Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Незалежній Україні – 20!

Все дуже змінилося…


Т. І. ЧЕЛОМБІТЬКО, заступник головного бухгалтера з НДЧ та позабюджетних коштів: «Я зустріла незалежність в Криму, ми тоді всією родиною відпочивали, дуже хвилювалися. Тоді сприйняття було досить неоднозначним, адже дуже багато родичів та знайомих залишилися поза межами України. На той час я працювала у відділі відряджень, з того моменту як Україна стала незалежною, все дуже змінилося, кількість відряджень різко скоротилася, адже взагалі скоротилося фінансування університету, кількість договорів з навчальними закладами інших міст. Сьогодні ми вже просто звикли так жити».

«Батьки, країна та вчителі»


Проф. С. М. ШУЛЬГА, декан радіофізичного факультету: «Нам казали, що Україна годує пів союзу, і в це вірилося, адже ми мали розвинене сільське господарство, багаті чорноземи та велику територію. У нас була ейфорія: здавалося, що незалежність – це панацея від усіх бід. Я завжди був прибічником незалежної, єдиної України. Я народився в Грузії, а там особлива система цінностей: де шанують власну родину, власну державу та своїх учителів. Пам'ятаю, що коли проголосили незалежність України, я відчув радість.
За двадцять років багато чого змінилося як у житті нашої країни, так і в моєму особистому. У 1991-му, я був старшим науковим працівником на кафедрі теоретичної радіофізики, займався наукою, залучався до ведення лекцій та семінарів, був Соросівським стипендіатом, захистив кандидатську дисертацію і готував докторську. Сьогодні я доктор наук, захистив дисертацію «Розсіювання електромагнітних хвиль у складнокомпозиційних середовищах і структурах», зробив щось у науці, запровадив винаходи у США, працював на посаді помічника ректора, доцента, заступника декана, власне декана. Сьогодні в деяких моментах я почуваю себе громадянином вільної, незалежної та суверенної держави, а в деяких, на жаль, – ні».

А. ЧАЛА, А. КУТАС.