Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Пам’ять!

 

Володимир Семенович  КАЛАШНИК

 

6 січня 2022 р. пішов із життя професор кафедри української мови філологічного факультету Володимир Семенович КАЛАШНИК. Академік Академії наук вищої школи України, дійсний член Української вільної академії наук (США), доктор філологічних наук, викладач Каразінського університету  із  1967 р, завідувач кафедри української мови  упродовж 1986-2011  рр… Володимир Семенович  КАЛАШНИК  був для всіх нас учителем, старшим колегою, другом, людиною, з якою асоціювалися кафедра, факультет, університет. Його життя неможливо уявити собі без університету, як тепер важко уявити університет без нього. Більш як півстоліття студенти різних поколінь мали щасливу нагоду спілкуватися з майстерним педагогом, вдумливим ученим, яскравим митцем. Це спілкування - неоціненний щедрий дар, який він дав тисячам майбутніх викладачів, науковців, журналістів, поетів... Блискучий знавець-професіонал, закоханий у рідну мову, чому навчав усе життя і своїх студентів, і своїх безпосередніх учнів, і всіх нас, що завжди ішли до нього за порадою, за знанням, за досвідом. І він ніколи нікому не відмовляв, завжди був готовий допомогти.  Він був взірцем відданості справі, принциповості, мудрості й доброзичливості для колег. Ми багато працювали разом: художник рідного СЛОВА і  редакція рідного СЛОВА. Вільного слова. Професійного слова. Зазирніть до підшиок газет до визначних свят – усюди бентежний та надихаючий ГІМН університету, автор якого - Володимир Семенович КАЛАШНИК! Перші його вірші – завжди першими друкувалися на сторінках «Харківського університету».  Володимир Семенович знав про нашу глибоку любов та вдячність. Низько схиляємо і сьогодні свої голови у скорботі за ВАМИ, дорогий Володимире Семеновичу. Перед Учителем. Перед Викладачем. Перед Ученим. Перед Університетською Людиною! Доки жива наша пам’ять про В. С. Калашника, доти і він залишається з нами…

Редакція газети «Харківський університет», колеги, учні, друзі.

 

Євген Петрович ПУГАЧ

18 грудня 2021 р. після важкої довготривалої хвороби на 87-му році життя помер  професор кафедри нової та новітньої історії історичного факультету, Заслужений працівник Вищої школи УРСР, Відмінник народної освіти УРСР Євген Петрович Пугач. Усе  життя Євгена Петровича  -  у Харківському університеті. Навчання на  історичному факультеті, далі  - аспірантура. Поряд із викладацькою та науковою діяльності: декан підготовчого факультету для іноземних громадян (1968-1973  рр.), проректор (1985-1993), завідувач кафедри нової та новітньої історії історичного факультету (1988-1998 рр.), директор музейного комплексу Харківського університету (2003). Автор  понад 40 наукових праць, керівник з підготовки   7 кандидатських дисертацій. Євген Петрович левову частку свого життя віддавав  громадській роботі. Він завжди був у гущі університетського життя.  Він був центром  духовного  світу Альма-матер. Був знаковою фігурою і такою залишиться в історії рідного університету. Світла пам’ять прекрасній людині, талановитому вихованцю  історичного факультету, нашому колезі і товаришу. Ви у наших серцях, дорогий Євгене Петровичу, доки ті серця б’ються.

Друзі, колеги, учні.

 

Анатолій Михайлович ЖОЛНОВАЧ

 

Пішов у вічність 31 грудня 2021 р. Анатолій Михайлович ЖОЛНОВАЧ, людина, життя якого – все в університеті: досвідчений викладач хімічного факультету Каразінського, наставник тисячі студентів, доцент кафедри прикладної хімії... На 83-му році життя перестало битися його серце. Викладав хімію тисячам першокурсників різних факультетів. Сьогодні низько схиляють голови перед тяжкою втратою не лише хіміки за професією. Скільки університет пам’ятає - Анатолій Михайлович завжди був у гущі громадського життя колективу. Не просто у гущі, а на лідируючих позиціях. З ним легко і надійно можна було вирішувати будь-які відповідальні питання.

З 1994 до 2012 р. Анатолій Михайлович беззмінно очолював кафедру теоретичної хімії. Завдяки його творчій енергії та організаторському таланту кафедра набула нового імпульсу у своєму розвитку. У найскладніші роки Анатолій Михайлович зберіг та примножив кадровий та матеріально-технічний потенціал кафедри теоретичної (а нині прикладної) хімії. Наші співчуття рідним і близьким Анатолія Михайловича, розділяємо гіркоту втрати. Світла пам’ять!

Колеги, учні, друзі.

 

Василь Васильович ЖМУРКО

 

23 грудня 2021 року на 73-му році життя пішов із життя професор кафедри фізіології і біохімії рослин та мікроорганізмів, доктор біологічних наук, професор Жмурко Василь Васильович. В. В. Жмурко працював у Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна з 1993 р., із них 23 роки на посаді завідувача кафедри фізіології і біохімії рослин та мікроорганізмів біологічного факультету, з 2016 по 2021 р. очолював біологічний факультет на посаді декана.  Автор понад 200 наукових публікацій, серед яких 2 монографії, 6 патентів на винаходи, 10 навчально-методичних посібників. За результатами досліджень В.В. Жмурком сформульована оригінальна концепція, яка розкриває закономірності системної регуляції росту і розвитку рослин. Під керівництвом професора захищені 7 кандидатських дисертацій. В.В. Жмурко був нагороджений знаком «Відмінник освіти України» та Почесною грамотою НАН України.

Світла пам’ять про Василя Васильовича назавжди залишиться у наших серцях.

Редакція газети «Харківський університет», колеги, учні, друзі.