П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Відродження традицій

«Компас» вкаже вірний шлях


Яскрава стінгазета студентів геолого-географічного Дня Святого Валентина на шостому поверсі привернула увагу всіх, хто проходить повз. Велика, яскрава, цікава, гарно оформлена – багатометрове диво, і край! Три розділи стінгазети – і кожен по своєму цікавий. Бардівські пісні, тема кохання – День св.. Валентина, «Підземелля Харкова»… А ще вразив нас біля газети мішечок такий собі! Для «валентинок» Соромишся віддати власноруч – кидай у мішечок зізнання у коханні.
Зізнання в коханні Бориса Пастернака, Андрія Вознесенського, Марини Цвєтаєвої, Володимира Маяковського та Анни Ахматової. Поряд з ними – поетичні рядки студенток Мар’яни Майковської та Ірини Колосової. І промовистий напис: «Я кохаю – значить я живу». Підготували це диво – редколегія у складі: Колосова Ірина, Кузько Мар’яна, Кривенко Микита, Корешев В’ячеслав, Бондарчук Георгій, Говорун Олександр та Гусаров Сергій Лентина. Ірина з радістю погодилась розповісти про їхню ініціативу.
-Студенти жити не можуть без творчості. Для нас це реалізація талантів та ідей. Це спосіб зробити наш світ в університеті яскравішим, різнобарвнішим, сповненим життя. Можливо, це навіть важко назвати газетою, бо у нас немає чітких рубрик. Малюємо і пишемо те, що душа бажає. Але все ж таки наша газета, що споконвічно, від свого зародження, мала назву «Компас». Сьогодні вона є відродженням старої доброї традиції. Вперше її випустили у 1966 році. Тоді всі факультети випускали свої стінгазет. Це було своєрідним змаганням. Про все це нам розповів наш керівник і завідуючий кафедри геології професор Тхоржевський Едуард Станіславович. За часів свого студентства він був редактором «Компасу». Якби не він, то не було б зараз газети. Вже дано Едуард Станіславович пропонував нашим студентам таким чином урізноманітнити життя. А ще наш завідувач організував на кафедрі щотижневі лекції по суботах, запрошуючи до нас цікавих людей. А ми вирішили відродити газету. «Компас» є для нас основою для дружби, творчого єднання та реалізації наших ідей. «Компас» відкритий для всіх бажаючих та ініціативних.


Виявляється, стінгазета – це прекрасно! Дякуємо редколегії «Компасу», що вони створюють святкову атмосферу, радуючи око своєю творчістю.
З.БАКУТІН, М.ВЛАСЕНКО, Є.ГРИГОР»ЄВА, К. ЗАГРЕБЕЛЬНА,Н..ЗІМА,А.КАЛІНІНА, В.ЛАВСЬКА, І.МАРЮХНА, Ю.САМОЙЛЕНКО, А.СТЕПАНЕНКО,С.ШКУРАЙ .