жив та навчався в США. У десятому класі хлопець узяв участь у конкурсі «FLEX» (програма обміну майбутніх лідерів) і виграв його. Цілий рік американського життя надзвичайно вразили Денні.
Повернувшись додому, хлопець знову сів за парту. Потрібно готуватися до тестів. Хоча, признається – готуватися – це не про нього. Найулюбленішим предметом звичайно є англійська. Серед захоплень - комп’ютери, і навіть бальні танці! Та найбільшою пристрастю юнака є спорт. Денис уже шостий рік професійно займається бігом.
Д. Чечельницький:
- Мій життєвий девіз: «Ніколи не здавайся! Ніхто не казав, що буде легко!». Мабуть тому й вибір подальшої професії теж не легкий. Військовий, програміст, перекладач, дипломат… Бачу себе у різних професіях. Усе залежатиме від того, як складу тести. Щодо вузів, то це будуть або Харків, або Київ. Хоча планую завітати з документами й до Харківського університету.



Майбутня «акула пера»


Альона СЕМЕНЮТА – майбутня золота медалістка Ворожбянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №3. Із першого класу добре навчається. Українська мова, світова література, історія, філософія – ті предмети, які складають коло її інтересів. Відрадою для неї є поезія. Альона дуже творча особистість, полюбляє подорожувати, спілкуватися з цікавими людьми. Тому, не дивно: мріє стати журналістом і вступити на філологічний факультет університету ім. В. Н. Каразіна.
Альона Семенюта:
- Окрім школи, я паралельно працюю в МАН. Маю досягнення : моя дослідницька робота «Історія виникнення журналістики. Розвиток преси в Білопільському районі» посіла перше місце в області. Тепер допрацюю її і у Київ, на Всеукраїнський етап! Мене дуже приваблює журналістика. Я мала досвід спілкування із зубрами місцевої преси, то вони мене вразили. Хочеться також стати таким професіоналом!



Найліпша активістка


Розклад цієї дівчини, випускниці Ворожбянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №3, розписаний по годинах: школа, творчий гурток, бібліотека, репетитор…А потім ще самостійна робота й «чаклування над книгами». Дар’я КУЦЕНКО не звикла розтрачувати свій час. Адже попереду олімпіади, математичний конкурс «Кенгуру», ЗНО і вступ до вузу. Вона активна людина, тому скрізь повинна взяти участь. Ким же стане ця випускниця?
Д. Куценко:
- Буду або економістом, або, як того хочеться мамі, - лікарем. Із вузом я вже визначилася, це буде університет імені В. Н. Каразіна. Мій добрий друг навчається там на першому курсі. Чимало інформації, як то кажуть, із перших вуст я дізналася від нього. Друг задоволений і добре відгукується про цей заклад. Для мене ж найголовніше, аби вуз подобався і аби був гарний колектив.


Бачу себе медиком!


А. ПОТЕТНЯ, одинадцятикласниця Ворожбянської ЗОШ №3:
- Я дуже романтична особистість. Люблю читати, писати фантастику. Учителі говорять, що у мене непогано виходить, та бачу себе зовсім не письменницею. Планую вступати до Харківського університету на медичний факультет. Моя найкраща подруга теж мріє стати студенткою цього університету. От було б класно, аби ми обидві вступили!



Хто працює, той отримує винагороду!



