П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Вогонь любові та добра …

ВІД РЕДАКЦІЇ. Свято-Різдва Христова-Сергієвському храмі, заснованому до 2000-річчя Різдва Христового та 200-ліття Харківської єпархії виповнилося 10 років…Віра, Надія і Любов приводять сюди харків»н десятий рік поспіль...Прийшов сюди і наш кореспондент, щоб розповісти читачам «Харківського університету про незвичайний Храм, що стоїть на перехресті трьох шляхів на Павловому полі. Завдяки й трудами вікарія Харківської єпархії архієпископа Онуфрія, архіпастирському піклуванню митрополита Никодима та архітектору В.О.Можейко сотні прихожан мають можливість відвідати святі стіни, прихилити коліно перед іконою Преподобного Сергія Радоніжського з часточкою мощів Святого. Це перший новозбудований храм Харкова за останнє століття, і в новому, 2011 році, він святкує своє перше десятиліття…
З кожним днем кількість прихожан до святині зростає. «Приємно зазначити, - говорить отець Ігор, настоятель Свято-Різдва Христова-Сергієвського храму, - що все частіше перед іконами можна побачити молодь». Хотілося, щоб у серцях абсолютно всіх людей запалав вогник любові, добра та віри. Наслідки невігластва в сучасному суспільстві ми зустрічаємо повсюдно: це непримиренність поглядів у суперечках, відсутність поваги до думки інших, неможливість мирного співіснування та співробітництва. Люди стали менш добрішими, вже мало хто дотримується заповідей Божих. Юнаки та дівчата просто забувають, що паростки Віри, Надії, Любові важливі для нашого серця так само, як і повітря. Духовні проблеми для молодих українців значно поступаються матеріальним, а загальною кризою моральності в суспільстві занепокоєні лише 14% опитаних від 15 до 22 років. Але на прикладі цього храму ми можемо переконатись, що не все ще втрачено. Щоб допомогти людям розкрити душу, при храмі діє недільна школа, яка відкрита для всіх охочих. Тут можна зустрітись з людьми абсолютно різного віку. Шестирічній Діма на кожних вихідних приходить до школи з мамою чи дідусем Г.О.Олійниченком. Настя Третякова(12 років), Катя Суббота та Маша Діденко (по 9 років) вивчають Закон Божий, переказують його, старанно заробляють п’ятірки та чесно обіцяють виправити двійки.
Світлана Сергіївна Мазур уже два роки викладає Новий Завіт у недільній школі храму: «Людина має знати, у що вона вірить. Сьогодні в суспільстві з’явилось багато сектантів, а заняття в недільній школі – це протиотрута проти усіляких окультних засобів»
Отець Ігор побажав студентам Каразінського університету: «Будьте добрими і гуманними людьми. Поважайте старших людей, допомагайте один одному. Вивчайте історію рідного краю, бо все починається з любові до рідної землі та Батьківщини!»


А.КАЛІНІНА, першокурсниця.