П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Працюємо на імідж


ВІД РЕДАКЦІЇ: У 2001 році було прийнято рішення про створення об’єднання музеїв університету. Про 10- річну працю музейного комплексу університету розповідає його генеральний директор проф. Є.П.ПУГАЧ.
- Євгене Петровичу, скільки музеїв входить до комплексу?
- До музейного комплексу входить Музей історії університету, Музей природи, Музей археології та етнографії Слобідської України, а також Музей астрономії, який приєднався до нас у 2008 році. Тож у комплексі на сьогодні чотири музеї. Кожен має свою дирекцію та раду.
- Яким є найголовніше завдання об’єднання?
- Першочергово - це узгодження діяльності всіх музеїв, налагодження зв’язків між ними. Також вирішення питань на загальноуніверситетському рівні, наприклад, на ректораті, позаміських заходах тощо. Можу сказати, що моя посада - координуюча.
- Що нового було зроблено за 10 років функціювання музеїв?
- Найголовніше, за ці роки було проведено ремонти. Особливо пощастило виставковому залу археології: туди придбано нове обладнання. Сьогодні археологічна виставка тимчасово розташована в Музеї природи. Але ректоратом офіційно прийнято рішення передати Музею археології та етнографії Слобідської України приміщення під актовим залом у центральному корпусі. Уже розроблена концепція цієї музейної експозиції та план-проспект розміщення. Тобто проведена підготовчо-творча робота. Тепер попереду великі будівельні роботи.
- Над чим сьогодні працює Музей історії університету?
- У музеї почалася надзвичайно цікава робота, до якої залучені й студенти. Збираються спогади ветеранів університету, спогади тих, кому є що розповісти про альма матер. Ми записуємо свідчення на відео та аудіо апаратуру. Таким чином, створюємо живу історію. Потім матеріали перенесуть на електронні носії та будуть зберігатися у фондах усної історії для подальшої науково-дослідницької роботи.
- Музеї займаються ще й видавничою справою…
- Так, за допомогою співробітників музею історії нещодавно вийшла двотомна праця «Спогади про Харківський університет». Також була видана книга «В’язні концтаборів». Зібрані й видані спогади учасників Великої Вітчизняної війни. Крім того, кожен рік співробітники Музею історії готують та видають календар визначних подій. Є навіть електронна книга про почесних докторів наук, заслужених професорів нашого університету. У подальшому плануємо видати загальний буклет про музейний комплекс.
- Відомо, що до музейної роботи активно залучаються студенти?
- При Музеї історії працює студентський гурток – «Клуб любителів історії університету». Студенти збираються, проводять тематичні вечори, спілкуються, цікаво та корисно проводять час. Узагалі, музеї мають тісний зв'язок із молоддю. У них студенти мають змогу навчатися, проходити практику.
- У яких ще напрямках працюють музеї?
- Тут постійно проходять виставки, присвячені окремим подіям університету та видатним особистостям, проводяться різноманітні заходи спільно з обласним архівом. Щорічно в Музеї історії університету відбуваються археологічні виставки, присвячені результатам літніх археологічних експедицій. А от Музею археології вдалося провести виставки у 4 районних центрах Харківщини.
Уже вдруге відбулися «Луньовські читання », присвячені нашому випускнику, який створив образотворчий музей у Краснокутському районі. Проводимо конференції, презентації книг про університет, кафедри, окремих осіб… Традиційно святкуємо День архівіста в Музеї історії, вшановуємо пам»ять загиблих у Голодомор… В музеях вирує й творча робота. Ми беремо активну участь у роботі Асоціації музеїв університетів. Нещодавно я був у відряджені у Росії, де обмінювався досвідом із колегами Московського університету. Музеї проводять учбову, науково-дослідницьку та екскурсійну роботи. Співпрацюють з іншими українськими та закордонними музеями.
- Євгене Петровичу розкажіть , будь-ласка , про подальші плани?
- Хочемо створити Музей книги у ЦНБ. Ідея висловлена, попереду - реалізація. Адже це потребує значних коштів. Плануємо у Музеї історії університету створити нову експозицію «Знакові події у житті сучасного університету». Гадаю, цього року ми це реалізуємо.
Головне, що музеї розвиваються, урізноманітнюють свою діяльність, орієнтовані на виховання нових поколінь студентів. І працюють на створення позитивного іміджу Харківського університету.


Розмову вела Т.ВАСИЛЕЦЬ, наш кор.