ВІД РЕДАКЦІЇ. Найкраща школа Білопільщини знаходиться у самому серці районного центру. До її стін щобудень поспішають школярі, аби здобути нові знання та вчителі, аби продовжити добру справу видатного земляка А. Макаренка.
Білопільська спеціалізована школа І-ІІІ ст. №1 – це вісім початкових класів, вісім спеціалізованих класів із поглибленим вивченням окремих предметів та вісім класів із профільним навчанням. Це заклад, який по праву носить звання «номер один». Його випускниками є Олімпійський чемпіон Ю.Білоног, чемпіони України з легкої атлетики Д.Лашин та С.Сегеда. Істинно спортивним є і цьогорічний випуск школярів. Ще б пак, адже класний керівник – учитель фізичної культури. Усього 26 активних, безтурботних та завзятих одинадцятикласників!
Г.К.ОКСЕНЕНКО, директор школи, Відмінник освіти України:
- Цьогорічні наші випускники дійсно дуже активні, незакомплексовані й можливо трохи легковажні. Ми навіть на початку навчального року почали хвилюватися за них. Турбувала несерйозність та безтурботність хлопців та дівчат. Тому переглянули педагогічний склад. Уявіть собі, за чотири місяці ми провели шість батьківських зборів! Думаю, що саме тісна співпраця у трикутнику «батьки-учителі-учні» покращила ситуацію. Учні заворушилися, почали записуватися до підготовчих курсів, студіювати книжки. Тепер чіткіше вимальовується особистість випускника. Звичайно, учителі допомагають учням зорієнтуватися у виборі майбутньої професії, проводять інформаційну та роз’яснювальну роботу, готують до ЗНО. До школи часто приїздять представники різних вузів. То ж учні мають право вибору. Слід відзначити, що цьогорічні одинадцятикласники розкутіші та демократичніші. Але не менш трудолюбиві. Саме праця над собою, цілеспрямованість запорука успіху. Упевнена, хто плідно працює у шкільні роки, той завжди отримує винагороду – омріяний студентський квиток!



Майбутній лікар


Б. ПРОТАСОВА, одинадцятикласниця Білопільської ЗОШ №1, золота медалістка:
- Ще з дев’ятого класу вирішила стати лікарем. Думаю, це дуже потрібна, відповідальна і цікава професія. Рятувати іншим життя – прекрасна справа. До того ж хочеться приносити користь суспільству. Приємно, що мій вибір підтримують батьки.
Щодо вузу, то однозначно ще не визначилася. Вибираю між Сумськими вузами та Харківськими. Багато чула про медичний факультет Харківського університету. Та й мама схиляє їхати на навчання до Харкова. Зараз усі думки про ЗНО, а мрії про випускний бал.



До студентського життя!


Є.РИБАЛКА, одинадцятикласниця Білопільської ЗОШ №1:
- Хоч клас у нас профільний – економічний, але мене більш приваблюють гуманітарні науки. Найулюбленішим предметом є англійська. Я неодноразова учасниця районних та обласних олімпіадах із цього предмету. Тому планую стати перекладачем. На всяк випадок, ще подам документи на юридичний. Знаю, що в Каразінському університеті заслужені юридичний та факультет іноземних мов. Мають дуже сильні традиції і наукові школи. Без сумніву спробую себе тут. Звичайно, хочу допомогти батькам і вступити на бюджет. Тому, щоб успішно скласти тести, плідно готуюся до них: ходжу на курси, читаю багато книжок.
Жаль розлучатися зі своїми однокласниками, але незвідане студентське життя манить і чарує!




Ніколи не здаюсь!


Денис ЧЕЧЕЛЬНИЦЬКИЙ – найстарший у своєму класі, йому 18 років. Закінчити школу він мав ще позаторік. Ні, хлопець не двієчник, а навпаки золотий медаліст і успішний спортсмен. Справа в тому, що минулий рік Денис жив та навчався в США. У десятому класі хлопець узяв участь у конкурсі «FLEX» (програма обміну майбутніх лідерів) і виграв його. Цілий рік американського життя надзвичайно вразили Денні.
Повернувшись додому, хлопець знову сів за парту. Потрібно готуватися до тестів. Хоча, признається – готуватися – це не про нього. Найулюбленіший предмет - звичайно англійська. Серед захоплень - комп’ютери, і навіть бальні танці! Та найбільшою пристрастю юнака є спорт. Денис уже шостий рік професійно займається бігом. Неодноразовий чемпіон-презер обласних, усеукраїнських та міжнародних змагань з легкої атлетики дивує своєю активністю та оптимізмом.
Д. Чечельницький:
- Мій життєвий девіз: «Ніколи не здавайся! Ніхто не казав, що буде легко!». Мабуть тому й вибір подальшої професії теж нелегкий. Військовий, програміст, перекладач, дипломат… Бачу себе у різних професіях. Усе залежатиме від того, як складу тести. Щодо вузів, то планую завітати з документами й до Харківського університету.





