Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

«Немає більшої радості, аніж жити за покликанням»

– Ярослав Дзюба, третьокурсник геолого-географічного, стипендіат стипендії імені Д. М. Соболєва .
Унікальним й неповторним постає перед нами Ярослав Дзюба з групи ГЗ-31. Чому колесо фортуни посміхнулося саме йому? А саме везіння тут ні до чого. Наполегливість, жага до знань – ось ключ від усіх дверей.
Л. К. Щелкунова, диспетчер денного відділення деканату, розповідає: «Найголовніший критерій для визначення іменних стипендіатів – їх досягнення у навчанні. А Ярослав протягом останніх двох років отримував бали лише високого рівня! На мою думку, стипендія потрапила у достойні руки!»
А може таємниця ховається серед яскравих барв дитинства та шкільних років? Бабуся нашого головного героя, Людмила Володимирівна, розвіяла сумніви: « Можна сказати, що професія «геолог» передається в нашій родині у спадок. Мій чоловік, дідусь Ярослава, також закінчив геолого-географічний факультет Харківського університету. Онук зростав серед мінералів і порід, ще з дитинства захоплювався геологією та астрономією, хоча зірок у школі не хапав».
Оля Могила, одногрупниця Ярослава, вважає: «Ярослав досяг таких висот, бо дуже зацікавлений у цій професії. Він фанат власної справи. Звичайно, цьому сприяють посидючість, бажання усе знати. Я ним захоплююсь, адже з-поміж усіх нас він – справжній геолог. І завжди готовий допомогти!»
Та краще, попросимо самого Ярослава поділитись з нами секретами своєї успішності:
З дитинства захоплювався геологією. Мені завжди було цікаво, як утворюються мінерали, які процеси відбуваються в земній корі. Головне – бути зацікавленим у тому, що вивчаєш.
– Яким чином тобі вдається вчитися на самі п’ятірки?
– Мені дуже подобається в університеті і тут не має ніяких секретів: уважно слухаю викладачів на лекціях, записую конспекти, якщо трапляється щось незрозуміле, запитую. Головне не лінитись перепитувати, бо саме оте «незрозуміле» обов’язково постане в контрольній роботі.
– Що можеш порадити першокурсникам?
– Починати завжди важко, але не потрібно боятися труднощів! Головне, займайтеся тим, що вам справді подобається, і тоді все вийде!


А. КАЛІНІНА, наш студкор.