Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Незалежній Україні – 20!

«Харьков: хроника столетий» -


таке видання подарували нам в перші дні нового року відомий український історик, талановитий історіограф і краєзнавець Сергій КУДЕЛКО та провідний харківський журналіст Людмила ТАРАСОВА. Подарунок нам, повинна відзначити, царський – майже 400 сторінок хронік, майже 5000 подій, які відбулися в нашому рідному Харкові упродовж 356 років його славної історії, починаючи із стародавнього періоду і по 2010 рік. Одні із подій можна назвати міського масштабу, інші – стали віхами в історії України і всього світу. Ви не відірветеся від жодної із майже 400 сторінок видання, доки не перегорнете останній аркуш: як будувалося і розвивалося рідне місто, які його заслуги перед світом відзначені словом «перший». Перша столиця України і перший трактор і реактивний літак, перший вітчизняний фотоапарат і холодильник, турбіна і велосипед. Перший в Україні Університет. Перший пам»ятник Т.Г.Шевченку і словник української мови, Палац піонерів і художній музей. Перша відроджена новорічна ялинка і становлення видатних учених, лауреатів Нобелівської премії І.Мечникова, Л.Ландау, С.Кузнеця… Не перерахувати всі унікально цікаві факти історії, які повідомляє нам хроніка століть, викладена авторами книги. Не передати відчуття гордості, яке наповнює тебе, харків»янина, за те, що і ти маєш відношення до ТАКОЇ історії. Відчуття НАЦІОНАЛЬНОЇ гордості. Таку книгу особливо слід рекомендувати нашій молоді: вони аргументовано побачать, яке славне коріння ми маємо і чим можемо пишатися.
А рідне місто продовжує і сьогодні писати свою історію. І вже ми з Вами, шановні, маємо до цього відношення. Якою вона буде – залежить тільки від нас.


О. НЕРУХ, головний редактор газети «Харківський університет».