Де у дітей ростуть крила?


Полтавська область. Хорольський район – один із її 25 районів, де у 93 населених пунктах мешкає понад 37 тисяч осіб. У 27 загальноосвітніх школах району близько 520 педагогічних працівника навчають більше трьох тисяч школярів.
Новоаврамівська гімназія – перша у районі сільська гімназія. Очолює знатну школу Леонід Прокопович КОРОТИЧ, заслужений учитель України: «Історія освіти у селі Новоаврамівка має давні і славні традиції. Початкове народне училище та церковно-приходська трикласна школа були відкриті тут ще у другій четверті ХІХ століття. Сьогодні Новоаврамівська гімназія – це 133 учні, 24 викладачі, серед яких п’ять відмінників освіти України».
– Кого Ви випускаєте у 2011 році?
– Цього року в 11 класі навчається 18 учнів, з яких 7 є претендентами на медалі. Це елітний клас. Всі вони планують вступати до вищих навчальних закладів. Наша гімназія постійно працює над тим, щоб зробити нашого випускника конкурентно спроможним. Всі багато говорять про те, що сільські школярі у порівнянні з міськими не можуть конкурувати у своїх знаннях. Я далекий від цієї думки. Сільські діти ні в чому не відстають від міських. А у питанні вихованості, високоморальності, толерантності вони їх навіть перевершують. У нашій гімназії існує принцип рівних можливостей. . Ми значну увагу приділяємо креативним, обдарованим дітям. Якщо говорити в цілому, то кожна дитина – це особистість, вона має певні задатки. Завдання педагогічного колективу – побачити ці завдатки, дати можливість розвинутися цій дитині. Цього року із 30 учасників другого туру учнівських олімпіад 21 стали призерами, чотири учня брали участь у захисті наукових робіт в МАН, які і стали призерами. Ярослава ГАВРИЛЕНКО, учениця 11 класу брала участь в обласному захисті наукових робіт в МАН і посіла 5 місце. Де у дітей починають рости крила? Саме у стінах школи. Тому що саме тут вони отримують першу нагороду, а це найбільший стимул мотивації дитина до роботи, до подальших злетів.
Юра ШКАРУПА, одинадцятикласник Новоаврамівської гімназії: «Я спробую вступити до Харківського університету, але поки що не вирішив на яку спеціальність».
Марина КІБЕЦЬ, одинадцятикласниця Новоаврамівської гімназії: «У нас природничий профіль навчання у школі, але мене більше приваблюють гуманітарні спеціальності. Тож планую вступати до Харківського університету на факультет психології або на філологічний».
.


Славні гімназисти!


