Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Пам’ять!

Володимир Володимирович УЛЬЯНОВ

Пішов із життя відомий фізик-теоретик, професор-консультант кафедри теоретичної фізики імені академіка І. М. Ліфшиця фізичного факультету В. В. УЛЬЯНОВ...  Важка втрата.  Народився у червні 1934 року у м. Харкові.  З 1952 р.  і по сьогодні життя Володимира Володимировича нерозривно пов’язане із Харківським університетом: у наших стінах пройдено  шлях від студента до професора, завідувача кафедри теоретичної фізики. Студентство. Аспірантура у академіка І. М. Ліфшиця.    Успішний викладач, талановитий учений. Численні наукові доробки професора підтверджують його високий професій рівень. Чимало робіт  виконано у співавторстві зі  студентами  та аспірантами. Проф. В.В. Ульянов став фундатором впровадження комп’ютерних методів у наукові дослідження  та навчальний процес, був послідовником традицій наукової школи Ландау–Ліфшиця. Загляньте і почитайте  серію спогадів про вчених-фізиків, про життя  УНІВЕРСИТЕТУ у  двадцятому столітті. Для всіх нас Володимир Володимирович був взірцем вчителя та інтелігента. Коли читаєш сьогодні у спогадах студентів: «Нас навчав фізиці  компетентний справжній  професіонал…» - це дорогого коштує! Гіркоту втрати розділяє і редакція соборного органу  Каразінського – Володимир Володимирович був вірним постійним автором  «Харківського університету». Світла пам’ять!

УЧНІ, КОЛЕГИ, ДРУЗІ.

Лідія Сергіївна НЕЧЕПОРЕНКО

Пішла із життя доктор педагогічних наук, упродовж 30 років завідувач кафедри педагогіки університету, Заслужений професор Каразінського університету проф. Л. С. НЕЧЕПОРЕНКО. Лідія Сергіївна була спеціалістом у галузі фундаментальної класичної педагогіки та розробила концепцію гармонізації взаємин особистості з довкіллям педагогічними засобами, а також займалася розвитком педагогіки Харківщини. Талановитий педагог, доктор педагогічних наук мала на своєму рахунку  понад 200 наукових і науково-методичних праць, під її  керівництвом захищено численні кандидатські та докторські дисертації. Нехай буде пухом земля Лідії Сергіївні.

УЧНІ, КОЛЕГИ, ДРУЗІ.


Юрій Валентинович ХОЛІН

Дошка пам’яті незабутньому знаковому проректору Каразінського університету Юрію Валентиновичу ХОЛІНУ була відкрита влітку у 136 школі, в якій виріс професор.  Було проговорено багато  найтепліших слів на адресу вихованця Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна.  Коли б це могло повернути до нас  покійного… Сьогодні не лише  меморіальна дошка нагадує нам про Юрія Валентиновича.  А ще – іменна аудиторія на хімічному. А ще наша ПАМ’ЯТЬ про світлу університетську ЛЮДИНУ. Кажуть: час лікує.  Не в цьому випадку… Світла пам’ять Юрію Валентиновичу! Ви завжди з нами.

О.НОВИКОВА.