Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

До 50-річчя Музею історії!

Живий і популярний!

 

 

Музею історії університету відзначив  30 грудня 2021 р. своє 50-річчя: відбулися урочистості -  презентовано фільм, до якого увійшли  інтерв'ю з університетськими  людьми   про становлення та віхи розвитку Музею історії Каразінського університету. До відеопроекту долучився доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історіографії, джерелознавства та археології, голова Асоціації вузівських музеїв Харкова Сергій Іванович Посохов.  Цікавою вийшла розмова із Сергієм Івановичем: обговорили минуле, сьогодення та майбутнє університетських музеїв! Підготовлено разом із медіа партнером музею,  університетською медіастудією,  багато сюрпризів для відвідувачів та шанувальників.

 

З нагоди ювілею та до 217-ї річниці відкриття Каразінського нещодавно, 26 січня,  в приміщенні  музеї історії відбулася ще один чудовий захід - презентація фотопроєкту «Обличчя університету». До підготовки та презентації фотопроєкту долучилася вся спільнота Каразінського університету: представники адміністрації, викладачі та студенти історичного, біологічного, філософського, фізичного факультетів, факультету геології, географії, рекреації і туризму, навчально-наукового інституту «Каразінський банківський інститут», співробітники музею природи, ботанічного саду, Художньої галереї імені Генріха Семирадського та ЄрміловЦентру. Професор університету Сергій ПОСОХОВ відзначив з цього приводу: «У цьому році ми відзначаємо 217-річчя з моменту відкриття Каразінського та 50 років музею історії університету. Цей захід покликаний продемонструвати людям спадкоємність Харківського університету, шлях і людей, які пройшли його, працюючи на благо Каразінського, адже кожний з нас - частина обличчя університету». Відвідувачі музею  змогли оцінити   університетські фотографії під незвичним кутом: відомі світлини та фото з випускних альбомів межі ХІХ–ХХ століття відтворено силами сучасних професорів, викладачів, працівників і студентів університету. Портрети та групові кадри, інтер’єри та будівлі представлено у двох варіантах - сучасному та історичному, що формує унікальне та самобутнє уявлення про «обличчя університету». Крім фотовиставки, у музеї історії університету працює до кінця місяця  тимчасова експозиція, де представлені випускні альбоми університету понад сторічної давнини, прилади з хімічних лабораторій, експонати з колекції біологічного факультету та мінералогічного зібрання тощо.

Normal 0 false false false RU X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Обычная таблица"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Газета «Харківський університет» вітає колег із ювілеєм, і закликає читачів  звернутися до сторінок багатотиражки, де назустріч 50-річчю музею історії ми неодноразово друкували цікаві публікації. З ЮВІЛЕЄМ, друзі! МНОГАЯ ЛІТА!

 

О.ПОЛКАН.