П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Рукостискання, або як зробити світ теплішим

Приготуйте доброзичливі обличчя, запасіться словниками, потренуйтеся перед дзеркалом і зігрійте праву долоню, тому що 21 листопада – Всесвітній день вітань (World Hello Day).
У 1973 році свято вітань вигадали два брати-американці Майкл і Брайен Маккомак у відповідь на конфлікт між Єгиптом та Ізраїлем. День був необхідний як знак протесту проти посилення міжнародної напруженості. «Потрібен простий, але ефективний вчинок», – вирішили брати і відправили листи з привітними вітаннями у всі кінці світу. Вони лише просили адресата привітати ще кого-небудь, хоча б десяток людей. Ця ідея була підтримана в понад 180 країнах. З тих пір Всесвітній день вітань відзначають і громадяни всіх професій і віків, і великі політичні лідери, і промислові магнати, і всесвітньо відомі особистості кіно та телебачення.
Взагалі вітання – це слова або жести, звернені до кого-небудь під час зустрічі на знак прихильного ставлення, доброзичливості. Один різновид вітання – це рукостискання – традиційний, символічний жест. Сенс давнього звичаю подавати праву руку для привітання – показати, що в ній немає зброї. У наш час без рукостискання можна обійтися (особливо якщо часто доводиться вступати в контакт).
В деяких статтях зазначається, що в українців небагато форм вітань, в основному робиться наголос на словах «Шануймось» і «Будьмо». Але не гортаючи словника, можна тут же написати невеличкий список: «Привіт! Добридень! Добрий ранок (день, вечір)! Доброго здоров’я! Вітаю! Здоровеньки були! Мир і щастя вашій хаті! Як ся маєш?..»
Харківський університет багатий на вітання: студенти-іноземці привозять із собою широкий мовний колорит. Зранку біля університету або по його завихри стих коридорах чутно англійські, арабські, африканські, вірменські, грузинські, єврейські, китайські, російські та інші вітання: Hello (англ.), Marhaba (араб.), Goeie dag Sawubona (африк.), Voghdzuyin (вірм.), Gamardjobat (груз.), Shalom (євр.), Nihao (кит.), Здравствуйте або Привет (рос.) тощо.
Задля налагодження стосунків між людьми існують загальні правила вітання, завдяки яким можна залишитись доброзичливим і вихованим в очах співбесідника. Наприклад, першими вітають молодші старших, чоловіки – жінок, жінка вітає чоловіка, який набагато старший за неї. У випадку, коли в кімнаті кілька людей, вітаються спочатку з господинею будинку, потім з іншими жінками, потім – з господарем будинку та чоловіками. Вітаючись з чоловіком, жінка повинна перша подати руку. Якщо вона обмежується поклоном – чоловікові не слід протягувати їй руку. Те саме – між старшими та молодшими чоловіками. Чоловік завжди встає (за винятком дуже літніх і хворих, яким важко підніматися), вітаючись і з жінками, і з чоловіками. Жінка, вітаючись з чоловіком, не встає. Привітавшись зі своїм однолітком, чоловік може сісти. Якщо ж він вітається з більш літнім чоловіком або жінкою, то він може сісти лише після того, як сядуть вони, або за їх дозволу. Якщо господиня будинку пропонує сісти, а сама продовжує стояти – сідати не слід. Вітаючи даму, чоловік може поцілувати їй руку. Проте робити це можна тільки в приміщенні. Не прийнято вітатися через поріг, через стіл, через будь-яку перегородку.
Молодь на вулиці використовує різні способи привітання: рукостискання, обійми, поцілунки. До речі, три поцілунки у щічку – традиційне вітання у Франції. Тому на честь міжнародного свята можна зробити українську осінь із французьким присмаком, або навпаки жінки можуть почати рукостискання, як справжні німкені. Бувайте здорові!


М. ШАЛІМОВА.