Згідно архівних даних історія Хорольської гімназії розпочалася в 1813 р. Микола Миколайович КОПАЙГОРА, директор Хорольської гімназії: «Сьогодні Хорольська гімназія – це 31 клас, 615 учнів, 73 педпрацівників».
– Випускники гімназії – хто вони?
– Близько 40 % наших випускників навчаються у Києві, інші – у Полтаві, Харкові, Одесі. Більша частина з них навчається на державному замовленні. За рахунок об’єктивності ЗНО учні мають змогу вступати на рівних можливостях до будь-якого вузу України. Серед наших знаменитих випускників і Олександр ГЕРАЩЕНКО, переможець третього проекту «Танцюють всі!» Починав свою танцювальну діяльність Саша саме у коридорах гімназії. У школі діє учнівське самоврядування. Є серед гімназистів і Чемпіони України з кікбоксінгу. Ігор НІКІТЕНКО, наш випускник, а зараз студент ПДПУ ім. В. Короленка, срібний чемпіон України із паурліфтингу. Зараз проходить у нас практику з фізичної культури. Взагалі близько 30 % наших учителів – це випускники нашої ж гімназії. Можна говорити, що наш колектив здатний до самозбереження.
– Кого випускає гімназія у цьому році?
– Сьогоднішній випускник – це, перш за все, дитина, яка пізнає світ, яка помиляється. У нас є досить свідомі діти, які навчаються, які хочуть і прагнуть чогось досягти, які бачать своє майбутнє. А є і звичайні діти, які просто ростуть, живуть і насолоджуються тим, що вони навчаються у школі. У цьому році ми випускаємо два 11 класи – 43 учнів.
Антон АНТОНОВ, учень 11-Б класу Хорольської гімназії: «У мене є можливість жити у Харкові, тому буду вступати до ХНУ ім. В. Каразіна на юридичний факультет. Також хочу спробувати свої сили і в НЮА ім. Ярослава Мудрого».




Кому що імпонує.


Харківська гімназія № 6 – одна з найстаріших шкіл м. Харкова, заснована 1870 р. 19 квітня вона святкуватиме своє 140-річчя. У гімназії навчається 820 учнів, з них 61 – випускник.
Олександра Михайлівна ЗУБ, директор гімназії № 6: «До нас кожного дня приходять люди, які проводять профорієнтаційні тести, консультуються з дітьми. Приїжджали, навіть, з-за кордону. Не зважаючи на те, що школа має ухил на іноземну філологію наші випускники вступають і на хімічні, і на медичні факультети. Цього року складається така ситуація, що кожен вищий навчальний заклад бореться за окремого учня. Раніше щорічно з 60 одинадцятикласників 15-30 осіб обов’язково вступали до Харківського університету імені В. Н. Каразіна».





Як обирають спеціальність.


Харківський навчально-виховний комплекс № 45 «Академічна гімназія» має 24 класи, в яких навчається 741 учень. Навчання у школі йде за трьома спеціалізаціями: суспільно-гуманітарний (лінгвістичний та економічний профілі), природничо-математичний (фізико-математичний та хіміко-біологічний профілі), технологічний (профіль "Інформатика"). Гімназія цього року має два класи - 56 випускників.
Олександр Миколайович ОГУРЦОВ, заступник директора з навчально-виховної роботи: «Наші учні цього року як і завжди обирають механіко-математичний та фізичні факультети. Декілька чоловік збираються вступати на факультет іноземних мов. Діти шукають спеціальності, де поєднується дві-три науки: комп’ютер, іноземна мова і ще щось. Ти більше, що в нашій гімназії є економічний клас і добре викладають іноземні мови. Всі карти на руках».


Подобаються точні науки.


Марина ДУНЕЦЬ навчається у 11 класі Харківської гімназії №6. Школа має філологічний профіль з ухилом на вивчення іноземних мов, але Марині більш за все подобаються точні науки: математика, фізика, хімія. Хоча вона вивчає три іноземні мови: англійську, німецьку і французьку. Вступати буде до Каразінського університету.
Марина: «У восьмому класі я вперше брала участь в обласній олімпіаді, яка проходила у Харківському університеті, і відразу зрозуміла, що хочу тут навчатися. Все від будівлі до факультетів імпонує мені тут, це не можна просто пояснити. З тих пір мрію навчатися саме у цьому вищому навчальному закладі і вірю, що вступлю. Але зі спеціальністю ніяк остаточно не можу визначитися. Спочатку хотіла на прикладну лінгвістику, але чула, що з цього року нововведення і на філологічний факультет за потрібне сертифікатом ЗНО стає історія, не математика. Мені математика подобається більше. Сподіваюся, що-небудь зміниться, а якщо ні, то щось інше придумаю. Адже 20 цікавих факультетів є!»

 

Модниця й танцівниця.


