Середа, квітня 24, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Трибуна декана

 

Дистанція — не перепона!

ВІД РЕДАКЦІЇ. Як минув рік 2021 для колективу факультету МЕВ та ТБ розповідає декан,  проф. В.В. РЄЗНІКОВ. Валерій Володимирович:


-  Почну з радісного: в конкурсі «Альма матер»  цього року ми виграли гран-прі та нагороди у номінаціях «За яскравість та видовищність» та «Приз глядацьких симпатій». Звісно, студенти щасливі, а я задоволений. Тепер про серйозне: ми намагалися упродовж року тримати зв’язок зі студентами, бо через дистанційне навчання часто губимо цей контакт. Студенти перед екранами сидять на самоті зі своїми проблемами, а пандемія зв'язує нам руки. Ми перемістилися до інтернету, і зараз наш факультет представлений у Facebook, Instagram, на YouTube, ми маємо свої Telegram-канали. English speech club та German speech club теж перейшли в онлайн, лекції-практики проходять віртуально. Це дає свої плоди: якщо минулого року ми набрали 450 абітурієнтів, то цього - близько 530. Активно ведемо сайт факультету і розказуємо у розділі “Події” про заходи, у яких факультет брав участь. Наприклад, наші студенти були на онлайн-зустрічах із представниками NIX, з керівником проекту “HotelMatrix”, брали участь в онлайн-майстеркласі “Як скласти резюме”, відвідували онлайн-екскурсію “ABInBEV EFES” тощо.  Є заходи, які ми проводимо щороку: “Школа молодого дипломата”, “Hospitality school”. На першому курсі вручаємо студентам почесне звання “каразінець” та вірчу грамоту - таку грамоту вручає посол голові держави, коли вступає на посаду. Вірча грамота - від слова “вірити”: ми віримо в наших першокурсників-міжнародників.

Успішно пройшла практика студентів, але було одне “але” - карантин. Він трохи вплинув на організацію навчального процесу. Зазвичай нашими базами практики є Міністерство іноземних справ, Обласна державна адміністрація, мерія; інші державні органи,  підприємства, транснаціональні корпорації. Очно проходити практику цікавіше. Через пандемію більшість названих структур відмовилися приймати практикантів, тож ми провели так звану симуляційну практику. Ми створили моделі, комплексні завдання, і більша частина студентів саме так здобула практичні навички.

Важливо, що, окрім щорічної літньої практики, ми проводимо велику кількість позааудиторних занять. Ось, наприклад, нещодавно ми з Харківською молодіжною міською радою закінчили проведення Школи молодого дипломата. Тобто такі заняття - це низка лекцій, практичних занять, семінарів, моделей, завдяки яким студенти набувають практичних знань. Приходять експерти: ми запрошували депутата Шевченківського району і нашу випускницю Марію Мезенцеву, яка до того ж є головою української делегації в Парламентській асамблеї ради Європи. Ще одним неформальним видом практики є “Diplomatic Talks (Дипломатичні бесіди)”: дистанційні лекції із співробітниками Міністерства іноземних справ, державних підрозділів, експертами. Нашими гостями можуть бути і представники іноземних апаратів: минулого семестру лекцію давав Джон Керрі - екс-держсекретар з іноземних справ при президентові США. Підсумовуючи, можу сказати, що практики пройшли в повному обсязі.

Плануємо продовжувати розвивати наш YouTube-канал, розвивати наші проекти, брати участь у міжнародних конференціях. Кожного семестру плануємо зустрічі з послами, експертами, іноземними гостями, консулами.

Анна УДНІКОВА, студкор.