П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Дивовижний університет!

 

Історії невелемовний звіт

КОМИТЕТ ПРАВЛЕНИЯ ПО ДЕЛАМ ХАРЬКОВСКАГО УНИВЕРСИТЕТА

ПРОСИТ ПОЖАЛОВАТЬ…

Напис цей на запрошенні на церемонію урочистого відкриття Харківського Імператорського університету. Попечитель Харківського учбового округу граф Северин Потоцький призначив відкриття університету на 17 (30) січня. За день до відкриття урочистостей два церемоніймейстери оповістили всіх знатних осіб міста та приїзжих про світле свято, якого всі давно чекали.

ВІД РЕДАКЦІЇ. Центральна Наукова бібліотека зберігає не лише безцінні рукописи, книги, журнали, газети. У її фондах можна відшукати унікальні фотографії, альбоми, ювілейні вітання університету, документи, що торкаються нашої історії. Серед документів зберігся і аркуш паперу, відправлений напередодні 17 січня (за старим стилем) 1805 року «честному отцу Протодиакону Якову Александрову», в якому говориться: «Комитет правления по делам Харьковскаго университета просит пожаловать сего 17-го числа в день открытия УНИВЕРСИТЕТА на обеденный стол и на другой день в шесть часов вечера на Ораторию в малый Университетский дом».

АЛЕКСАНДРОВ ЯКІВ ФЕДОРОВИЧ (1777 – 21.05.1825) – протодиякон Харківського кафедрального собору, похований у Харківському Різдво-Богородичному  храмі.

Як це було?   ЦЕРЕМОНІАЛ ВІДКРИТТЯ ХАРКІВСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Історичний документ, якому рівно 217 років, зберігається у державному архіві Харківської області у фонді Харківської духовної консисторії. Був виявлений у грудні 1999р. співробітниками архіву В.Г. ПАНКРАТЬЄВОЮ та М.О. ПЛЕХАНОВОЮ. Тоді ж до 195-річчя Харківського університету був опублікований вперше в історії на сторінках «Харківського університету». Ви можете і сьогодні з ним познайомитися в ювілейному номері загальноуніверситетської газети. Допомагав редакції у даній пошуковій роботі багаторічний друг і шанувальник «Харківського університету» нині покійний  історик, Заслужений викладач Харківського університету, доцент кафедри історіографії, член Громадської ради газети Борис Петрович ЗАЙЦЕВ. Світла  пам’ять світлій  університетській ЛЮДИНІ…

Все розписано у документі: від призначення двох церемоніймейстерів, які займалися приготуваннями до відкриття університету, до того, яким порядком рухатиметься процесія до Соборного храму та що «Височайшу» Грамоту покладуть на кафедру перед портретом Його Імператорської Величності. І прозвучать урочисті промови російською та латиною... Власноручні підписи губернатора Івана Бахтіна та професорів Тимковського і Осиповського скріпляють документ.

О. НЕРУХ, головний редактор «Харківського університету».