Дар’я ЛЮБА – випускниця Харківської гімназії №6. Вона мріє навчатися в Америці, захоплюється танцями, читає книжки та цікавиться сучасними тенденціями у світі моди. Та реально хоче вступити до Харківського університету.
Випускниця розповідає: «Я хочу вступити до факультету іноземних мов, тому що подобається вивчати різні мови та культури різних країн. Чому саме Харківський університет? Бо думаю саме він зможе мені дати надійну підготовку».

 


Обрав престиж .


Альберт ДАВОЯН, приїхав з Єревану, з Арменії, навчається у Харківській гімназії №45: «Я довго перебирав куди я буду вступати і ким я буду: математика, інформатика, фізика – не моє, психологія, соціологія – теж. Я вирішив, що хочу бути перекладачем, а єдина можливість у Харкові вступити на факультет іноземних мов на бюджет – Харківський університет імені В. Н. Каразіна. Знаю, що диплом класичного університету – найпрестижніший».

 

Китайська превалює.


Андрій КОЛОКОЛОВ випускник Харківського навчально-виховного комплексу №45 «Академічна гімназія» хоче вивчити китайську мову. У Харкові існує не так багато місць, де можна її вивчити. Однак специфічну і складну мову викладають у Інституті Конфуція, що знаходиться у Харківському університеті.
Андрій: «Я не дуже люблю математику. І щоб не втрачати п’ять років, вивчаючи непотрібне, я обираю факультет іноземних мов Харківського університету імені В. Н. Каразіна. Хочу туди, де можна отримати більше користі від навчання. Знати мови – це дуже круто, особливо китайська.».

 

«Україну не залишу»


Дмитро ПЄХТЄРЄВ, випускник НВК із гімназією № 82: «Я давним-давно визначився зі своєю майбутньою професією. Справа в тому, що я сім років прожив із батьками в Америці. В Україну ми повернулися, коли мені було 13 років. Звичайно, життя за кордоном принесло свій неоціненний досвід і, щонайголовніше, тепер я вільно володію англійською. Тому я збираюся вступати до Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна на факультет іноземних мов. Уже кілька років щороку я беру участь в різноманітних Всеукраїнських і навіть Республіканських конкурсах та олімпіадах з англійської, де зазвичай виборюю призові місця. Взагалі певний час у мене були думки розпочати студентське життя в англомовній країні, і там розвивати своє майбутнє. Проте пізніше я зрозумів, що покидати Україну і, зокрема, студентський Харків в мене немає бажання. А коли стало питання вибору навчального закладу, то сумнівів ні разу не виникло – звичайно, я мрію стати студентом КЛАСИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ!»



 

«Прислухалась до батьків»


Наталя КАСЬЯН, випускниця НВК із гімназією № 82: «Насправді дуже незвично розуміти, що шкільне життя ось-ось підійде до свого фіналу. І навіть зараз я не зовсім розумію, який шлях потрібно обрати для того, щоб забезпечити собі гідне майбутнє. Ще з дитинства в мене було багато улюблених предметів, причому предметів діаметрально протилежних напрямків. Я люблю гуманітарні науки, зокрема, російську й зарубіжну літератури, з іншого ж боку розв’язання складних задач з математики, фізики теж ніколи не були для мене чимось нереальним. Порадившись із батьками, що мають технічну освіту, я все ж таки вирішила вступати на фізико-технічний факультет Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Чому я обрала саме цей навчальний заклад? Нас, випускників, знайомили з багатьма ВНЗ протягом цього навчального року, але після того, як я вперше потрапила до стін Каразінського, зрозуміла, що більш комфортного місця для навчання не знайти. Щодо якості викладання – надіюсь, я зможу оцінити її вже у вересні цього року.»


.
У школах побували спеціальні кореспонденти газети «Харківський університет» Т.ВАСИЛЕЦЬ, В.ЖЕДЕНКО, О. КОСТІНА, А.ЧАЛА, М.ШАЛІМОВА,